VISTA PELS RECURSOS

Crim de la Urbana: «S'ha jutjat Rosa Peral per amb qui se'n va anar al llit»

Els processats es tornen a acusar entre ells de la mort del nòvio d'ella, també policia

Les defenses reclamen l'anul·lació de la condemna per assassinat i la fiscalia que es ratifiqui

zentauroepp52740902 bcn200415171056

zentauroepp52740902 bcn200415171056 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ex guàrdies urbans Rosa Peral i el seu amant Albert López, condemnats pel ‘crim de la Urbana’, no s’han vist les cares aquest dimarts en la vista pel recurs que van presentar contra la sentència que els declarava culpables per l’assassinat del també agent i parella sentimental d’ella, Pedro R., el 2 de maig del 2017, al domicili que compartien a Vilanova i la Geltrú. Han presenciat la sessió des de la presó per videoconferència. A ella se li van imposar 25 anys de presó, a l’aplicar-li l’agreujant de parentiu, i a ell 20 anys.  Tots dos, a través dels seus advocats, van seguir el guió mantingut durant el procés: acusar-se mútuament de la mort i negar la planificació del crim.

En la seva intervenció, l’advocada Olga Arderiu, que defensa Rosa Peral, ha denunciat el «linxament mediàtic» al qual ha sigut sotmesa la seva representada, a qui, segons la seva opinió, se l’ha jutjat «pel pecat, però no pel delicte».  I ha precisat: «Se l’ha jutjat per amb qui es va posar al llit o va mantenir relacions sexuals» i no per la mort de Pedro R. Ha subratllat que la sentència es va dictar partint de «sospites i conjectures». El defensor d’Albert López, José Luis Bravo, també ha esmentat la repercussió mediàtica del cas i  el «clar sensacionalisme» que va influir en el jurat que va emetre el veredicte. 

L’advocada de Peral ha sostingut al seu informe que se li van denegar proves que acreditarien que la relació d’ella i el seu nòvio, la víctima, era excel·lent i no tempestuosa i que l’altre acusat, Albert, tenia un caràcter violent, cosa que va provocar que l’agent patís una «por» cap a ell. Aquesta jurista ha reclamat l’anul·lació de la inusual declaració en el judici de l’actual parella de l’exmarit de l’agent que va reproduir a través de la mímica el que li havia explicat la filla de Rosa, ja que la nena es va acollir al seu dret a no declarar. En concret, assegurava que la nena va observar com la víctima baixava per unes escales fent tentines. En la investigació, la testimoni va afegir que la menor li va dir que va veure la seva mare tacada de sang.

Les ordres de Rosa

Notícies relacionades

El defensor d’Albert, en canvi, considera que aquest testimoni és important, ja que demostraria que Pedro estava mort quan va arribar el seu representat. El lletrat ha llançat tota l’artilleria contra Rosa i ha insistit que va ser aquesta que va matar a la seva parella. El seu client, ha insistit, va acudir a la casa quan Pedro R. ja estava mort i perquè l’acusada li va trucar. Ha reconegut que al seu representat només se li pot imputar un encobriment. «Ell seguia les ordres de Rosa», ha etzibat. El fiscal ha recalcat la «planificació elaborada» entre els dos processats i la seva participació «activa voluntària i libèrrima» en el crim.

Abans que acabés la vista, Rosa, des de la presó, ha volgut intervenir i ha assegurat: «Jo no he matat en Pedro, ni he planificat res (...) No soc una dona manipuladora, ni freda». Albert, per la seva part, ha abocat sospites sobre la que va ser la seva amant i ha incidit en la seva innocència. «Quan vaig arribar a casa seva em vaig trobar amb un cas de violència de gènere. Jo sé que no vaig fer res (...) Em sento impotent, perquè no vaig matar ningú. Deixin-me anar-me’n a casa perquè jo no vaig fer res», ha asseverat.