URBANISME

Ajuntament i empreses pacten rectificar el 22@ amb almenys 4.000 habitatges més

L'acord per reformular el districte tecnològic compta amb el sí crític veïnal i l'assessorament de les universitats, però encara no amb l'acord amb la resta de forces polítiques

El projecte preveu que Pere IV travessi el parc de Jean Nouvel perquè funcioni com a eix de la zona fins ara menys desenvolupada

zentauroepp41224863 barcelona la transformaci n del carrer de pere iv continuar 180505133203

zentauroepp41224863 barcelona la transformaci n del carrer de pere iv continuar 180505133203

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona i les empreses ubicades al 22@ han firmat avui un pacte, que compta amb el sí crític de les entitats veïnals i la intervenció de les universitats de la ciutat, per reformular el 22@, la reconversió en activitat tecnològica, vivenda, equipaments i zona verda de la gran àrea del Poblenou que el vell Pla General Metropolità destinava fins a l’any 2000 exclusivament a la indústria. El pacte entre els operadors de la zona per augmentar en almenys 4.000 vivendes més el sostre residencial, desbloquejar la zona nord del 22@ pràcticament inviable, i excloure la de l’àrea del Bogatell i Llacuna, que es considera inviable, encara s’haurà de convertir en un pacte polític, aprovat en el ple municipal i pactat amb la Generalitat, ja que suposa la modificació del PGM.

En l’actualitat, el 25% del 22@ està construït, el 25% ha sigut gestionat i reparcel·lat, a punt per construir-hi, un altre 22% ha sigut planificat però sense que s’hagi avançat en la seva gestió i un 28% està absolutament sense desenvolupar. Bàsicament, al triangle delimitat per la Gran Via, la Diagonal, el carrer Pallars i la rambla de Prim.

En aquesta zona, l’acord preveu que el repartiment actual de les illes que passen a ser transformades en 22@ (70% d’activitat econòmica a càrrec del propietari, 10% de zona verda, 10% de vivenda pública i 10% d’equipaments) passi a tenir un 30% de vivenda, el mínim que es considera necessari perquè es desenvolupi un entorn veïnal. Aquesta s’intentaria que es concentrés en dos eixos cívics, Pere IV i un eix verd al llarg de Cristòbal de Moura. Almenys la meitat d’aquestes vivendes serien de promoció pública, i la resta o bé cooperatives o promocions de covivenda, o bé vivenda de promoció privada però a preu taxat, circumstància que continuen criticant les entitats veïnals.

Obrir el Parc Central de Jean Nouvel

Per facilitar l’enllaç d’aquesta nova zona residencial, el pacte considera necessari desbloquejar el projecte de Can Ricard i reobrir l’ara impermeable Parc Central de Poblenou, dissenyat per Jean Nouvel. Encara per definir, el projecte podria passar perquè el nou carrer Pere IV, pacificat, torni a travessar el parc i connectar els seus dos trams ara separats, al preu de convertir en parc el tram de Cristòbal de Moura que ara el travessa.

L’acord també preveu modificar les activitats previstes en la classificació 22@ sobretot a la zona nord, per facilitar la instal·lació de formes de nova economia, com ara tallers, centres de 'makers', cooperatives i petites iniciatives d’economia social, no només grans empreses tecnològiques, i excloure de la fórmula 22@ que no de l’àmbit del pla, la zona de petites vivendes i tallers, amb una propietat absolutament fragmentada, a la zona del Bogatell, Trullàs i el barri de la Plata del Poblenou. Un teixit urbà de passatges i casetes baixes que es vol conservar per motius patrimonials i perquè s’ha demostrat que difícilment pot donar pas a acords entre tots els propietaris per desenvolupar projectes urbanístics de gran escala. 

Notícies relacionades

Han firmat el 'Pacte cap a un Poblenou amb un 22@ més inclusiu i sostenible' l’Ajuntament de Barcelona, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Taula Eix Pere IV, l’Associació d’Empreses i Institucions 22@ Network, Poblenou Urban District, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, el Pla Estratègic Metropolità de Barccelona, el Consorci Besòs i el Consorci b_Tec-Campus Diagonal Besòs. El pacte s’ha gestionat tant en una comissió amb participació d’empreses i institucions públiques com a partir d’un procés participatiu veïnal.

L’acte de firma del pacte ha servit també per inaugurar l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, al carrer Pere IV, reformada per acollir el Centre d’Innovació Urbana de Barcelona gestionat per la Fundació BIT Hàbitat i on s’instal·larà la multinacional Sisco Systems.