Estat d'alarma

La nit de Barcelona s'entrega al toc de queda

La ciutat, per convicció o esgotament, compleix escrupolosament el tancament nocturn per contenir la pandèmia

EL PERIÓDICO acompanya patrulles dels Mossos i de la Guàrdia Urbana durant la segona jornada de la prohibició

oris / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nit de Barcelona, per convicció o per esgotament, s’ha entregat al toc de queda. La pandèmia ha castigat massa vegades el seu costat més canalla i aquest ha acabat per doblegar-se. La por del contagi, les mesures de distanciament social, la mascareta, les limitacions d’aforament, el vedat a les discoteques, el tancament dels bars i ara la prohibició de circular pel carrer a partir de les 22.00 hores. En la segona nit de tancament nocturn, la ciutat ha complert escrupolosament amb el confinament nocturn decretat per contenir el repunt de coronavirus. Ni sexe, ni drogues, ni rock and roll. 

Els agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana encarregats d’assegurar-se que cap ciutadà se saltés la mesura al districte de Ciutat Vella han sortit a patrullar poc abans de les onze i de seguida s’han adonat que tenien la feina més fàcil del món. Acostumats a lidiar amb les aus nocturnes més imprevisibles, la matinada d’aquest dimarts han trobat els carrers deserts. Tenien instruccions de començar a multar –de 300 a 6.000 euros, un màxim previst per a casos de desobediència o multireincidència– qualsevol que estigués a la via pública sense estar inclòs en cap de les excepcions contemplades en l’estat d’alarma. També de ser contundents –així ho havia advertit el seu comissari en cap, Eduard Sallent– en cas de topar amb algú que s’hi enfrontés al ser comminat a tornar a casa. No ha fet falta ni multar ni ser expeditiu.

El comboi mixt integrat per funcionaris dels dos cossos ha començat la guàrdia a la plaça dels Àngels, zona habitual de ‘skaters’ i de ‘botellon’, i l’ha trobat buida. Tret d’una gavina que picava una llauna, l’únic murmuri que acompanyava els policies era el del vent empenyent bosses de plàstic. El pla del dispositiu Oris –el que regula l’aplicació de les mesures per contenir el contagi per coronavirus des del mes de març– a Ciutat Vella consistia a focalitzar-se sobre les places i espais habitualment més freqüentats. El recinte que dona l’esquena al Macba, a mitjanit, acostumava a ser-ho. Primera pista que el grau d’acatament seria molt elevat.

Després de quinze minuts d’espera gairebé protocol·lari, els policies s’han posat en marxa. Primera parada: la rambla del Raval. Tret d’un menor tutelat a la recerca d’un centre d’acolliment, ni rastre d’incomplidors. Segona aturada: Moll de la Fusta. Ni tan sols ha sigut necessari baixar dels vehicles, des de les finestres es podia comprovar la mateixa estampa que als llocs anteriors. Al Pla de Palau, a l’entrada del parc de la Ciutadella o a l’Arc de Triomf, els següents punts de control, res més. Quedava la Rambla.

Potser l’artèria més famosa de la ciutat, que a aquestes hores en temps prepandèmics solia caure en mans de llauners, prostitutes o turistes ebris, sí que presentés un aspecte més combatiu. La comitiva policial ha entrat a la plaça de Catalunya procedent de la plaça d’Urquinaona i ha aparcat al costat del centre comercial d’El Triangle. Des d’allà la Rambla ha confirmat el relat anterior i ha ofert als policies una altra imatge insòlita. Les rajoles del passeig, amarades pels equips de neteja, brillaven per la llum dels fanals. I la vista podia perdre’s fins al Liceu  sense detectar siluetes humanes.

«Creia que el més estrany ho havia viscut fa poc a la plaça Reial. Amb el tancament de les discoteques, de matinada, vaig sentir grills. Grills a la plaça Reial. Però això ho supera», reflexionava un agent de la Guàrdia Urbana, mirant de buscar una manera de definir la sensació d’irrealitat que envaïa els uniformats, estranys dins d’una ciutat que patrullen des de fa anys però que no reconeixien sense el soroll. «Torna a ser com a l’abril –el primer estat d’alarma–, tot i que això és més estrany, perquè ara tot es buida de cop», insistia. 

Notícies relacionades

Carrers com la Gran Via de les Corts CatalanesViladomat o Muntaner eren transitats únicament per ambulànciescotxes patrulla, serveis de neteja i algun repartidor de Glovo. Els guardians de la nit, els únics que tenen permís per sortir perquè són essencials –el cas de Glovo està en estudi per les autoritats–.

«Això significa que la gent és conscient del que hi ha en joc i que està responent molt bé», concluïen els policies. Contrariats. Contents perquè respectar el toc de queda acosta el final de la pandèmia i incomplir-lo equival a malaltia i a mort. Incòmodes perquè aquesta no és la nit de Barcelona. 

Temes:

Toc de queda