sector canviant

La pandèmia dispara l'oferta de pisos de lloguer a Barcelona

Els grans portals immobiliaris tenen fins a un 135% més de borsa disponible, tot i que els preus han caigut poc

Els apartaments turístics reconvertits, l'interès per mudar-se als afores i l'expectativa de més rebaixes en són les causes

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020  econom a   inmobiliaria de passeig mar200701221359

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020 econom a inmobiliaria de passeig mar200701221359 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Feia molts anys que no hi havia tants pisos de lloguer per elegir a Barcelona. De totes les mides, condicions i ubicacions, tot i que encara a preus que queden per sobre de les posssibilitats de molts ciutadans. La crisi sanitària ja ha donat una rebolcada al panorama immobiliari en general, i en particular a les grans ciutats, que es comença a traduir en ajustos de preus, però que és especialment cridaner quant a l’oferta en moviment. Els diferents grans portals immobiliaris compten ara amb entre un 135% i un 40% més de borsa de lloguer a la capital catalana que a l’inici de la pandèmia.

Enrere queda l’enorme rotació d’immobles que feia que molts volessin al cap de poques hores de la seva publicació i desencadenava autèntiques guerres per aconseguir les millors peces disponibles. El mercat s’ha alentit i amb ell va creixent la borsa d’opcions per llogar a Barcelona. En el cercador Idealista.com, el més gran en volum de lloguers, figuraven avui dimecres 19.300 anuncis (només un 15% per sota de 800 euros i amb prou feines i gairebé 12.000 per sobre de mil euros). El portal va viure el seu pic històric més gran d’oferta a penes fa uns dies, quan sumava un 91% més d’immobles per arrendar que el març passat. En cas d’Habitaclia, la borsa ha arribat a ser un 135% més copiosa, mentre que a Fotocasa ha crescut un 97% i Pisos.com, un 40%, informen a aquest diari.

El descens dels preus oferts (que no és el mateix que el contractat finalment) ja ha assolit el 4,5% en el tercer trimestre, tant en els balanços d’Idealista com de Fotocasa, amb caigudes a tots els districtes, que contrasten amb descensos ínfims o pujades en altres punts de Catalunya. I és que precisament una de les raons que hi hagi tanta oferta a la capital catalana és l’interès d’alguns residents a traslladar-se a municipis dels afores o amb més qualitat de vida, després d’haver viscut els rigors d’un confinament urbà i comprovar que el teletreball es referma. 

5.900 pisos turístics

Un altre motiu essencial és el transvasament de pisos turístics al lloguer convencional, en moltes ocasions per a contractes temporals de menys d’un any, però que en qualsevol cas ja es publiciten com a lloguers no turístics. La patronal Apartur estima que dels 9.600 apartaments amb llicència a la ciutat, uns 5.900 han fet aquest pas. Sense comptar-ne molts d’altres que exercien il·legalment l’activitat turística.

Fonts d’Idealista apunten altres raons variades. Començant per la reducció de pisos compartits a l’haver-hi menys classes presencials a les universitats. Fins al fet que durant la tancada es minimitzessin els nous contractes, alhora que s’anava generant un «embalsament» de l’oferta. Una situació que després del desconfinament no es va alleugerir perquè molts interessats van optar per «ajornar trasllats o nous lloguers» fins a veure com evoluciona la situació. Tant la seva pròpia conjuntura laboral, com l’expectativa que es desinflessin els preus al mantenir-se la crisi sanitària. Segons les dades de l’Incasol que registra les fiances de lloguer, en el segon trimestre a la ciutat es van firmar la meitat de contractes que en el primer trimestre, i el preu mitjà va baixar de 980,5 a 949,8 euros.

Incerteses sanitàries, econòmiques i legals

Però hi ha altres motius per a l’actual ‘overbooking’ de pisos disponibles per arrendar. Montse Junyent, responsable d’Assessoria Jurídica del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i Província manté que a la incertesa sanitària se sumen ara altres dubtes, com els referents a la nova llei d’índex de referència de preus de lloguer. Els propietaris encara no saben si ha arribat per quedar-se i si els farà modificar finalment preus, i els inquilins estan a l’expectativa, sense moure fitxa. «És un moment d’incerteses i d’‘impàs’», opina.

Notícies relacionades

Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com, afegeix que els arrendaments ja havien començat a moderar-se aquest any a grans ciutats com Barcelona, on el transvasament de pisos turístics es deixa notar, com també ha succeït a Madrid. Emfatitza que perquè resulti rendible un apartament per dies ha de tenir una ocupació superior al 60% al llarg de l’any, cosa que ara resulta impossible d’arribar. No obstant, no dubta que la ciutat «manté tot el seu atractiu turístic» i aquest cabal de vivenda amb llicència tornarà a destinar-se a viatgers quan la situació es normalitzi.

Tampoc Emiliano Bermúdez, subdirector general de Don Piso, aprecia en l’abundant oferta actual un canvi de tendència perdurable. «En aquesta situació, el que volia vendre veu que no és el millor moment i opta per posar de lloguer», assegura, convençut que a curt termini aquesta aparent sobreoferta serà absorbida perquè «el mercat del lloguer està molt tensat sempre». I manté que ben aviat s’abocaran al lloguer molts ciutadans ara indecisos, al veure que no poden accedir a la compra. Segons la seva opinió, l’única sortida possible és la construcció, pública o privada, de més vivenda destinada al lloguer.