AVÍS PER CARTA

Barcelona amenaça d'expropiar 194 pisos buits si no es posen de lloguer

Els advertits, 14 grans tenidors de vivenda, tenen un mes per satisfer la reclamació

zentauroepp52575901 pla mitj  de manifestants contra el fons voltor azora en la 200301135330

zentauroepp52575901 pla mitj de manifestants contra el fons voltor azora en la 200301135330 / Carola Lopez

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El govern d’Ada Colau ha enviat cartes a 14 grans tenidors de vivendes per advertir-los que 194 pisos de la seva propietat que en l’actualitat estan buits, i que ho estan des de fa més de dos anys, s’han de posar de lloguer en el període d’un mes. Altrament, el consistori iniciarà un expedient d’expropiació. «No ens podem permetre que hi hagi vivendes buides a la ciutat», ha recalcat la regidora de Vivenda, Lucía Martín. 

Martín ha explicat que els requeriments enviats «als grans propietaris» s’han fet per primera vegada en funció del procediment previst en el decret 17/2019 de la Generalitat, que agilita els processos d’expropiació. De fet, Martín, que ha remarcat que la norma es va fer a requeriment municipal, ha recordat que ja s’han expropiat sis pisos pel mateix motiu i que quatre més estan en tràmit, però que en aquests casos es tracta de processos llargs, de més d’un any. 

1.000 pisos buits

En canvi, en els casos d’expropiació en els quals s’apliqui el decret, ha precisat, aquesta es pot aconseguir en mig any i amb un cost equivalent al 50% del valor de la vivenda. A més, el decret permet expropiar la propietat del pis afectat, i no només, com passa fins ara, el domini, és a dir, l’ús per un període, per exemple, durant 10 anys.

 

En el registre de vivendes buides de Barcelona n’hi ha 1.000 d’inscrites, que venen de dacions en pagament, execucions hipotecàries, entre altres orígens. D’aquestes, 426 consten clarament com a buides, i per aquestes comença l’ajuntament: després dels avisos per les 194 anunciades avui, hi haurà cartes per a propietaris de 200 vivendes més. 304 pisos més consten com a ocupats sense títol legal i dels 260 restants es desconeixen els detalls de la seva situació. 

«La idea és que el pis estigui llogat», ha recalcat Martín. No n’hi haurà prou d’exhibir que la vivenda en qüestió s’ha posat en oferta en un portal. Si la propietat argumenta que no aconsegueix trobar arrendatari, afegeix la regidora, l’ajuntament s’ofereix a assumir el pis i llogar-lo. A més de l’expropiació, el consistori té l’opció de sancionar els titulars de vivendes que estiguin buides superats els 24 mesos, tot i que Martín ha explicat que el govern de Colau ha proposat a la Generalitat reduir el període màxim en el qual una vivenda pot estar buida sense que actuï l’administració a sis mesos.

100 de la Sareb

Notícies relacionades

El consistori ha enviat 194 cartes, una per vivenda buida, a 14 propietaris. En alguns casos, els amos només tenen un pis afectat, en d’altres, alguns. El que més n’atresora és la Sareb, titular de 100 de les 194 vivendes que han motivat l’enviament de missives. Hi ha pisos de la llista a tots els districtes de Barcelona. El que més, Nou Barris, amb 51 vivendes de les 194. A Sant Martí, 33; a Horta-Guinardó, 29; a Sant Andreu, 27; a Sants-Montjuïc, 25; a Ciutat Vella, 14; a l’Eixample, 7; a Sarrià-Sant Gervasi, 3; a Gràcia, 3, i a les Corts, 2.

En el mandat anterior, l’ajuntament va detectar uns 10.000 pisos buits a Barcelona, l’1,5% del total, menys dels que es creia que hi havia, que segons algun estudi superaven les 30.000 unitats.