CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Barcelona triplica els nous contagis de Covid-19 en una setmana

«La situació és preocupant, però no alarmant ni comparable a la de Lleida», assenyala Ada Colau

L'alcaldessa en responsabilitza l'«insuficient» dispositiu de rastrejadors de la Conselleria de Salut

zentauroepp54052653 barcelona 09 07 2020 barcelona  hoteles importantes reabiert200710154306

zentauroepp54052653 barcelona 09 07 2020 barcelona hoteles importantes reabiert200710154306 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La ciutat de Barcelona ha triplicat els nous contagis de coronavirus en només una setmana. Si del 29 de juny al 5 juliol hi havia 164 casos nous confirmats amb PCR, només set dies després, del 6 al 12 de juliol es van diagnosticar 458 casos nous a la capital catalana, segons ha informat aquesta tarda l’alcaldessa Ada Colau en roda de premsa. Colau ha demanat a la Conselleria de Salut una comissió mixta, en la qual sigui present també l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (amb un fort brot al barri de la Torrassa), per «anticipar escenaris». 

«És veritat que la situació de Barcelona ens preocupa, però no és comparable amb la de Lleida ni alarmant», ha dit Colau, que ha assegurat, a més, que aquests nous contagis s’estan produint en trobades familiars i d’oci, i no tant en l’àmbit laboral.

L’Eixample i Sants-Montjuïc (que han passat, respectivament, de 45 a 109 casos i de 29 a 116 casos) són els dos districtes més afectats, si bé, en paraules de la regidora de Sanitat, Gemma Tarafa, els nous contagis estan «repartits» per tot Barcelona i «no hi ha una zona molt més afectada que una altra». En total hi ha, a tota la ciutat, 24 brots «controlats» (tres d’aquests en residències de gent gran) i no es viu «una situació de descontrol», ha precisat Colau.

Per aquests motius, de moment, el confinament de la ciutat de Barcelona no és una mesura que sigui sobre la taula, ni per part de l’ajuntament, ni per part de la Generalitat. Però s’haurà de fer atenció a l’evolució de les xifres durant els pròxims dies i setmanes. «El confinament de Barcelona no és una mesura plantejada de moment –ha insistit l’alcaldessa–, però, si més endavant s’han de prendre mesures més restrictives, ho parlarem en aquesta comissió mixta». Tampoc s’han pres decisions sobre si reduir l’activitat dels llocs d’oci (platges o bars). 

En relació amb la decisió del president Torra de confinar Lleida malgrat la negativa judicial, Colau ha demanat «diàleg» i «col·laboració entre totes les administracions». «En una situació de pandèmia com aquesta, no ens podem permetre ni una polèmica més. La ciutadania ens demana mesures efectives», ha reivindicat.

«120 rastrejadors no són suficients»

L’alcaldessa també ha carregat contra el dispositiu de rastreig dels casos positius de Covid-19 i els seus contactes de la Conselleria de Salut, al qual ha responsabilitzat de la situació d’inquietud que viu en aquests moments Catalunya, amb Lleida confinada i Barcelona vivint un preocupant augment de casos. «Ens preocupa aquest dispositiu perquè és insuficient. 120 rastrejadors [40 al matí, 40 a la tarda i 40 els caps de setmana] són insuficients per a tot Catalunya», ha criticat Colau.

Segons va afirmar diumenge la cap d’Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Magda Campins, fan falta 2.000 rastrejadors a tot Catalunya. La gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, ha xifrat aquest dilluns en 50 els rastrejadors que necessita únicament la ciutat de Barcelona en aquests moments. Una xifra que s’hauria d’augmentar si la situació arribés a requerir-ho.

Notícies relacionades

Per al cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Benito Almirante, confinar Barcelona ara mateix no tindria sentit, perquè no viu una «situació desbordada». «L’urgent ara és tenir rastrejadors per buscar casos i contactes. I també tenir un portaveu sanitari [l’exgerent de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va deixar el seu càrrec al maig i, des d’aleshores, no s’ha nomenat cap successor] perquè expliqui bé aquestes coses», comenta a EL PERIÓDICO Almirante, que a més reclama que s’abordi la problemàtica social dels temporers de Lleida, col·lectiu al qual resulta molt difícil seguir les normes de seguretat per les condicions de vida insalubres en què viuen.

També el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, descarta que es confini Barcelona de moment, si bé veu indispensable «reforçar la detecció dels possibles brots» i l’«aïllament de casos». La capital catalana, assenyala, és «complicada» a causa de la seva densitat poblacional. Trilla advoca també per «augmentar la força de Salut Pública» i creu que la «bona notícia» de l’actual situació és que la gent que s’està encomanant és, majoritàriament, «jove» i «asimptomàtica». «No ingressen i, per tant, no tenim la pressió assistencial de fa tres mesos», conclou.