On Catalunya

conflicte

Els xiringuitos demanen canvis a Colau per seguir a les platges de Barcelona

zentauroepp49382115 bcn200116204040

zentauroepp49382115 bcn200116204040 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Les desavinences entre el govern municipal d’Ada Colau i l’hostaleria local no han deixat de sumar fronts: des de les terrasses de tota la ciutat fins als comerços amb degustació. Així que no és estrany que la nova contesa arribi fins a les platges de Barcelona. Fa anys que la quinzena de xiringuitos estivals es queixen per la forta competència il·legal dels rius de venedors de tota mena de productes i serveis (de llaunes a mojitos, menjar i fins i tot pareos com a competència a les hamaques de pagament) que han anat retallant el seu negoci i, segons ells, degradant l’ambient de les platges. Però l’auge d’aquest fenomen l’últim estiu ha portat els operadors a reclamar una sèrie de canvis que permetin la seva continuïtat i que han sigut en bona mesura descartats per l’ajuntament, fins al punt que alguns –com un dels seus referents, Joan Escribà– es plantegen no continuar.

El que sí que s’ha concedit és un avanç de la temporada de la seva activitat, que normalment es fa coincidir amb Setmana Santa i que aquest any començarà l’1 de març. No obstant, no és una mesura que sigui útil per a tothom i expliquen que aquest any difícilment seran a temps d’assumir-la. L’ajuntament també estudia replantejar integralment el model actual de cara al 2021. 

Concessions prorrogables

El servei dels xiringuitos (en alguns casos associat també a hamaques i para-sols) s’atorga per concessió municipal. L’última era de dos anys prorrogables a un més un segon. Aquest estiu començarà aquesta primera pròrroga, però alguns operadors ja contemplen desertar si no milloren algunes condicions. Durant anys han viscut tensions en relació amb els seus horaris o condicions (música, oferta...), però en l’actualitat el seu principal problema és l’enorme oferta de «competència deslleial» a què s’enfronten diàriament, explica Israel Flores, president de l’associació que aglutina la majoria d’operadors.

Els operadors diuen que no poden esperar al canvi de model que planeja el consistori per al 2021

    En el Gremi de Restauració, al qual estan adscrits, afegeixen que el 2019 l’atenció mediàtica es va centrar en el ‘top manta’ de Joan de Borbó, a peu de vorera, mentre que a les platges creixia l’oferta il·legal per sobre dels recursos municipals per frenar-la.

Fa uns mesos que els afectats van començar converses amb l’àrea de Parcs i Jardins, responsable de les platges, a la qual van plantejar per escrit mesures per garantir la seva activitat, afirmen. De totes les propostes del novembre, només han aconseguit el vistiplau per a l’opció de situar una mena de safates sobre la sorra que permetin millorar el servei que poden dispensar als banyistes situats al perímetre d’influència dels xiringuitos. Avançar la temporada també era una vella reivindicació, tot i que aquesta circumstància només podrà aprofitar-se a les platges més cèntriques i freqüentades, com la Barceloneta, ja que al març encara hi ha molts trams de litoral sense afluència, tret que la climatologia sigui extraordinària.

Flores considerava primordial per a aquest col·lectiu –que en el cas dels xiringuitos més ben ubicats paguen més de mig milió d’euros per temporada– comptar amb vigilància privada, descomptant aquesta inversió del cànon que abonen cada any. L’objectiu era combatre l’allau de la venda il·legal fins i tot dins de les seves terrasses. Parcs i Jardins creu que això suposaria modificar la llicència i que aquesta activitat no forma part de l’actual plec de condicions. També s’ha descartat amb criteris similars el pagament fraccionat del cànon (com es fa en altres serveis i municipis), que suposa als operadors abonar només començar la temporada imports importants.

Notícies relacionades

El consistori, per motius d’espai i afluència, també descarta tornar a donar més hamaques i para-sols de lloguer als concessionaris, malgrat que ells addueixen que des que aquests es van retallar, fa dos anys, al seu lloc ha proliferat el lloguer il·legal de para-sols amb pareo. També es rebutja la petició de poder comptar amb placa vitroceràmica o forn que van sol·licitar per millorar l’oferta gastronòmica,ja que el consistori va considerar que s’alteraria «la finalitat específica dels xiringuitos».

En vista d’aquesta situació, operadors com Joan Escribà (a qui justament el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va comunicar l’agost passat que rebria un premi honorífic entre Els Imprescindibles de Barcelona) ara ha replicat amb una carta dirigida a Colau, Collboni i la regidora Janet Sanz en què afirma que davant de la resposta municipal i amb la venda ambulant al litoral arribant a «nivells mai vistos [...] que pateixen restauradors i banyistes» «la temporada que comença no és viable». I insta el consistori a recolzar una oferta legal de qualitat.