Barcelona ofereix cangurs per ajudar la conciliació familiar

L'ajuntament inicia un pla pilot a sis barris pensat per a famílies monoparentals

«Si no tinc on deixar el meu fill, és impossible treballar i poder tirar endavant», explica una mare usuària

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941 / ANGEL GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era el primer dia, i després del ritual de la presa de temperatura, el gel hidroalcohòlic i el rentat de mans, l’Emanuel i els seus companys van començar per conèixer-se travant una xarxa amb cintes de colors en una sala del barri del Raval. La seva mare se’l mirava des de la distància. «Per primera vegada des que tot va esclatar em sento avalada», reconeix Leonor Delgado entre llàgrimes. Ella és una de les 60 famílies que participen en el projecte Concilia, un pla pilot que ha iniciat l’Ajuntament de Barcelona per oferir un espai extraescolar gratuït per a famílies que necessiten tenir un lloc on deixar els seus fills per poder treballar.

La Leonor és massatgista. Fa dos anys va fugir de Nicaragua amb el seu fill a la recerca d’asil a Espanya. Pot treballar legalment ja que té reconegut el dret a això. «El problema és que amb el nen a casa no hi ha manera de treballar, estic sola aquí i és molt dur portar a sobre tota la responsabilitat», explica la mare, molt emocionada. Va perdre la feina de cuidadora de persones grans, i de massatgista a domicili. Ara torna a treballar. «Aquestes hores em van molt bé per tornar a començar. Abans feia intercanvis, i mentre jo feia el massatge tractava que algú de la família del client em cuidés el nen, però és molt difícil i havia de rebutjar la majoria de feines perquè no tenia amb qui deixar-lo», assevera.

Roda de precarietat

Com ella, centenars de famílies monoparentals s’han trobat en aquesta mateixa disjuntiva: o treballar i deixar els fills sols a casa, o renunciar a la feina i quedar-se amb el rebost buit, i mil deutes per pagar el lloguer. La iniciativa municipal, un pla pilot que de moment s’aplica a sis barris de la ciutat (la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme, Trinitat Vella, el Raval, la Marina i Zona Nord) mira de donar ànim a aquestes famílies. El servei està disponible de 17.30 a 19.30 hores de dilluns a divendres, i està obert tot el dia durant els caps de setmana.

«Aquestes mares viuen una situació molt complicada, i és la nostra obligació ajudar-les perquè puguin sortir d’aquesta roda de precarietat, que no és només econòmica sinó de temps», va afirmar l’alcaldessa, Ada Colau, en la presentació. «Aquestes són les mesures que ha d’adoptar un govern que es considera feminista», va afegir la tinenta d’alcaldia de drets socials, Laura Pérez. El consistori ha invertit 200.000 euros per contractar 18 educadors en els serveis, i tot i que de moment són prop d’un centenar els menors de 4 a 12 anys que estan participant d’aquestes activitats, esperen que quan es doni a conèixer siguin 1.500 els que puguin atendre.

El consistori ha invertit 200.000 euros per contractar 18 educadors

Notícies relacionades

«Aquest projecte pilot vol ajudar aquestes famílies, però sabem que no resoldrem la greu desigualtat que potencien la normativa l’economia que no posa les cures al centre», va insistir Colau. «És importantíssim que també es puguin incloure en aquest servei els nens fins als 3 anys, perquè aquestes dones necessiten també poder deixar els seus petits i treballar. La situació entre les famílies monomarentals és gravíssima, i les dones desesperades: no en tenen ni per menjar», va reiterar la presidenta de la federació de famílies monoparentals de Catalunya, Sonia Bardají.

Bardají va reclamar a l’ajuntament ampliar horaris d’aquest servei durant els matins, i augmentar també la franja d’edat. Precisament, el lloc on ara el consistori implementa aquest projecte pilot gratuït al barri del Raval, fa anys era també un lloc de criança on les mares soles de nens en edat d’anar a l’escola bressol deixaven els seus menors per poder anar a treballar. L’espai va haver de tancar per problemes amb la normativa sobre l’adequació de l’espai, però Bardají va reblar en la necessitat d’aquestes mares durant els primers anys de la maternitat, ja que moltes estan en llista d’espera per accedir a les escoles bressol municipals. 

Temes:

Nens Pobresa