ASSOCIACIÓ ECOFEMINISTA A BARCELONA

Les dones de Roquetes tenen poder

15 veïnes de Nou Barris d'edats diverses creen 'Som del barri' per autoocupar-se de forma col·lectiva

Tenen en marxa dos grans projectes, un de càterings vegans i l'altre a partir de roba reciclada

zentauroepp49136546 barcelona  18 07 2019  reportaje sobre la cooperativa de muj190723090902

zentauroepp49136546 barcelona 18 07 2019 reportaje sobre la cooperativa de muj190723090902 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lola Cueto i Carmen Perales parlen del seu projecte a l’agradable terrasseta de la sala Serrallonga del Ton i Guida, el mític centre cultural de Roquetes centre cultural de Roquetesamb nom de conte. Aquí, punt neuràlgic delmoviment associatiu del barri, tots els espais es diuen com algun personatge fabulós. El lloc triat per a la cita no és casual, ni té a veure amb el fet que si alguna cosa els sobra a aquestes dues veïnes deNou Barrisés imaginació. Al costat del local de l’associació de veïns de Roquetes, el Ton i Guida és un dels espais de trobada de Som del barri, l’associació creada per laLola i laCarmen, totes dues nascudes i criades a Roquetes, de la que han vingut a parlar. “Som una associació que promoul’autoocupació col·lectiva de dones des de l’apoderament personal il’economia circular”, resumeixen aquestes dues dones de ‘cinquantaipocs’ carregades d’energia i projectes, àmpliament apoderades.

Creada el febrer del 2017, la jove associació està formada per15 sòcies d’entre 29 i 70 anysamb diverses coses en comú; una d’elles, esclar,ser del barri. LaCarmenexplica la importància d’aquest fet (i el per què del nom): “A  Roquetestenim unpla comunitarique funciona molt bé, dinamitza molt i n’estem molt contentes; però teníem ganes de fer alguna cosa nosaltres mateixes, com a veïnes, sense cap tècnic que ens dirigeixi; per això ens vam posar‘Som del barri’; volíem trencar amb la mirada de dalt a baix i muntar una cosa totalment horitzontal, de nosaltres per a nosaltres”.

Perseguint la transformació social

Aquesta cosa es basa en dos grans projectes: Dona Sana i Sana Delícia, tots dos seguint la mateixa línia de trobar una manera de guanyar-se la vida pel seu compte, «mitjançant projectes d’economia circular, social i solidària, posant les persones al centre». El primer, Dona Sana, consisteix en una línia de productes per a la cura femenina “amb consciència ecofeminista”. “Reciclem roba i li donem una nova vida, fent des de bosses terapèutiques amb llavors, fins a discos desmaquillants reutilitzables o bosses per comprar la fruita o la verdura al granel, sense haver de recórrer al plàstic”, enumera laCarmen, que insisteix que l’objectiu final és la transformació social.

Cusen tant al taller delTon i Guidacom a les màquines de l’associació de veïns, del projecteMés amb Menys. “Aprofitem el temps i quan som al punt d’informació, si no ve ningú, anem cosint”, explica. Elpunt d’informació sobre economia social i solidàriaés una altra de les línies de treball de l’associació. El van obrir a partir d’una subvenció que van rebre de  La Filadora La Filadora(el programa per enfortir projectes socials als barris amb la part del sou a què renuncien els regidors de BComú pel seu codi ètic). “Se’ns va acabar la subvenció i ja que estàvem, vam seguir”, explica la Lola. 

Caçadores d’oportunitats

De moment, els productes de la línia Dona sana –que no només són tèxtils, inclouen també sabons fets amb oli reciclat i cremes ecològiques, també fetes per elles– els venen a fires i festes organitzades a Nou Barris, però la seva intenció és obrir un web ben aviat (ja el tenen gairebé llest) per vendre’ls també ‘online’. Seguint la seva filosofia detreball en xarxa, ajuda mútuai sentiment de barri, el que sí que tenen ja en funcionament és uncercador de professionals del districte. El van poder llançar, també, gràcies a Impulsem el que fas, subvenció de Barcelona Activa (si d’alguna cosa són expertes és a aprofitar oportunitats).

Notícies relacionades

El seu altre gran projecte,Sana Delicia, és un servei decàtering ecològic i vegà,que fomenta el consum responsable. També treballen per a entitats del districte, en què a més de cuinar el càtering ofereixen xerrades i tallers sobre alimentació conscient. “El problema amb què ens trobem és que les entitats d’aquí tampoc tenen gaires diners per pagar aquest tipus de càtering, que evidentment surt molt més car que obrir una bossa de patates i unes olives”, reflexiona la Lola. Per això, com ambDona Sana, s’estan obrint a altres mercats.

A més del llançament de la botiga ‘online’, per al curs que ve un altre dels seus reptes és el projecte ‘Els nous economistes socials’, tallers sobre economia social i solidària per a nens i joves del districte, per plantejar aquests valors en escoles, instituts, esplais i caus.