Frau immobiliari

Un estafador ofereix 90 habitacions a Airbnb rellogant pisos a Barcelona

Els amos creien que entregaven els domicilis a una família però el sospitós els va reformar i els va convertir en apartaments turístics

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i els afectats afirmen que es tracta d'una altra trama organitzada

zentauroepp48396661 piso turistico190530163817

zentauroepp48396661 piso turistico190530163817

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Andrius S. ha llogat una xifra desconeguda de domicilis a Barcelona que ha convertit de forma fraudulenta en apartaments turístics que anuncia a la plataforma d’Airbnb. Ha seguit sempre la mateixa estratègia per aconseguir el contracte de lloguer: fingir que vol el pis per viure-hi amb la seva dona, Yuliya K., i els seus fills. Quan aconsegueix les claus, fa obres a l’immoble i converteix cada cambra –menjador inclòs a través d’envans– en habitacions d’hotel equipades amb tovalloles, llençols i panys que funcionen amb targetes magnetitzades. Tret d’Andrius S., ningú sap quants domicilis ha llogat a la ciutat però en el compte d’Airbnb, obert a nom de la seva dona, hi consten 90 anuncis d’allotjaments diferents. Si cada pis té entre tres o quatre habitacions, controla més de 20 immobles. EL PERIÓDICO ha contactat amb dos administradors de finquesdos propietaris i una advocada. Expliquen la mateixa història que els ha fet caure en la mateixa trampa. I Airbnb no mourà un dit per treure’ls d’aquí.

Andrius S., l’home que els ha enredat, mesura uns 175 centímetres, és ros i té els ulls verds. Es presenta com un constructor de Cambrils que per necessitats laborals s’ha de mudar a Barcelona amb la seva família. Per aconseguir el contracte de lloguer entrega a l’amo el seu NIE –és lituà– i el DNI de Yuliya –d’origen rus però amb la nacionalitat espanyola–, la seva nòmina i la seva última declaració de la renda –els dos documents són falsos, segons els afectats–. Com que no apareix en cap llista de morosos, la teatralització de la parella que busca un niu per crear una llar a Barcelona és convincent i ‘demostra’ la seva solvència econòmica, gairebé sempre aconsegueix el pis que posa en el seu punt de mira: llocs espaiosos com els tradicionals del barri de l’Eixample, de passadissos llargs i com més habitacions millor, que després en convertirà cada una en un allotjament privat per a turistes. No és la primera vegada que s’utilitza aquesta estratègia a Barcelona basada en l’engany a propietaris de pisos per a la seva explotació posterior com a apartaments turístics. 

Els Mossos d’Esquadra confirmen que tenen constància de dues denúncies contra Andrius S. i afegeixen que han activat una investigació. Segons els afectats, que demanen anonimat per por de represàlies –o danys materials al domicili–, aquest ciutadà lidera un grup ben organitzat que inclou la seva dona i dos o tres homes –amb accent de l’est– encarregats de gestionar les arribades i sortides dels usuaris d’Airbnb. Calculen que mensualment guanya uns 50.000 euros i que, després de pagar els lloguers, anualment obté uns 300.000 euros de beneficis.

El perfil d’amfitrió d’Airbnb creat per ‘Julia’ –el nom amb què s’ha inscrit Yuliya– disposa de 90 habitacions i acumula 4.721 avaluacions de persones que s’hi han allotjat. Atès que no tots els usuaris introdueixen comentaris després de la seva estada, s’ha de suposar que el nombre total d’inquilins que ha allotjat des del 2013 –any en què es va donar d’alta a la plataforma– és molt superior a 4.721. No és agosarat afirmar que per les seves mans circulen més de mil turistes cada any.

L’alarma

L’advocada Marta Martín defensa un dels propietaris estafats per Andrius S. i, per casualitat, ha trobat recentment un altre propietari que es troba en la mateixa situació. Al preguntar directament a un dels turistes allotjats per Andrius S. per l’anunci d’Airbnb en el qual havia trobat la seva habitació, l’advocada va trobar el perfil de Julia i les 90 habitacions. Navegant entre aquests allotjaments, el seu client va reconèixer, no sense esforç a causa de les reformes efectuades, el seu antic domicili. Andrius S., malgrat les evidències, es va negar a rescindir el contracte de lloguer.

Amb el dèficit de turistes, Andrius S. ha virat el negoci dels allotjaments turístics cap als lloguers d’estades més llargues i ha buscat publicitar els ‘seus’ espais en portals com el d’Idealista. Quan l’advocada Martín va contactar amb aquesta empresa per avisar que estaven participant d’un sotsarrendament il·legal, Idealista va tancar els anuncis d’Andrius S.

Airbnb, la plataforma principal a través de la qual aquesta trama fraudulenta s’ha lucrat i que es beneficia amb una comissió de cada transacció que facilita, s’ha negat a cancel·lar els anuncis, que encara estan disponibles a la seva web. A través d’un correu, no hi ha cap altra manera de contactar amb Airbnb, l’empresa multinacional ha respost que no pot entrar en aquesta «disputa». 

Sense llicència

Tampoc el fet que els apartaments turístics d’Andrius S. no disposin de la llicència obligatòria a Barcelona afecta Airbnb. Però sí els amos, ja que hi recauen els expedients sancionadors que l’Ajuntament de Barcelona ha incoat al saber de l’activitat que es porta a terme als seus domicilis. Es tanca així al voltant dels propietaris un mur circular del qual no es poden escapar: d’una banda el procés judicial per rescindir el contracte és massa lent i Andrius S. el dilata com pot i, per l’altre, com que Andrius S. paga el lloguer, els amos tampoc poden activar un procés de desnonament. O el pagava fins fa poc.

Notícies relacionades

Amb la pandèmia i el final dels turistes, Andrius S., que malgrat les dues denúncies presentades continua afirmant que viu als dos domicilis, va contactar fa poc amb els amos per negociar una rebaixa del lloguer a causa dels estralls econòmics derivats del coronavirus. Aquests s’hi van negar i ell ha deixat de pagar la quota alguns mesos. Amb l’impagament, els propietaris sí que podran començar un procés de desnonament que durarà un o dos anys i que Andrius S. podrà aturar posant en ordre els pagaments endarrerits. Els afectats confien que aquesta notícia ajudi a trobar més propietaris enganyats. «Segur que n’hi ha molts més», assegura Martín. 

«Tinc feina»

Contactat telefònicament per aquest diari, Andrius S. ha negat haver convertit en un apartament turístic cap domicili. Repreguntat sobre la disponibilitat de 90 apartaments que apareix a la plataforma d’Airbnb a nom de la seva parella, ha al·legat estar ocupat –«tinc feina»– i ha penjat el telèfon. 

Pisos atrapats 

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van activar al juliol un dispositiu contra una trama que llogava de forma fraudulenta pisos a Barcelona per convertir-los en apartaments turístics. En aquella ocasió, alguns dels seus responsables van acabar detinguts perquè la investigació es va agafar a la falsificació documental que havien portat a terme els sospitosos per aconseguir els contractes de lloguer. No obstant, gairebé cinc mesos després, i malgrat els càrrecs que pesen sobre els responsables de l’estructura, almenys dos dels domicilis aconseguits amb contractes fraudulents encara no han sigut tornats als seus propietaris. Els processos civils iniciats per l’amo d’aquests dos immobles –en un cas per mirar de rescindir el contracte i en l’altre per forçar un desnonament– encara no han finalitzat.