Arribada de les Seves Majestats d'Orient

Una cavalcada de Reis sostenible recorre els carrers de Barcelona

La desfilada de Reis va tenir escenografia autònoma, no moguda per generadors

Unes 950.000 persones van acudir a veure la desfilada més participativa de la ciutat

reyes / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Per a aquests Reis, el Marc ha demanat un videojoc de futbol i el joc de taula ‘La Màquina de la Veritat’. Però no només: també salut, treball i amor per a la seva família, i menys contaminació, pau al món i que es curi el càncer. Ho deia la carta que aquest diumenge ha entregat en mà al rei Melcior, que per cert aquest any guarda una subtil semblança amb Óscar Camps, el director de l’oenagé Proactiva Open Arms. Ses Majestats els Reis Mags d’Orient han arribat avui, a les 16.00, al Moll de la Fusta al pailebot ‘Santa Eulàlia’ després d’un llarguíssim viatge. Però ni el cansament de la ruta ha minvat un àpex la seva alegria. No ha sigut per a menys: han sigut rebuts per milers de nens, que han començat a saludar-los amb rebombori i llançar-los petons quan els van albirar a la llunyania. Melcior, Gaspar (amb una certa semblança al comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats) i Baltasar (qui, per la seva part, tenia un aire a l’actor Babou Cham) ja estan a Barcelona. La bullícia i la gresca s’han desencadenat.

En el seu discurs de recepció de Ses Majestats els Reis d’Orient, l’alcaldessa, Ada Colau, ha deixat clar que els nens i nenes de Barcelona s’havien «esforçat» per portar-se «molt bé» l’any passat, per la qual cosa esperava que els portessin tots les joguines demanades. Tot i que també ha remarcat que «no hi ha joguines ni de nens, ni de nenes». I ha recordat tots aquells petits que «pateixen a tot el món». A continuació, Colau ha procedit a donar-li la clau màgica de la ciutat: aquella que obre totes les cases de Barcelona perquè Ses Majestats puguin deixar els regals.

Nenes entreguen les seves cartes al rei Melcior al Moll de la Fusta, a la seva arribada a Barcelona. / JORDI COTRINA

El parlament d’aquest any, a diferència dels anteriors en què el feia Melcior, ha anat a càrrec del rei Baltasar, que ha remarcat que Barcelona és «una ciutat oberta i tolerant» i que esperava que els nens barcelonins no haguessin demanat «joguines sexistes». Una vegada acabada la intervenció, els tres Reis Mags han recorregut el Moll de la Fusta i han saludat els nens que havien acudit a veure’ls. Molts els han donat les seves cartes en mà. Els han demanat ‘selfies’, igual com a Colau. Una petita, la Bruna, els ha demanat autògrafs. Una altra ha entregat a Baltasar un dibuix en el qual es llegeix «pau i amor». Altres nens, pujats a coll dels seus pares, lluitaven per poder tocar Ses Majestats vingudes d’Orient. Un petit ha preguntat a Melcior quin tipus de xocolata havia de deixar-li a casa per quan anés a deixar-li els regals. «Blanc i negre», li ha respost el rei mag.

Multitud

Dues hores després, a les 18.00, ha començat la cavalcada de Reis, que aquest any ha congregat ni més ni menys que 950.000 persones, segons fonts de la Guàrdia Urbana. La desfilada ha arrencat a l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a arribar, després d’un recorregut de cinc quilòmetres, a la Font Màgica de Montjuïc. Ha sigut, un any més, una gran festa de carrer en què han participat 1.200 persones entre ballarins, actors, camallargs i voluntaris. Espectacles de dansa, teatre, circ i música han recorregut els carrers de la ciutat. Aquest any, a més, s’han incorporat elements escenogràfics autònoms, no monitorats ni moguts per generadors per fer un recorregut més respectuós amb el medi ambient.

Una altra de les novetats de la cavalcada d’aquest any ha sigut la futurista carrossa de l’estrella que guia els Reis d’Orient, dirigida pel patge Estel, que va ser qui va obrir la desfilada. Però, per sobre de totes les altres, ha destacat la carrossa del rei Gaspar, el disseny del qual ha estat inspirat en les salamandres modernistes de Gaudí. Aquest any, a més, un ramat de quatre zebres creades per l’artista Ramón de los Heros ha estrenat el festeig del rei Baltasar. Els animals tenien la peculiaritat d’estar integrada al cos humà. Dins del festeig del rei negre també hi ha hagut unes marionetes gegants que simulaven una família africana. Creades per José Menchero, estaven inspirades en les marionetes de Mali i amb la tradició de moviment de les danses senegaleses.

La cavalcada de Reis de Barcelona. / JORDI COTRINA

Mentrestant, a les voreres, una gran festa ciutadana. Alguns pares han portat escales plegables per poder veure la cavalcada des de més enrere. Més de dues tones de caramels han sigut llançades al pas de les carameleres. Moltes més cartes per a Ses Majestats han sigut entregades als patges reals.

Notícies relacionades

I aquest any el carbó, en comptes de ser sobre una carrossa, ha estat en forma de gegant: el Gegant Carboner, dissenyat i construït per Ramón de los Heros. El Gegant Carboner ha arribat de les mines de carbó més exquisides de la Terra i reparteix fumall entre tots els nens: tant entre els que es porten malament com entre els que es porten bé.

La cavalcada de Reis és la festa més gran i participativa de Barcelona, com prova que hagi aglutinat prop d’un milió de persones. El bon temps ha ajudat, cert. Però no només: és de sobres conegut l’afecte que els barcelonins senten cap aquesta festa. Ho demostra el fet que la Crida Ciutadana per a la cavalcada hagi rebut 2.283 sol·licituds de veïns de la ciutat que volien participar-hi. A través d’un sorteig, finalment es va escollir 190 persones. Tot per fer possible la celebració de la nit més màgica de l’any.

Les zebres del festeig del rei Baltasar. / JORDI COTRINA

Temes:

Els Reis Mags