DEMANEN MITJANS TELEMÀTICS

El coronavirus col·lapsa el Registre Civil i el dipòsit de cadàvers de Barcelona

A causa de la reducció de personal ja només s'expedeixen llibres de família i llicències d'enterrament

***REPETICIÓN CON MAYOR CALIDAD***GRAFCAT4102. BARCELONA, 02/04/2020.- El parking del tanatorio de Collserola (Barcelona), actualmente cerrado al público, se ha convertido en un tanatorio de campaña donde, utilizando los grandes refrigeradores disponibles para emergencias y catástrofes, se almacenan los féretros que provienen de los hospitales con el fin de evitar el colapso de las morgues, este jueves, cuando se cumple el vigésimo día del estado de alerta decretado por el Gobierno por la pandemia de coronavirus que ha provocado mas de 10.000 muertos en España. EFE/Quique Garcia

***REPETICIÓN CON MAYOR CALIDAD***GRAFCAT4102. BARCELONA, 02/04/2020.- El parking del tanatorio de Collserola (Barcelona), actualmente cerrado al público, se ha convertido en un tanatorio de campaña donde, utilizando los grandes refrigeradores disponibles para emergencias y catástrofes, se almacenan los féretros que provienen de los hospitales con el fin de evitar el colapso de las morgues, este jueves, cuando se cumple el vigésimo día del estado de alerta decretado por el Gobierno por la pandemia de coronavirus que ha provocado mas de 10.000 muertos en España. EFE/Quique Garcia / Quique Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La reducció de personal per l’estat d’alerta i l’augment de morts per la Covid-19 està amenaçant amb col·lapsar el Registre Civil de Barcelona, on ja només s’expedeixen llibres de família i llicències d’enterrament, una situació que també afecta el dipòsit de cadàvers.

La comissió executiva de seguiment del coronavirus constituïda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha advertit després de la seva última reunió que la insuficiència de mitjans personals en el Registre Civil pot provocar amb el temps un «col·lapse» en les inscripcions de naixement i defunció, de manera que no puguin dur-se a terme en els terminis reglamentaris previstos.

Per això, la comissió considera «indispensable» que de forma «efectiva i immediata» s’implantin els mitjans telemàtics necessaris perquè aquestes inscripcions puguin ser formalitzades pels lletrats de l’administració de justícia i funcionaris que estan confinats al seu domicili, tot i que disponibles per treballar.

El personal no dona l’abast

Les conclusions de la comissió es basen en un informe del Departament de Justícia que assenyala que, malgrat l’increment dels serveis mínims presencials acordats des del 30 de març passat –cinc funcionaris en el torn de matí i tres en el de tarda–, el personal del Registre Civil no dona l’abast per dur a terme les inscripcions de naixements, tampoc les que arriben per comunicació electrònica des dels centres hospitalaris.

A més, des del passat 17 de març, segons aquest informe, el Registre Civil tampoc està practicant les inscripcions de defunció, ja que els seus serveis mínims se centren a expedir llibres de família i llicències d’enterrament a causa de l’«elevada càrrega de treball» que suporten.

D’aquesta forma, les inscripcions de naixements i defuncions queden pendents de registre per quan es recuperi la normalitat operativa.

Protocol de Justícia

I això malgrat que el Ministeri de Justícia, en el seu protocol de cobertura dels serveis essencials dels registres civils, estableix que, quan sigui necessari expedir llicència d’enterrament abans que la inscripció de defunció, aquesta s’ha de practicar tan ràpid com sigui possible, l’endemà sempre que es pugui.

La comissió executiva del Covid-19 del TSJC ha constatat, a més, la «saturació» que presenten les neveres del dipòsit de cadàvers de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCF) de la Ciutat de la Justicía de Barcelona, amb capacitat per allotjar 176 cossos, ja que la previsió de nous ingressos supera la de sortides.

Notícies relacionades

Tenint en compte que la majoria d’aquestes morts són naturals, la comissió ha demanat als metges forenses, a les fiscalies competents i als jutges d’instrucció de la província de Barcelona que «agilitin tan aviat com sigui possible» els tràmits per desjudicialitzar aquests casos.

L’objectiu de l’acord de la comissió és evitar la «saturació» de les càmeres del dipòsit de cadàvers per procurar que les neveres quedin reservades per a casos de morts violentes. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions