Les biblioteques de Barcelona reobren a mig gas

Després de dos mesos i mig tancades per la Covid-19, hauran de posar en quarantena els 350.000 documents actualment en préstec

Dels 40 equipaments de la ciutat, de moment només n'han obert 10 que únicament permetran l'accés per recollir reserves

zentauroepp53636284 bcn200603154009

zentauroepp53636284 bcn200603154009 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas

Deu biblioteques municipals de Barcelona van reobrir ahir les portes amb tantes restriccions imposades pels protocols sanitaris que semblaven haver retrocedit diverses dècades en el temps. Després de dos mesos i mig de tancament, a la biblioteca Sagrada Família el personal s’afanava en transportar els carros atapeïts de documents retornats pels usuaris a una sala on hauran de passar una quarantena de 14 dies per evitar contagis. En total, els 349.213 llibres, cedés, devedés i revistes que estan actualment en préstec a la xarxa de biblioteques hauran d’estar en aïllament abans de retornar a les lleixes o tornar a ser prestats.

«Els documents retornats s’han de manipular amb guants i mascareta i la idea és que vagin directament de la bústia de devolucions a la sala de quarantena per minimitzar riscos», explicava Candi Rubín, que ahir s’esforçava a coordinar l’equip d’aquest equipament de l’Eixample. En un context ja per si mateix extraordinari, l’arribada dels primers usuaris amb cita prèvia va coincidir amb la presència d’operaris que instal·laven mampares de vidre al taulell principal.

Procés més lent 

«Ara tot és més lent i haurem d’acostumar-nos-hi», afirmava amb una calma sorprenent la bibliotecària Neus Arroyo. Tot i que des de dimarts ja es poden tornar a fer reserves per internet, els documents només es podran recollir amb cita prèvia, que es pot demanar a través de la web i per telèfon. En una biblioteca com la de Sagrada Família, on la mitjana de préstecs diaris era de 696 documents abans de la Covid, els treballadors preveuen passar moltes hores al telèfon concertant cites cada cinc minuts. Així mateix, per evitar una allau de retorns s’ha ampliat el termini de préstec fins al 31 de juliol.

Aquesta serà la situació mentre estigui en vigor l’ordre ministerial que afecta el funcionament de les biblioteques. A part dels serveis bàsics de préstec i retorn i de l’obertura de les sales d’estudi (prevista per a la fase 2), fins a nou avís poques coses més es podran fer, almenys presencialment, en aquests equipaments que juguen un paper clau en la democratització de l’accés a la cultura i al coneixement.

Fonts del Consorci de Biblioteques de Barcelona consideren que la seva reobertura era urgent i asseguren que s’aniran afegint més biblioteques a mesura que ho permetin les condicions sanitàries i segons la disponibilitat de la plantilla. Passaran diversos mesos abans de tornar a la normalitat, però ja s’estan programant activitats presencials de cara a l’estiu.

Només han reobert 10 de les 40 biblioteques de la xarxa municipal, una per districte menys a l’Eixample (on a més de Sagrada Família també ha obert la Joan Miró) i a Sarrià - Sant Gervasi, on totes estan tancades. L’horari està restringit (de dilluns a dimecres, de 14.30 a 19.30 h i de dijous a dissabte, de 9.30 a 14.00 h), només es permet l’accés fins al taulell de préstec, no es pot accedir a les sales de lectura, ni consultar la premsa, ni utilitzar els ordinadors amb accés a internet, ni demanar préstecs interbibliotecaris... L’únic que no ha aturat el virus és la compra de novetats, que els usuaris ja poden reservar.

Més préstecs digitals

Notícies relacionades

Durant la pandèmia, l’augment de préstecs de llibres digitals i de visualització de pel·lícules a través de la plataforma eBiblio s’ha multiplicat per quatre i les biblioteques han obert un canal d’Instagram i de Youtube per poder realitzar activitats en directe. Precisament aquest últim canal es va estrenar ahir amb un cicle temàtic dedicat a les illes del món.

Més d’un milió de barcelonins tenen carnet de les biblioteques i precisament l’usuari un milió és de Sagrada Família. Es tracta d’uns dels serveis municipals que any rere any figura entre els més ben valorats per la ciutadania, tot i que l’any passat els treballadors van organitzar diverses protestes per exigir millores laborals i més recursos als equipaments.