TENDÈNCIES DEL COMERÇ

Trasters i perruqueries canines, entre els negocis més atractius de BCN

Barcelona Activa va tramitar l'obertura de 630 noves empreses el 2019; el 45% d'aquestes van ser impulsades per dones emprenedores

zentauroepp46965589 barcelona 14 02 2019 on barcelona tatuajes estudio eclipse t200110191354

zentauroepp46965589 barcelona 14 02 2019 on barcelona tatuajes estudio eclipse t200110191354 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Restaurants i bars van ser els negocis més demandats per obrir a Barcelona el 2019. Els van seguir els relacionats amb el comerç de l’alimentació; mentre que trasters, perruqueries canines i centres de tatuatge van ocupar el tercer lloc. Són els indicadors de petició d’informació que van fer els emprenedors i empresaris a l’Oficina d’Atenció a les Empreses de Barcelona Activa l’any passat. Una altra cosa és el que es va acabar materialitzant: oficines i despatxos (de menys impacte mediambiental i tràmits més senzills), sobretot de negocis relacionats amb serveis a les empreses (21,42%), l’economia digital (10,97%) i el comerç (10,80%). En total 630 empreses noves; una quinzena més que el 2018.

La diferència entre allò que es sol·licita i allò que s’executa resideix, la majoria de les vegades, en la burocràcia que requereix obrir segons quins comerços. No és el mateix muntar una sabateria de 30 metres quadrats que un restaurant. Per al primer no es necessita permís municipal; per al segon és obligatori un projecte... I un dels treballs d’aquesta oficina és, segons el parer del tinent d’alcalde d’Economia Jaume Collboni, «actuar de traductor de les normes municipals que busquen la convivència entre veïns i la realització d’activitat econòmica». O sigui, explicar als emprenedors què es pot fer, on es pot fer i què s’ha de fer per poder fer-ho. No en va no hi ha una sola Barcelona, sinó 10, una per districte. Per exemple, a Ciutat Vella el pla d’usos impedeix els negocis turístics; i el Peuat no permet l’obertura d’hotels a segons quines zones.

«La ciutat conserva el seu dinamisme»

Notícies relacionades

L’Eixample sobresurt quant a situació preferida. És el districte més sol·licitat per muntar un negoci, per darrere de Ciutat Vella i Sant Martí. Els últims del podi són les Corts i Nou Barris. Unes dades molt similars a les del 2018 i que no auguren recessió. «No estem notant ni una baixada de les constitucions d’empreses ni de les demandes d’informació per obrir nous negocis. I normalment ho notem abans que passi. Som un termòmetre de la confiança de la gent a l’hora de muntar empreses. I el termòmetre indica que la tendència és que anem bé i pujant. Ens diu que la ciutat conserva el seu dinamisme», afirma Collboni.

De les 630 noves empreses, el 64,25% han sigut tramitats per autònoms i el 35,75% per societats. I en el 45,13% hi ha una dona al darrere.