ALS 82 ANYS

Mor el fundador dels Castellers de Barcelona, Josep Sala, per coronavirus

«Ha sigut una figura clau en el desenvolupament de la cultura popular a Barcelona i l'expansió dels castells a fora», recorda la colla en un comunicat

castellersbcn

castellersbcn

2
Es llegeix en minuts
EFE

El fundador de Castellers de Barcelona i cap de colla entre 1969 i 1976, Josep Sala Mañé (1938-2020), ha mort aquest dimarts a la matinada per coronavirus.

Castellers de Barcelona ha anunciat la defunció de Sala en un comunicat, en el qual destaquen que, «a més de ser una figura necessària per al naixement i creixement de l’entitat, Josep Sala ha sigut una persona clau en el desenvolupament de la cultura popular a Barcelona i l’expansió dels castells fora de la zona tradicional».

La família de Sala, a més, ha compartit l’escrit que el fundador de la Colla va redactar per acomiadar-se: «Família, amics, companys, coneguts i desconeguts, el temps durant el qual hem conviscut ha estat bé... Potser una mica curt... De tota manera, com que en aquest món estem de passada, ja podíem comptar que aniríem passant».

«Segur que m’hauran quedat coses per fer, perquè aquest món és tan ric, divers i interessant, que no hi ha temps per a tot el que ens pot atreure. Però vaja, no està malament el que he pogut fer», afegeix Sala en la seva carta de comiat.

Fill d’un dels primers caps de colla dels Castellers de Vilafranca, Josep Sala va aixecar castells humans en aquesta agrupació i també va participar en alguns de Nens del Vendrell.

Després de traslladar-se a Barcelona amb la seva família, entre 1958 i 1963 va formar part del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya.

Punt d’inflexió

El 1969 va fundar, junt amb Nicolau Barquet, els Castellers de Barcelona, la primera colla que es va consolidar fora de la zona tradicional i que va suposar un punt d’inflexió que va derivar en la multiplicació de colles castelleres per tot Catalunya.

Josep Sala també va ser el cap de colla als Castellers de Barcelona mitja temporada l’any 1986 i president de 1987 a 1989.

Notícies relacionades

Des del 2015, el pati d’assaig de Castellers de Barcelona porta el seu nom i està presidit per les paraules d’agraïment de Josep Sala en l’entrega del premi a la Trajectòria Castellera de la Revista ‘Castells’: «El reconeixement de la meva trajectòria és fruit de l’esforç casteller col·lectiu. Vull felicitar tothom, tots i totes, la Colla, els d’abans, els d’ara, els que ja no hi són i els del futur. Us estimo».

En el comunicat, els Castellers de Barcelona han manifestat el seu agraïment a Josep Sala per «l’esforç immesurable durant tota la seva vida per al món casteller i que va mantenir fins a l’últim dia». 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Temes:

Festes