A Gràcia

Alliberat un captaire explotat que treia entre 300 i 500 € al dia a Barcelona | Vídeo

Els captadors obligaven la víctima a demanar almoina durant llargues jornades de fins a 18 hores als Jardinets de Gràcia

liberado un mendigo explotado que sacaba entre 300 y 500 al dia en barcelona / periodico

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona han arrestat dos homes i una dona de nacionalitat romanesa per explotar una persona per demanar almoina. La investigació es va posar en marxa l’agost del 2018 després que els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona detectessin un possible cas d’explotació per a la mendicitat d’un home que demanava almoina al barri de Gràcia de Barcelona i que no disposava de recursos, ni socials ni econòmics.

El perfil d’aquest home tenia els elements necessaris perquè els seus explotadors l’elegissin com a víctima l’any 2016: d’edat avançada, no disposava de feina ni recursos a Romania, vivia en una casa que requeria una urgent rehabilitació, no disposava de cap formació amb qualificació professional i a Barcelona no tenia cap familiar o conegut amb qui pogués tenir algun vincle. En aquest context de necessitat el van convèncer per venir a Barcelona amb la promesa que podria millorar la seva precària situació i que tindria la possibilitat de tenir una feina i guanyar diners.

 

Una vegada ja ho tenien a la ciutat la víctima va veure que tot era mentida: no hi havia cap feina ni possibilitat de millorar les seves condicions de vida, com li havien assegurat. Els seus captadors li van retirar la documentació personal i el van ubicar a la part dels Jardinets de Gràcia. L’obligaven a dormir al carrer i el tenien controlat en tot moment. El forçaven a demanar almoina en jornades de fins a 18 hores, en molts casos sense proporcionar-li aliments ni beguda. L’acumulació d’hores al carrer en posicions forçades li restaven mobilitat i en molts casos s’acabava fent les seves necessitats a sobre. Aquestes llargues jornades al carrer li generaven entre 300 i 500 euros diaris els explotadors.

Li van haver d’amputar una cama

Aquesta situació de precarietat dilatada en el temps va portar que haguessin d’intervenir quirúrgicament aquest home i que li haguessin d’amputar la cama esquerra, com a conseqüència de la seva activitat al carrer.

La policia que es va fer càrrec del cas va poder identificar els responsables de la captació, el trasllat i l’explotació d’aquest home. Es tractava de tres individus de nacionalitat romanesa que formaven part d’un clan familiar i que operaven com a grup criminal. La investigació va posar en relleu que els explotadors utilitzaven els diners que obtenia la víctima mentre pidolava per adquirir propietats a Romania i per jugar davant d’un bar de Barcelona a un joc d’atzar molt popular a Romania.

Notícies relacionades

Quant a la localització dels explotadors, des del jutjat es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit al seu país davant de la possibilitat de ser detinguts pels fets investigats.

Mesos més tard i gràcies a la col·laboració amb les autoritats de Romania, els dos individus van ser detinguts i extradits a Espanya. La jutge va decretar el seu ingrés a presó, juntament amb el tercer membre del grup que va ser aturat a Barcelona el 19 de gener.