RECURS PER A ENCOMANATS

Salut planteja obrir ben aviat l'hotel medicalitzat de Sant Andreu de la Barca

El departament de la Generalitat assegura que l'equipament «podria estar en marxa la setmana que ve»

Per la seva banda, l'ajuntament del municipi insisteix en la posada en marxa del servei

santandreu hospital-medicalitzat

santandreu hospital-medicalitzat

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

L’hotel medicalitzat de Sant Andreu de la Barca «podria obrir la setmana que ve», segons asseguren a aquest diari fonts del Departament de Salut de la Generalitat. Després d’estar tancat des de finals de març, la conselleria suggereix una obertura pròxima del recurs, que s’activaria en cas d’existir consens institucional i sanitari.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha aprovat aquest dimecres una declaració institucional en què insisteix a la Generalitat, després d’haver carregat dies enrere contra l’executiu catalàen la posada en marxa de l’equipament, habilitat a l’hotel Bristol de la ciutat per atendre pacients lleus de coronavirus. El Ple ha aprovat la declaració amb el recolzament del PSC, Ciutadans i Podem i el vot en contra de Fem Sant Andreu (ERC i Veïns pel canvi).

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca (PSC), ha destacat que «el consistori ha reaccionat amb rapidesa a les necessitats dels seus ciutadans». Llorca ha afirmat també que «hem col·laborat des del primer moment amb el que ha sigut necessari i ho continuarem fent».

Des de Fem Sant Andreu, principal oposició a la qual s’adscriu ERC, ha denunciat que la moció «no toca» i que només genera «alarma social». «No ens agrada que s’utilitzi per atacar una institució [la Generalitat] que, segurament ben aviat, posarà en marxa aquest hotel medicalitzat», han expressat.

Polèmica amb l’hospital de campanya

La polèmica a Sant Andreu es manté encesa des que a finals de març s’adaptés l’hotel Bristol i s’aixequés a la ciutat un hospital de campanya, amb 140 places disponibles, amb l’ajuda de Metges sense Fronteres i la Guàrdia Civil. Tots dos continuen sense activitat.

Sobre l’hospital de campanya, des del departament de Salut insisteixen que no es pot adaptar un pavelló a cada municipi i que es regeixen per la política d’anar obrint espais en funció de la demanda sanitària de la zona.

Així, defensen que l’hospital de campanya Fira Salut a l’Hospitalet de Llobregat ja està a disposició del sistema sanitari, i que aquest té per objectiu atendre la població de la zona metropolitana sud, incloent-hi Sant Andreu de la Barca. A més, assenyalen que l’Hospital Sant joan de Déu de Martorell, encarregat d’atendre també la població de Sant Andreu, està, aproximadament, «al 50% de la seva capacitat».

Investigació en marxa

Més enllà de la polèmica institucional, el Jutjat d’Instrucció número 5 de Martorell investiga el Departament de Salut després d’una denúncia, presentada per l’advocat Esteban Gómez Rovira, per un suposat «delicte d’homicidi per imprudència greu» davant de la negativa a utilitzar l’hospital de campanya instal·lat a Sant Andreu.

Notícies relacionades

En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari, es reclama a la Generalitat que aporti el justificant del tancament de l’hospital de campanya i es pregunta al centre si ha deixat d’atendre pacients per falta de capacitat. També es demana informació a la Guàrdia Civil i a l’Ajuntament.

Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya expliquen que la denúncia està registrada i repartida però, ara per ara, no admesa a tràmit.