Una llarga i conflictiva protesta

Interior desatén els canvis dels Mossos per als talls de la Meridiana

Un document enviat a Interior recomana modificacions per reduir molèsties i conflictes

Societat Civil Catalana demana ara bloquejar els túnels de Vallvidrera els divendres a la nit

zentauroepp52503486 bcn200228212940

zentauroepp52503486 bcn200228212940 / Alvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
G. SÁNCHEZ / Ó. HERNÁNDEZ

La Conselleria d’Interior ha decidit no seguir les recomanacions que els Mossos d’Esquadra han elaborat per minimitzar l’impacte que pateix la resta de ciutadans a causa dels talls que un col·lectiu independensita duu a terme a l’avinguda de la Meridiana des de la sentència contra els líders del procés. 138 dies de forma consecutiva. 

L’informe dels Mossos no conclou que aquesta manifestació s’hagi de prohibir, a diferència del de la Guàrdia Urbana de Barcelona, però sí que planteja canvis que la Conselleria oculta, segons va publicar ‘El País’ i van confirmar fonts consultades per EL PERIÓDICO. 

Molèsties als ciutadans

Aquest document de la policia catalana va ser enviat a la Direcció General d’Administració de la Seguretat (DGAS) de la Conselleria d’Interior. Però un portaveu d’Interior, qüestionat fa dos dies sobre el seu contingut, va afirmar únicament que era «favorable» sense al·ludir a les modificacions per reduir les molèsties als barcelonins i rebaixar la tensió creixent en aquesta manifestació diària.

Com ja va avançar ahir aquest diari, el tall de la Meridiana afecta cada nit uns 4.000 automobilistes que entren i surten de la ciutat. A més, nou línies d’autobús pateixen desviacions i retards de fins a 45 minuts. I tot això provoca a més el desplegament d’una vintena de guàrdies urbans que, al ser allà, no poden fer tasques de seguretat ciutadana en altres punts de la ciutat.

No es prohibirà

L’informe policial sobre la prolongació dels talls a la Meridiana, el contingut del qual la Conselleria d’Interior tampoc vol explicar, és conseqüència de la comunicació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) enviada la setmana passada per prorrogar les seves concentracions en el tram central de la Meridiana fins al pròxim 18 de març. Si una persona, en representació d’un col·lectiu, com en aquest cas el vicepresident Josep Cruanyes en el de l’ANC, informa la DGAS que té intenció de fer una protesta, els Mossos poden elaborar un informe sobre la seva viabilitat. Així ha passat, tot i que la Conselleria d’Interior ha decidit seguir-lo només parcialment: s’agafa al fet que la policia catalana no la prohibeix però desatén la resta del text, que convida a modificar la manera en què s’ha celebrat fins ara. 

Notícies relacionades

Fonts de la Conselleria reiteren que no la prohibiran escudant-se en el fet que denegar el dret a protestar contravindria la llei. Sobre aquesta petició d’impedir-la, sol·licitada pel regidor de seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, i la Guàrdia Urbana a causa dels incidents que s’han produït últimament, fonts d’Interior van contestar ahir: «Si l’Ajuntament no està d’acord amb nosaltres pot fer dues coses, o acudir a un tribunal contenciós administratiu o que els seus partits [el PSC i comuns] canviïn al Congrés la llei que regula el dret constitucional de manifestació».

I la tensió creix. Societat Civil Catalana (SCC) ha convocat concentracions cada divendres a l’accés als túnels de Vallvidrera des de la Via Augusta«Fins que els treballadors de Barcelona no puguin tornar tranquil·lament a casa, els independentistes tampoc podran anar a esquiar els caps de setmana», va dir ahir el president de SCC, Fernando Sánchez Costa.