BARCELONEJANT

Videoart d'anada i tornada

Casa Rússia entra a l'agenda del festival Loop acollint una exposició d'art rus i espanyol que després viatjarà a Moscou

L'entitat dedicada a promocionar la cultura del país eslau ocupa el que al seu dia va ser palau dels marquesos d'Alfarràs

zentauroepp50810485 barcelona 08 11 2019 casa rusia tiene exposici n de ropa    191109192910

zentauroepp50810485 barcelona 08 11 2019 casa rusia tiene exposici n de ropa 191109192910 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De palaus Alfarràs n’hi ha dos. Un més que conegut, el que respon, també, pels noms de Torre Sobirana, Palau Desvalls i Palau Llupià, i que té com a jardí el Laberint d’Horta. I un altre més difícil de situar, al costat de la plaça del Duc de Medinaceli. El primer va ser una torre d’estiueig; el segon, una residència urbana dels marquesos d’Alfarràs, de Llupià i del Poal, alguns dels títols acumulats al llarg de la història per lafamília Desvalls,un dels grans llinatges del país. La finca extramurs es marceix en mans de l’ajuntament;la del centre de la ciutat acull, des del 2018, Casa RússiaRes queda de les seves parets barroques i el seu jardí penjant. La guerra civil s’ho va carregar tot. I el que no va cedir sota les bombes va, sucumbir per l’especulació immobiliària. Així les coses,el que queda dret de la casa original és només la delicada façana neoclàssicade meitat del XIX que Adolf Florensa va salvar des del seu càrrec d’arquitecte municipal.

El seu interior luxós tampoc ha sobreviscut, però l’actual també té el seu què. On abans brillava un estil imperi fastuós, segons les cròniques, ara és ple de referències als grans artistes russos,de Chagall a Malévitx. De fet, fins ahir l’edifici lluïa unconstructivisme pur amb una exposició de moda inspirada en les obres de Ródtxenko. I a partir de dijous serà el ‘new media art’ en forma devideoartel que ocuparà les sales. No en va Casa Rússia té l’objectiu de promocionar la cultura del seu país i la connexió d’aquesta amb l’espanyola. De manera que tan aviat ofereix converses entre altaveus espanyols i russos, que projecta pel·lícules de Nikita Mikhalkov o ajuda els estudiants interessats a trepitjar la universitat de Sant Petersburg. 

Un viatge cultural d’anada i tornada que li va que ni pintat a‘Perspectives. Where the body meets the mind’, l’exposició que reunirà peces de la col·leccióGazprombank(custòdia dels fons privats més importants de l’art rus) i obres del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). La mostra viatjarà després a Moscou, al Museu d’Art Modern, i finalment a Florència coincidint amb la fira Artissima. Amb l’exhibició de l’exposició, Casa Rússia entrarà per primera vegada en el circuit deLoopque, per als que no n’estiguin al cas, es tracta d’un dels certàmens (festival més fira) més importants, si no el que més, pel que fa a videoart de tots els que se celebren. ¿Les xifres? Tretze dies,del 12 al 24 de novembre, 80 espais, 300 artistes i més de 500 peces d’arten moviment exposades a Barcelona i els voltants. Amb un tema en comú: fer reflexionar el públic sobre l’espai còsmic i la seva futura colonització. D’aquí el lema de l’actual edició de ‘Loop: Even outer space’.

Fotograma de ‘Creuar un mur’, d’Enrique Ramírez, una de les obres que es veuran a Casa Rússia.

Un veler majestuós 

Notícies relacionades

La participació de Casa Rússia té la seva història estretament vinculada a l’impuls que el país eslau està donant a la cultura. I a l’ambició del Museu Puixkin. La pinacoteca és la més gran, després de l’Hermitage, quant a fons d’art europeus i a les seves parets descansen una gran part de dos dels col·leccionistes més importants de l’impressionisme, les de Sxukin i Morózov. No content amb tenir peces úniques –com La vinya vermella, considerat l’únic quadro que Van Gogh va vendre en vida–, el museu ha decidit crear una col·lecció d’‘art new media’. I aquí és on entraCarlos Durán. El galerista, i un dels fundadors de Loop, va aconsellar el centre sobre la casuística a l’hora d’editar, conservar i considerar originals les obres de videoart. Doncs no és el mateix custodiar un oli que un USB amb una peça de videoart. 

I d’això i de la trobada ambMarina Sitnina,directora de la col·lecció de Gazprombank, va sorgir la possibilitat de posar en diàleg el videoart rus i l’espanyol durant el Loop; l’opció que Casa Rússia acollís la mostra va ser una mica natural. Ja que on hi va haver el Palau d’Alfarràs practiquen l’hospitalitat russa. També evidencien la seva grandesa: el 2018, durant la seva inauguració, van fondejar al port el ‘Krusenshtern’, un impressionant i majestuós veler de quatre pals que prometen tornar a portar.