Canvis en la mobilitat urbana

Barcelona veta la circulació de 55.000 cotxes contaminants des d'avui

La Zona de Baixes Emissions entra en vigor tots els dies laborables de set del matí a vuit del vespre

Fins a l'1 d'abril l'ajuntament no imposarà multes, però avisarà els reincidents

bajas-emisiones / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona es comença a aplicar avui dijous, primer dia feiner de l’any, tot i que fins a l’1 d’abril no s’imposaran multes, només s’enviaran avisos als qui més reiteradament incompleixin la norma. La mesura prohibeix la circulació a l’interior de les rondes als cotxes més contaminants, uns 50.000 vehicles, el 20% del parc mòbil de la capital catalana.

La restricció està en vigor els dies feiners de dilluns a divendres, entre les set del matí i les vuit del vespre, i afecta una àrea de 95 quilòmetres quadrats no només de Barcelona, ja que també repercuteix a part de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

El transport públic preveu absorbir uns 170.000 desplaçaments diaris més per l’entrada en vigor de la ZBE, 137.000 corresponents a trajectes de vehicles privats –87.000, entrades i sortides de la zona restringida, i prop de 50.000 interns–, segons l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Sancions

L’Ajuntament de Barcelona ja va instal·lar a finals de l’any passat 36 càmeres per controlar la ZBE del total de 66 que tindrà la ciutat l’1 d’abril. A aquestes càmeres s’hi han de sumar les que es distribuiran per tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que arriben a unes 200.

Les càmeres registren i contrasten les matrícules amb la base de dades dels vehicles sense etiqueta de la DGT. Els cotxes que no tinguin permís per circular, segons l’AMB, rebran una sanció: 100 euros, les lleus; 200, les greus, i 500, les molt greus.

Els conductors dels cotxes contaminants que necessitin entrar dins de l’àrea de la ZBE poden demanar fins a 10 autoritzacions a l’any, les expedeix l’AMB i costen dos euros cadascuna. Si s’ha d’entrar a la ZBE per una urgència mèdica i no es disposa de permís previ, es pot sol·licitar durant els tres dies següents d’agafar el cotxe o moto.

Amb baixos ingressos

Les matrícules estrangeres també seran llegides i a la frontera els vehicles rebran informació perquè, quan arribin a Barcelona, s’hagin pogut inscriure en el registre electrònic per circular amb l’exempció de 10 dies, ja que altrament tindran la «sanció corresponent». 

Notícies relacionades

Les persones que acreditin uns ingressos econòmics inferiors a l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (Iprem) –537 euros al mes el 2018– més el 10% i que necessitin el vehicle de manera «indispensable» per treballar es podran beneficiar d’un any de moratòria. 

També s’ha ampliat la llista de tipus de vehicles que presenten serveis «singulars», com ara blindats, vehicles taller i laboratori, adaptats a la venda, i exposició de llibres, condicionats per a la venda d’articles, grues d’arrossegament o elevació i vehicles per a fires i formigoneres, entre d’altres.