EMPLAÇAMENT POLÈMIC

Barcelona en Comú crítica la «rumorologia intencionada» sobre l'arribada de 'menes' al Besòs

El PP insta Generalitat i ajuntament a definir conjuntament amb els veïns l'emplaçament del centre

zentauroepp49816059 matar190911190858

zentauroepp49816059 matar190911190858

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

La hipotètica ubicació d’un Centre d’Atenció Immediata (CAI) per a menors no acompanyats en un solar de la zona Fòrum va arribar aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona a través d’una proposta del PP que finalment no va prosperar. En concret, el portaveu popular, Óscar Ramírez, va instar«Generalitat i ajuntament a definir l’emplaçament definitiu» d’aquests centres per a ‘menes’ amb els veïns per evitar un «impacte negatiu en la convivència ciutadana».La tinenta d’alcalde de drets socials, Laura Pérez, de Barcelona en Comú, va lamentar la «rumorologia intencionada» sobre la possible ubicació d’aquest centre de primera acollida a la zona del Fòrum i va insistir que es comunicarà l’emplaçament definitiu quan s’acordi amb la Generalitat.

«Sense estigmatitzar ningú, ens trobem en una situació de crisi social i de seguretat que hem d’afrontar segons la normativa internacional», va afirmar el portaveu popular, partidari d’augmentar el «retorn i la repatriació» d’aquests menors «amb una bona política de cooperació internacional i de reunificació familiar».

«Sort que no vol estigmatitzar, perquè ho ha hagut de repetir tres vegades perquè sonés creïble», li va retreure Elisenda Alamany, del grup d’ERC, que també va qualificar de racista la proposta del PP: «No proposen absolutament res que tingui a veure amb la convivència a la ciutat. No parlen de treballar per donar una bona acollida municipal a menors». No parlen de formar millor professionals o  als educadors ni potenciar el treball comunitari, ni de combatre la desigualtat ni d’exigir més recursos a l’Estat», va afirmar Alamany, qui va recordar que «no són centres en plural sinó un centre d’atenció immediata» en el qual passen 24 hores. «Li recordo que estem parlant de nens, nens sols», va afegir. En la mateixa línia, la portaveu de JxCat, Neus Munté, ha recordat que els ‘menes’ són «nens i adolescents que viuen una greu situació de desemparament» i és necessari consensuar el millor emplaçament però fugint de les generalitzacions. No es pot, va continuar, atribuir al conjunt d’aquests menors accions delictives que són «totalment minoritàries».

La portaveu de Ciutadans, Maria Magdalena Barceló, va demanar una millor coordinació de totes les administracions  i sobretot evitar «la improvisació». «Tots hem vist la rumorologia sobre la ubicació d’aquest centre d’acolliment. Primer ha passat per Sants, era un rumor i els veïns es van manifestar. Després a Sant Martí. Els veïns han acampat. Els veïns no tenen res en contra dels menors acompanyats, absolutament res. El que volen és estar informats», va afirmar la portaveu de Cs en la comissió. 

Notícies relacionades

L’emplaçament del CAI per a menors no acompanyats serà un dels temes de la primera Audiència Pública del districte de Sant Martí d’aquest mandat, que tindrà lloc avui dimecres a les set de la tarda. Entitats veïnals com l’Associació Zona Fòrum han demanat als seus veïns que acudeixin a la cita, a la plaça de Valentí Almirall, per donar suport a la intervenció de dues veïnes del barri, impulsores de les cassolades i l’acampada al costat del solar on podria anar l’equipament. 

 

Temes:

Catalunya Menas