Aquest divendres s'obre

Barcelona la torna a fer grossa amb el pessebre de Sant Jaume

El muntatge, semblant a un traster, ha despertat abans de la seva estrena el rebuig de nombrosos ciutadans

zentauroepp51123985 pessebre191128103152

zentauroepp51123985 pessebre191128103152 / ANGEL GARCIA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja és tradició que el pessebre que posa l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume sigui objecte de polèmica. Aquest 2019 no és diferent. El muntatge inclou la iconografia pròpia d’una representació d’aquestes característiques, com la Verge Maria, el nen Jesús, Sant Josep, el caganer i els Reis d’Orient, entre altres imatges nadalenques, tot i que no és fàcil trobar-les, ja que representa un traster que s’assembla més als Encants que a un naixement. Les xarxes ja han reaccionat davant de l’obra, principalment per criticar-la.

Pla general del pessebre de la plaça de Sant Jaume. / ÁNGEL GARCÍA

La instal·lació és de l’escenògrafa Paula Bosch. «Quan penso en el pessebre em passen pel cap els Nadals que vaig viure a casa dels pares. Per mi, el més important de fer el pessebre no era col·locar els cavallets, les fustes i la taula per poder posar les figuretes, sinó tota la preparació anterior. Anar a les golfes i obrir l’armari encastat que estava ple de caixes», ha explicat l’autora del pessebre municipal. 

Amb aquest muntatge, l’Ajuntament de Barcelona vol convidar a «retrobar», no només els personatges del pessebre de cada família, sinó també «els seus amagatalls». El pessebre es podrà visitar entre aquest divendres 29 de novembre i el 6 de gener, de 10.00 a 22.00 hores.

Però no només les xarxes han criticat el pessebre, sinó també alguns polítics de l’oposició, com el líder del PP en el consistori barceloní, Josep Bou. Bou ha dit que és «una espècie de golfes» perquè el que han fet ha sigut amuntegar caixes, segons ell. En roda de premsa, ha acusat l’alcaldessa d’«‘armar el belén’», i ha assegurat que evita un pessebre tradicional per qüestions religioses, per la qual cosa ha demanat que es respectin les tradicions.

El mateix Ciutadans (Cs). «Sembla un dia dels trastos», ha dit la líder de Cs al consistori, Luz Guilarte, que ha proposat crear un procés de selecció perquè tots els nens decideixin com voldrien representar el Nadal a la ciutat. Guilarte ha considerat que aquesta instal·lació és molt lluny de tenir cap sentit i esperit nadalenc.

I tampoc han faltat crítiques des de Barcelona pel Canvi, el partit liderat per Manuel Valls.«Quan un pessebre s’ha d’explicar perquè la gent l’entengui és senyal que potser no és l’encertat», ha escrit en el seu perfil de Twitter la portaveu del grup municipal, Eva Parera. «De veritat que no és tan díficil. Només fan falta un paisatge de muntanya, un estable, la Verge Maria, Sant Josep, un nen Jesús, uns quants pastors i els Reis d’Orient amb les ofrenes», ha afegit.

Segons han confirmat fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) a aquest diari, cada any s’inverteix la mateixa quantitat en el pessebre de la plaça de Sant Jaume: 97.000 euros entre el muntatge i la instal·lació.

Notícies relacionades

Mentrestant, Twitter ja comença a treure fum amb el que s’ha entrevist. Hi ha de tot, tot i que sembla que guanyen les crítiques.

 

Temes:

Nadal