VIOLÈNCIA DE CARRER

Revolta veïnal a Sant Joan Despí contra les ocupacions il·legals

Una turba va irrompre i va desallotjar a pedrades dos assentaments a sengles oficines bancàries abandonades, dimarts a la nit

Els Mossos i l'ajuntament mantenen que els agitadors de la protesta van ser joves infiltrats que no són de la població

img 8561 vid 12 170313 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una turba veïnal va desallotjar dimarts amb violència dos ocupacions de locals de sucursals bancàries abandonades a Sant Joan Despí (Baix Llobregat). Tal com van captar gravacions de ciutadans que publica EL PERIÓDICO, cap a les nou de la nit, diversos joves van assaltar a pedrades i a puntades de peu les vidrieres d’un immoble que havia pertangut a CaixaBank i que es troba al carrer de la Mare de Déu de la Mercè. A l’interior hi havia quatre joves d’origen magribí. Un d’ells va resultar ferit al tallar-se amb els vidres que van saltar a trossos i va ser evacuat en ambulància. Els altres tres van abandonar la sucursal escortats pels Mossos d'Esquadra i entre crits dels concentrats. El segon atac es va produir minuts després en una altra oficina bancària abandonada, del Banc Sabadell, davant el mercat municipal. L’ocupant d’aquest segon local va sortir sense oposar resistència al ser sorprès per la irrupció tumultuària.

El doble atac de dimarts es va gestar durant una protesta que havia convocat més d’un centenar de persones davant l’antiga fàbrica Chemens Graphics, una nau buida ubicada al carrer del Gran Capità del barri de les Planes que allotja un assentament que espanta la població. Aquesta concentració veïnal es duu a terme diàriament i, fins ara, s’havia desenvolupat sense incidents. Dimarts, no obstant, el volum de la manifestació va pujar de to i els Mossos es van desplegar per protegir la nau, a l’interior de la qual resideixen diverses persones, de perfils diferents, que els veïns consideren responsables de la inseguretat que perceben als carrers. Al topar contra el cordó policial, alguns dels concentrats van prendre la decisió d’assaltar altres ocupacions il·legals. No lluny d’allà n’hi havia algunes.

Segons fonts policials i municipals, l’atac de les oficines bancàries va estar liderat per joves agressius que no són de la població. Aquests «infiltrats» van actuar com a agitadors que van encendre la metxa de l’embafament veïnal, que fa temps que s’incuba. Els Mossos van arrestar dos d’ells per delictes d’atemptat contra agents de l’autoritat i treballen per identificar més implicats. No estan descartades noves detencions durant les pròximes hores o dies, perquè, segons remarquen, no permetran que ningú «faci justícia pel seu compte». 

La metxa 

En l’origen del malestar veïnal està l’ocupació de la fàbrica de Chemens Graphics, davant la qual se celebra la protesta diària. Segons tots els veïns consultats per aquest diari, del seu interior han sorgit autors d’atacs contra els seus vehicles, de temptatives d’entrada en comerços, de robatoris amb violència a avis i de baralles entre ells que, en alguna ocasió, han acabat a ganivetades. Aquest dimecres a primera hora del matí, 12 hores després de la revolta, ha sigut finalment desallotjada. Tot i que aquesta no ha tingut res a veure. L’ordre judicial que ha permès buidar-la havia arribat aquesta setmana i l’operació ja estava prevista. En el desallotjament hi han participat agents dels Mossos i del Cos Nacional de Policia (CNP). A l’interior de la nau hi quedaven 11 personesCinc d’aquestes han quedat detingudes per trobar-se en situació irregular. Només tres tenien antecedents policials per delictes de robatoris i furts.

Després del desallotjament, alguns veïns han accedit a l’interior de la fàbrica i han fet algunes fotos de l’estat en el qual es trobava la fàbrica, després de més d’un any de successives ocupacions que han anat inflamant les Planes. «¿Que els robatoris que hi ha hagut aquí no tenen res a veure amb aquesta ocupació? ¡I una merda!». Amb aquesta vehemència resumia el sentiment general del barri la propietària d’una perruqueria ubicada just davant de la nau. Són dues versions que no casen, la dels veïns i la que mantenen fonts policials i municipals. Les segones, amb dades de denúncies a la mà, esgrimeixen que només s’han denunciat vuit robatoris violents al lloc, gairebé els mateixos que es van produir l’any anterior, i insisteixen que alguns dels ocupants de la fàbrica no delinquien i únicament buscaven un sostre. 

Les Planes

Pedro López va arribar al barri de les Planes fa gairebé 60 anys procedent de Còrdova. Ell va ser un dels treballadors que va ocupar la fàbrica de José María Artigas per fer «cons de fil» que proveïen la indústria tèxtil. Aquella empresa va tancar i la nau va acabar en mans de Chemence Graphics, que feia cartells de neó. Fa uns dos anys, també aquesta va tancar i l’espai ara és propietat d’un banc, que el manté buit. Un lloc gegant que ha servit de niu per a persones sense llar, entre elles, també, alguns joves que han comès delictes. Així es van engendrar les pors que dimarts van acabar en una turba. 

Notícies relacionades

«Aquest era un barri tranquil, les taules de les terrasses al carrer del Gran Capità s’estenien per la vorera i costava trobar-hi lloc», recorda el Fermín, que va patir un robatori violent el 18 de juliol. «Sortia de casa a les vuit de la tarda i es van acostar tres xavals amb un patinet elèctric i em van empènyer contra la paret. Em vaig colpejar el cap i, mentre estava atordit a terra, em van treure la cartera». El Fermín, de 71 anys, mostra la denúncia i el comunicat mèdic de l’hospital. Viu a les Planes des de fa 45 anys, va desembarcar a Sant Joan Despí procedent d’un poble de Ciudad Real. Tant el Fermín com el Pedro com la resta de veïns insisteixen que la indignació no té relació amb actituds racistes. També ells van ser immigrants fa molts anys. 

Una agent de la policia municipal mirava d’aconsellar, aquest dimecres al matí, allunyar-se de les protestes futures de joves agressius que no són del poble. Potser alguns d’ells sí que hagin vingut a afegir-se a la seva protesta per motius racistes. Com va passar en l’assalt de Premià de Mar del juny passat contra una casa ocupada, els Mossos investiguen si hi ha alguna cosa més que ciutadans farts darrere d’aquestes revoltes veïnals. 

Temes:

Okupes