SETMANA SANTA CONFINADA

Barcelona prepara la seva primera 'Operació No Sortida' | Coronavirus

Un operatiu format per 136 agents de la Guàrdia Urbana i Mossos custodiarà les principals vies d'accés i sortida de la ciutat

zentauroepp52994260 barcelona 29 03 2020  coronavirus  una barcelona con muy poc200402171327

zentauroepp52994260 barcelona 29 03 2020 coronavirus una barcelona con muy poc200402171327 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Aquest divendres tindrà lloc la primera ‘Operació No Sortida’. Així l’ha batejat el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. Una operació formada per 136 agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra s’encarregaran de garantir el compliment de l’obligat confinament a la capital catalana.

Els agents desplegats per tot el territori a partir de demà dijous incidiran especialment en les principals vies d’entrada i sortida a la ciutat. Batlle, acompanyat per la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha demanat en una roda de premsa un «sacrifici» en aquesta Setmana Santa del 2020, per poder disfrutar plenament la de l’any que ve. «Convé que passem uns dies confinats, reclosos. Apel·lem al civisme. Ningú pot sortir», ha afegit el responsable de Seguretat i Prevenció.

Els desplaçaments interns també estan limitats pel decret de l’estat d’alarma. Només estan permesos els desplaçaments per a serveis essencials i per comprar aliments i medicaments. Batlle ha reclamat un «ús racional d’aquest permís» per adquirir articles imprescindibles i ha demanat que es concentri la compra.

Unes 14.000 multes a particulars 

No respectar el decret d’estat d’alarma pot comportar multes. Fins ara, des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, decretat pel Govern, els agents de la Guàrdia Urbana han imposat 13.919 denúncies a particulars. Quedar-se a casa és important, ha insistit Batlle, perquè és l’única manera d’«impedir que augmenti el contagi».

Alarcón, per la seva banda, ha agraït el «bon comportament» de la ciutadania. En els dos caps de setmana previs, ha explicat la regidora, no es va produir cap operació sortida. Respecte a la mobilitat interna, ha destacat la reducció tant del trànsit amb vehicle privat com del passatge, amb «xifres mai vistes».

Notícies relacionades

La baixada diària del trànsit privat (cotxes, bicicletes, patinets...) s’ha reduït en un 80,4%. Això es tradueix, entre altres coses, en una important caiguda de l’accidentalitat, que s’ha reduït en un 89,4% entre el 16 i el 29 de març del 2020 respecte a les dues últimes setmanes de març del 2019. En aquest interval de temps es van registrar 42 accidents, tots, de caràcter lleu.

El nombre de passatgers en els diferents transports públics també ha registrat un descens, d’entre el 90% i el 95%. En números absoluts, ha explicat Alarcón, s’han deixat de realitzar uns dos milions de desplaçaments diaris. Quan li han preguntat per l’impacte econòmic d’aquest descens del passatge, la regidora ha respost que ara mateix la prioritat és protegir la salut dels usuaris i treballadors del transport públic. «L’impacte econòmic no importa tant com salvar vides i en això treballem. La part econòmica ja la mirarem després», ha conclòs.