CITA ELS DIES 16 I 17 DE NOVEMBRE A LA SAGRERA

Moviments provivenda redefiniran les seves estratègies en un congrés

Mig centenar d'assemblees locals i de barri es reuniran per actualitzar les seves tàctiques d'actuació

Els organitzadors denuncien l'incompliment de les lleis antidesnonament i la criminalització de la protesta

zentauroepp47603122 barcelona 02 04 2019  desallotjament de la casa africa  on v190402123523

zentauroepp47603122 barcelona 02 04 2019 desallotjament de la casa africa on v190402123523 / NGEL GARC A

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acolorit de les parets de l’escenari elegit –el pati de la Nau Bostik, a la Sagrera– i de les samarretes dels assistents –del verd PAH al taronja Sindicat de Llogaters– en dona una pista. Malgrat que en una primera i precipitada lectura podria semblar que contrasta amb el gris de l’exposat–a Catalunya no és garantit el dret a la vivenda–, els membres del mig centenar d’assemblees locals i de barri que s’han unit en el Primer Congrés de l’Habitatge de Catalunya, presentat aquest dimarts, volen donar un missatge d’esperança en un actualitzat «¡sí que es pot!».

L’expressió «moment històric» ha sigut una de les més repetides en la roda de premsa del pioner congrés, que se celebrarà els pròxims 16 i 17 de novembre en aquest mateix lloc i que pretén ser «un espai en què fer balanç i posar en comú experiències acumulades en els últims anys». «Creiem que és important i imprescindible dotar-nos d’estructures», subratllen. L’objectiu és clar: analitzar la situació conjuntament i proposar objectius assumibles. «Com els nostres enemics, ja siguin bancs, immobiliàries o grans tenidors, nosaltres també necessitem actualitzar les nostres eines de lluita», resumeixen.

«Ja no som al 2008, quan va esclatar la crisi de les hipoteques. Som gairebé al 2020 i l’emergència habitacional, lluny d’haver-se solucionat, ha canviat. Catalunya continua encapçalant el rànquing de la vergonya, amb el 25% dels desnonaments de tot l’Estat; amb unes lleis que haurien de protegir els nostres drets però que no es compleixen, i amb un sistema que es dota de noves estratègies per expulsar-nos de les nostres cases, com els desnonaments oberts, prohibits però a l’ordre del dia», ha iniciat la seva intervenció el portaveu de la PAH, abans d’advertir que la societat també ha mutat. «Som davant d’un moment històric en què cada dia neixen sindicats, plataformes i grups de recolzament mutu. La lluita veïnal està més viva que mai, barri a barri, poble a poble», ha seguit.

De Santa Coloma a Sant Celoni

Notícies relacionades

El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha recordat el veterà activista de la PAH de Santa Coloma de Gramenet, detingut ahir quan anava a recollir la seva neta a l’escola per haver participat en la paralització d’un desnonament fa 12 dies. «Som en un moment en què les elits estan intentant criminalitzar-nos. Mentre intenten retallar el dret a la protesta, el dret a organitzar-nos, estem més organitzats que mai», ha assenyalat.

Els organitzadors del congrés han aprofitat l’acte per mostrar el seu recolzament als membres de la PAH Baix Montseny desallotjats pels antiavalots delsMossos d’Esquadra del’oficina del BBVA de Sant Celoni, en la qual protestaven pel desnonament de 20 famílies, i a les 100 famílies de Badalona que s’han unit per mirar d’impedir que el fons d’inversió Lazora els apugi el lloguer fins a un 80%.