NOVES MESURES

Barcelona destinarà 25 milions d'euros a impulsar l'economia local

Collboni anuncia un fons inicial ampliable per ajudar comerços, bars, restaurants i pimes locals

undefined53140835 16 04 2020 el primer teniente de alcalde  jaume collboni  po200416140901

undefined53140835 16 04 2020 el primer teniente de alcalde jaume collboni po200416140901 / AYUNTAMIENTO DE BARCELONA - BETE

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Barcelona destinarà 25 milions d’euros a ajudar els petits comerços, bars, restauració i pimes per resoldre la crisi econòmica del coronavirus, segons ha anunciat el tinent d’alcalde d’Empresa, Treball, Competitivitat i Hisenda de Barcelona, Jaume Collboni. El fons, que podria entrar en funcionament ja la setmana que ve, són ajuts a fons perdut que serviran per injectar liquiditat immediata en punts concrets del negoci, com el pagament dels lloguers comercials o la falta d’activitat.

En aquest sentit, Collboni vol també establir incentius perquè els petits propietaris de locals comercials rebaixin la quantitat dels lloguers als seus llogaters durant la crisi. La proposta està encara en debat amb els agents implicats, ha explicat en una roda de premsa, però té com a objectiu «salvar empreses».

«Ens en sortirem d’aquesta, però més ràpid i millor si ho fem de manera col·laborativa i cooperativa», ha afegit, abans de remarcar la implicació fins ara dels gremis, les entitats econòmiques i l’oposició municipal, i la creació del Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica (Cecore) per gestionar aquests ajuts. L’ajuntament també ha diferit el pagament d’impostos municipals, com les taxes turístiques, fins després de la campanya d’estiu, i ha abolit els calendaris fiscals, a més de reduir els temps de pagament.

Els 25 milions, va assenyalar, poden ser «ampliables» en funció del volum de peticions que rebin i de si el Govern autoritza l’ampliació del sostre de despesa a l’ajuntament, que ja té previst un dèficit d’ingressos de més de 200 milions d’euros per a aquest any per la retallada d’activitat. En aquest sentit, el consistori vol poder ser entitat avaladora per a microcrèdits i crèdits, que puguin ser complementaris als de l’Institut de Català de Finances.

Preveure escenaris

«Estem davant d’una crisi, dura i profunda, però que esperem que sigui curta en el temps», ha dit Collboni, que ha confiat la solució a «la capacitat d’anticipar-se i preveure escenaris» de l’equip municipal i de la resta de les administracions públiques, com ha aconseguit l’habilitació d’espais per ampliar els hospitals de la ciutat. «Com a ciutat, hem actuat en temes que potser no eren de la nostra competència, però, sí, de la nostra incumbència», ha justificat. I ha proposat formalment un pacte de ciutat per sortir de la crisi pel Covid-19, que ha deixat obert a la col·laboració amb altres entitats locals.

Notícies relacionades

Collboni ha anunciat també les pròximes mesures per fomentar el consum local, davant de la previsible situació de molts comerços, que no saben si podran tornar a obrir quan se’ls autoritzi. «No sabem encara l’abast de la crisi, no en tenim dades, però partim de la base que el 25% dels autònoms estan en una situació molt delicada», ha assenyalat.

Ha destacat també que el Mobile World Congress s’hagi compromès a celebrar fins a l’edició del 2024 a Barcelona –un any més del que estipula el contracte amb Fira de Barcelona– per compensar la cancel·lació per la crisi del coronavirus de la cita d’aquest any, i ho ha considerat «un tracte just» i «una mostra de confiança dels organitzadors», tot i que ha dit que demanar-los un compromís a més llarg termini ja «és més complicat», perquè hi ha molts interessos.