després de nou setmanes tancat

El Zoo de Barcelona preveu obrir com a màxim al juliol

El seu director garanteix el pla estratègic, aprovat el maig de l'any passat i que preveu una inversió de 64,6 milions d'euros fins al 2031

Els treballadors del parc creuen que incorporar-se tots de nou a la feina pot dificultar l'obligació de mantenir la distància de seguretat per la Covid-19

35292435 59

35292435 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Zoo de Barcelona preveu obrir a finals de juny o principis de juliol després de nou setmanes tancat pel coronavirus, i garanteix el pla estratègic, aprovat el maig de l’any passat i que preveu una inversió de 64,6 milions d’euros fins al 2031, tot i que els treballadors temen que no es rebin les inversions ni es facin les actuacions previstes.

El director del Zoo, Sito Alarcón, ha declarat que espera obrir el recinte en els pròxims mesos seguint les indicacions sanitàries, i que aquest dilluns ja van obrir les inscripcions per als casals d’estiu, que «preparen intensament» i per als quals ja han rebut preinscripcions.

El pla estratègic contempla la reconversió del parc i avançar cap a un model que prioritzi la conservació d’espècies amenaçades, amb la qual cosa es milloraran les instal·lacions dels animals, l’espai públic i els equipaments de logística.

Davant de la situació actual, representants de treballadors han explicat que temen que el parc no rebi les inversions econòmiques previstes: «Després de superar la iniciativa i tenir un acord de ciutat per saber com havíem de fer el Zoo, l’hòstia econòmica de la Covid-19 ens produeix pànic».

El director diu que el pla s’ha vist afectat per la crisi del coronavirus perquè ha suposat paralitzar obres i contractació, però afirma que, quan es pugui reprendre, continuaran amb la inversió.

«Ni de bon tros la pararem; al contrari: des de l’Ajuntament i B:SM es farà un esforç per treure’l cap endavant. Som compromesos. Les inversions tindran únicament la paralització que ha provocat l’estat d’alarma», segons Alarcón.

Ha assegurat que abans de la crisi sanitària es van començar a fer actuacions i construir noves instal·lacions que han quedat paralitzades per l’estat d’alarma, mentre que els treballadors han assenyalat que en un any «només s’han fet ensorraments», necessaris per construir, i que temen que es quedin així.

Protecció animal

Juntament amb l’aprovació del pla estratègic, també es va aprovar la nova ordenança sobre la protecció, tinença i venda d’animals, que regula el tipus d’animals que hi pot haver al Zoo, proposta per una iniciativa ciutadana, i que prohibeix al recinte la reproducció d’espècies que no puguin ser després alliberades a la natura.

En aquest sentit, el director ha explicat que s’està complint amb aquesta ordenança i continuen gestionant sota criteris de benestar animal, «absolutament en termes sanitaris», i que estan treballant en la creació d’un comitè ètic científic i un pla d’hàbitats i espècies, que ha de ser aprovat pel Patronat, però que encara no han tingut la possibilitat de fer-ho.

Desconfinament

A l’espera de noves mesures de desconfinament i de saber si Barcelona passa a la fase 1, els empleats van proposar a la directiva seguir les fases decretades pel Govern central i van plantejar la incorporació de tots els veterinaris, conservadors i cuidadors, però treballar quatre dies i tenir-ne tres de festa, sense separar-se en tres grups alterns cada cinc dies com s’organitzen fins ara.

Notícies relacionades

Els treballadors creuen que incorporar-se tots de nou a la feina pot dificultar mantenir la distància de seguretat, i afirmen que han hagut d’encarar «jornades molt intenses», tot i que hi ha hagut tasques que s’han rebaixat, com aquelles més estètiques relacionades amb el públic; tot i així, estan satisfets amb com s’ha treballat.

Alarcón ha assegurat que, de moment, continuen treballant separats per grups per garantir la seguretat i que, si en algun moment hi ha necessitat d’augmentar la presència de treballadors, es valorarà: «Anirem prenent les decisions d’anar incrementant a poc a poc la nostra presència al parc».