L'AGENDA DELS MOVIMENTS SOCIALS

Les entitats exigeixen un canvi de model per sortir de la crisi

La FAVB, LaFede.cat i el CAB lideren una proposta col·lectiva perquè el Pacte per Barcelona impulsat per Colau serveixi per transformar la ciutat

Critiquen la inversió municipal a fomentar el turisme i demanen apostar per diversificar l'economia i recuperar els serveis públics retallats

zentauroepp53962801 favb200703131158

zentauroepp53962801 favb200703131158

2
Es llegeix en minuts
Helena López

Amb la vella idea que un altre món és possible; imprescindible vist el que ens ha ofert el planeta pre-Covid, més de dues desenes d’entitats de la ciutat, sota el paraigua de la FAVB, LaFede.cat i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) han elaborat un complet document de propostes per al Pacte per Barcelona impuslat per l’ajuntament, que van decidir fer públiques aquest dijous en una roda de premsa donat el rumb que als seus ulls està prenent la gestació del pla. «A les taules celebrades fins ara constatem un pes molt important dels sectors turístic i comercial de la ciutat, quan l’economia és molt més complexa,» apunta Albert Recio, economista i vicepresident de la FAVB. «Hem passat d’una pandèmia sanitària a una pandèmia social que ha tornat a deixar en evidència les enormes desigualtats originals per aquest sistema econòmic. No sortirem d’allà amb més del mateix», assenyalen. 

El seu document de mesures comença amb una anàlisi de la situació –un com hem arribat fins aquí– en el qual destaquen que la creixent especialització de la ciutat a pocs sectors d’activitat, especialment el turisme, alhora que l’excessiva pèrdua d’activitat industrial, que s’ha posat de manifest en les dificultats de proveïments bàsics per fer front a l’emergència. El punt de partida de les seves propostes constata també el debilitament del sector públic, «fruit de retallades i privatitzacions i d’un insuficient sistema fiscal». «Els efectes de la pandèmia els tindrem ara en els sistemes sanitaris, inclosa la salut mental, educativa i de cures i de benestar», apunten.

Crisi de model 

«La pandèmia i les seves respostes per afrontar-la han posat de manifest les principals debilitats de la ciutat i ha posat en evidència la crisi del model de ciutat», assenyalen. Per això demanen un pacte de transformació en una direcció contrària a la que de moment estan observant (Ana Menéndez, presidenta de la FAVB critica la inversió en la campanya de promoció turística de la ciutat, una activitat que genera una gran quantitat d’economia submergida, com s’ha vist amb el confinament).

Notícies relacionades

En l’apartat de propostes econòmiques, el document firmat per les entitats barcelonines es marca com a objectiu «fer una economia més diversificada, que garanteixi la cobertura de les necessitats bàsiques, capaç de fer front a la crisi mediambiental, generadora de bones condicions laborals».  Quant a la vivenda, una de les grans preocupacions dels moviments socials de la capital, insisteixen que és necessari encarar el problema per garantir l’accés a una vivenda en bones condicions. Proposen l’elaboració d’un  Pacte per la Vivenda que inclogui la moratòria de tots els desnonaments.

Un altre dels aspectes destacats al document veïnal són les cures, la crisi de les quals ha quedat també en evidència durant el confinament.  «És imprescindible repensar i dignificar la política de cures: el model de residències de gent gran, l’atenció domiciliària, etcètera. Les experiències viscudes durant aquesta pandèmia ens reafirmen que s’imposa la necessitat d’un canvi radical. Les administracions públiques, cada una amb el seu nivell de responsabilitat, han de reconèixer, garantir i vetllar pels drets de les persones grans i dependents. És imprescindible crear una cultura social que reconegui els seus drets, els dignifiqui i els faci visibles», reivindiquen advertint que si el pacte no va en la línia d’un canvi de model no el firmaran.