nou fenomen

Els hotels de Barcelona proven usos com a 'vivenda' i com a oficina per hores per pal·liar el buit turístic

Els 'coworking' i els 'coliving' apunten a noves necessitats d'ús, ja que l'ocupació mitjana d'hostes és del 20%

El 30% dels hotels oberts a la ciutat s'aboca en l'activitat per a barcelonins, que fins i tot poden sopar a preus sota mínims si s'hi allotgen

zentauroepp55608590 bcn hotel201026212901

zentauroepp55608590 bcn hotel201026212901

7
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

En els pocs hotels oberts a Barcelona fa mesos que es veuen escassos clients, però encara moltes menys maletes. La raó no és només l’extinció temporal del turisme a causa de la Covid-19, sinó també la innegable realitat que els hotels del 2020 ja no són mers allotjaments per a una estada curta. Per les seves portes creuen ara persones que utilitzen les habitacions com a oficines per hores (estil ‘coworking’) o fins i tot que han fet d’aquests establiments una llar temporal (’coliving’). També els visiten cada vegada més catalans o fins i tot barcelonins a la recerca d’una experiència nova, com ara sopar i dormir en un hotel de superluxe a un preu mai vist a la ciutat. Aquesta opció s’ha convertit en l’única via per disfrutar d’un restaurant a la ciutat, ja que amb les restriccions sanitàries, només els clients allotjats poden tenir accés a la gastronomia i bars dels hotels.

La nova bateria d’iniciatives relleva els intents previs de l’estiu, més centrats en les terrasses, la gastronomia i l’oci, així com a les ofertes que apuntaven a un públic més global, quan encara s’esperava una mica de turisme.

Però les limitacions que han obligat a tancar la restauració i fixat el toc de queda en les 22.00 hores a tot Catalunya han donat un nou revés al sector hoteler a Barcelona, que amb molta lentitud anava progressant en el seu volum d’obertures. De fet, un grapat d’establiments de luxe, com el Mandarin Oriental, el Monument i el Bagués tenien oberts temporalment només els serveis gastronòmics, enfocats clarament al públic local. Al no comptar encara amb hostes, amb les noves regles del joc han hagut d’abaixar la persiana del tot, fet que ha agreujat la crisi del sector. En aquests moments, la ciutat té activa (amb allotjament) un 30% de la seva planta hotelera, amb una mitjana sobre el 20% d’ocupació. I són aquests els únics que poden mantenir oberts els bars o restaurants per a qui pernocta.

120 euros dormir i sopar de luxe

Aquesta nova circumstància, tot i que ha provocat moltes anul·lacions de reserves de viatgers que descarten venir a una ciutat sense barres ni taules, ha provocat algun tancament hoteler temporal i ha frenat noves obertures, però també ha esperonat el sector per buscar fórmules per mantenir-se actius. Entre d’altres, vinculant gastronomia amb allotjament. 

El luxós Eurostars Grand Marina acaba de llançar la campanya (durant un mes) ‘Vine a sopar i et convidem a dormir’, per només 120 euros (copa de benvinguda, sopar, una nit d’allotjament i esmorzar, per a dos), per a residents a Catalunya, un preu impensable en l’esmentada categoria.  El Majestic, en ple passeig de Gràcia i reobert recentment, va començar llançant el reclam d’habitacions des de 159 euros com a escenari perfecte de celebracions romàntiques o aniversaris de molts antics clients o curiosos, expliquen. Però, davant el gir de la normativa, han llançat un paquet de superluxe que inclou també esmorzar i un sopar o dinar per a dos per un total de 259, que està tenint «gran acollida» entre els catalans amb ganes d’escapada a la capital i també per a la ciutadania, segons detallen fonts del centenari hotel.

Són només dos exemples de fórmules combinades. Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona, destaca a aquest diari que ni en l’entorn més advers aquest sector ha deixat de bategar o mirar d’«anar un pas més enllà», incentivant nous usos. «El tema de la restauració ens ha fet molt mal, no només aquests 15 dies previstos de restricció, sinó que l’efecte es notarà almenys un mes i mig», opina. La incertesa que la mesura s’estengui en el temps porta molts potencials viatgers a descartar Barcelona per a viatges de plaer o fins i tot de feina.

La pirueta dels hotelers actius està anant més enllà, a la recerca de serveis que no ensopeguin amb limitacions. Un dels més interessants és el del ‘coliving’, que s’està implantant tant en hotels de ple centre com de l’àrea metropolitana. «Hi ha gent que per la pandèmia ara no pot conviure en un pis petit, o estudiants que no saben quant de temps podran assistir a classe i no poden comprometre’s a llogar un pis sis mesos, o gent que no pot pagar una fiança en moments de tanta incertesa.... Cal reinventar-se i donar fórmules molt flexibles», resumeix Camille Gil, responsable de Comunicació Corporativa. Per això, als Campanile han implantat la llarga estada (mínim un mes) a partir de 500 euros, que inclou pàrquing, neteja, internet i opció de restauració a preu de demolició fins i tot a l’habitació. En una clara aposta pels «valors de contribució a la societat», accepten mascotes, ofereixen una nit gratis als autònoms que han de viatjar per feina, fan donacions a bancs d’aliments...

Les estades de llarga durada apunten als qui no es volen o no poden comprometre’s amb un pis de lloguer per mesos o necessiten un espai propi durant la pandèmia 

Un altre hotel que ja figura per sempre en l’ADN de Barcelona com a pioner i únic Gran Luxe que es va abocar amb la màxima generositat per a l’aïllament de pacients lleus durant el confinament va ser el Cotton House, que exerceix de nou com a hotel convencional, però ha afegit l’opció de llarga estada, d’un a 12 mesos, amb els serveis d’un hotel i menús especials. Han fet el mateix amb altres establiments del grup: el Praktik Bakery, l’Essens, el Garden i el Rambla, així com l’AC Victoria Suites amb fins a dos dormitoris. En tots ells els espais comuns s’utilitzen com la ‘llar’ provisional, i fins i tot les zones de treball s’acomoden per a aquesta nova vida, amb internet, neteja i altres serveis.

Però la llista no deixa de créixer, amb opcions que arriben als apartaments turístics de luxe Suites Avenue, al passeig de Gràcia, des de 1.500 euros al mes, amb comoditats per viure-hi i treballar-hi.

Treballar per dies, setmanes o mesos

En alguns casos, els hotels han preferit posar la diana en els professionals que necessiten un espai de treball segur i còmode. Aprofundeixen en els anomenats usos híbrids, atenent que molts potencials usuaris no poden o no volen lligar-se a un ‘coworking’ contractat per mesos (negoci que ara viu hores baixes en zones com el Poblenou) i prefereixen opcions més elàstiques o econòmiques, que en hotels d’altres països ja estan més implantades. L’opció també es dirigeix als que teletreballen però prefereixen fer-ho unes hores fora de casa. 

El Kimpton Vividora, un cinc estrelles ‘boutique’ en ple centre, ha comptat al setembre amb mig centenar d’usuaris diaris d’aquest ‘coworking’, on tots els espais comuns queden disponibles les 24 hores, amb tarifes des de 9 euros al dia a 79 al mes, amb servei de wifi, aigua, cafès... i accés a gimnàs reservat, piscina i terrassa per als abonats mensuals. Amb la nova restricció del Govern, han optat per suspendre aquest servei voluntàriament uns dies, que esperen reprendre ben aviat. Al Grums, al Poble-sec, els espais comuns de treball es limiten aquests dies a hostes, però mantenen l’opció de llogar les seves habitacions com a oficines privades per hores. Sigui només per treball o en ‘packs’ amb menjar, per exemple. La flexibilitat d’aquest hotel és màxima: han impulsat habitacions combinades amb restaurant i spa, sigui per a una nit o unes hores. «Hi ha gent que està reservant una habitació per hores per poder sopar, té molt èxit», expliquen, després d’implantar nous sistemes de neteja amb virucides nebulitzats. Aquesta opció amb un circuit d’aigües costa, per exemple, 99 euros (nit sencera, 147). 

Notícies relacionades

A l’Eixample, el Gallery promou el seu concepte Homtel (de ‘home’ i ‘hotel’, per estar com casa), tant per treballar a les seves habitacions habilitades com oficines diürnes (amb wifi, impressores, còmodes taules...), com en els seus espais comuns condicionats. Alhora ofereixen l’allotjament de llarga estada (més d’un mes) a preu tancat. I bons especials de fins a 45 nits per consumir quan es vulgui. 

Derby Hotels ha convertit el seu emblema, el Claris en un hotel idoni per a reunions de feina i presentacions segures i amb tota mena de facilitats, tant al seu ampli terrat, a la fresca, com en una galeria semioberta. Les seves habitacions també poden exercir ara de lloc de treball.

 Tristes previsions almenys fins a Setmana Santa

Els punts suspensius tornen a irrompre al calendari de molts hotels, que continuen posposant la reobertura davant les incerteses i canvis que implica la pandèmia. Aquesta setmana n’hi ha 132 d’actius, un 30,14% de l’oferta local, minvada de nou per les restriccions en restauració. Fins a finals d’any està prevista la reobertura de prop de més d’una vintena, però la xifra podria desmuntar-se si es prorroguen les esmentades limitacions, o en funció del tipus de toc de queda que es pugui arribar a implantar. Casals recorda que un setembre normal hi ha 1,6 milions de pernoctacions, mentre que aquest no han passat de les 120.000. No contempla una reactivació (mínima) fins a Setmana Santa, sempre que la pandèmia ho permeti. El canvi de data del congrés mundial de mòbils, retardat al juny, ha empès moltes reobertures a aquesta data, ja que deixa sense cap al·licient els mesos per si mateix fluixos d’hivern.