11 jul 2020

Anar al contingut

ASSOCIACIÓ ECOFEMINISTA A BARCELONA

Les dones de Roquetes tenen poder

15 veïnes de Nou Barris d'edats diverses creen 'Som del barri' per autoocupar-se de forma col·lectiva

Tenen en marxa dos grans projectes, un de càterings vegans i l'altre a partir de roba reciclada

Helena López

Les dones de Roquetes tenen poder

FERRAN NADEU

Lola Cueto i Carmen Perales parlen del seu projecte a l’agradable terrasseta de la sala Serrallonga del Ton i Guida, el mític centre cultural de Roquetes amb nom de conte. Aquí, punt neuràlgic del moviment associatiu del barri, tots els espais es diuen com algun personatge fabulós. El lloc triat per a la cita no és casual, ni té a veure amb el fet que si alguna cosa els sobra a aquestes dues veïnes de Nou Barris és imaginació. Al costat del local de l’associació de veïns de Roquetes, el Ton i Guida és un dels espais de trobada de Som del barri, l’associació creada per la Lola i la Carmen, totes dues nascudes i criades a Roquetes, de la que han vingut a parlar. “Som una associació que promou l’autoocupació col·lectiva de dones des de l’apoderament personal i l’economia circular”, resumeixen aquestes dues dones de ‘cinquantaipocs’ carregades d’energia i projectes, àmpliament apoderades.

Creada el febrer del 2017, la jove associació està formada per 15 sòcies d’entre 29 i 70 anys amb diverses coses en comú; una d’elles, esclar, ser del barri. La Carmen explica la importància d’aquest fet (i el per què del nom): “A  Roquetes tenim un pla comunitari que funciona molt bé, dinamitza molt i n’estem molt contentes; però teníem ganes de fer alguna cosa nosaltres mateixes, com a veïnes, sense cap tècnic que ens dirigeixi; per això ens vam posar ‘Som del barri’; volíem trencar amb la mirada de dalt a baix i muntar una cosa totalment horitzontal, de nosaltres per a nosaltres”.

Perseguint la transformació social

Aquesta cosa es basa en dos grans projectes: Dona Sana i Sana Delícia, tots dos seguint la mateixa línia de trobar una manera de guanyar-se la vida pel seu compte, «mitjançant projectes d’economia circular, social i solidària, posant les persones al centre». El primer, Dona Sana, consisteix en una línia de productes per a la cura femenina “amb consciència ecofeminista”. “Reciclem roba i li donem una nova vida, fent des de bosses terapèutiques amb llavors, fins a discos desmaquillants reutilitzables o bosses per comprar la fruita o la verdura al granel, sense haver de recórrer al plàstic”, enumera la Carmen, que insisteix que l’objectiu final és la transformació social.

Cusen tant al taller del Ton i Guida com a les màquines de l’associació de veïns, del projecte Més amb Menys. “Aprofitem el temps i quan som al punt d’informació, si no ve ningú, anem cosint”, explica. El punt d’informació sobre economia social i solidària és una altra de les línies de treball de l’associació. El van obrir a partir d’una subvenció que van rebre de  La Filadora  (el programa per enfortir projectes socials als barris amb la part del sou a què renuncien els regidors de BComú pel seu codi ètic). “Se’ns va acabar la subvenció i ja que estàvem, vam seguir”, explica la Lola. 

Caçadores d’oportunitats

De moment, els productes de la línia Dona sana –que no només són tèxtils, inclouen també sabons fets amb oli reciclat i cremes ecològiques, també fetes per elles– els venen a fires i festes organitzades a Nou Barris, però la seva intenció és obrir un web ben aviat (ja el tenen gairebé llest) per vendre’ls també ‘online’. Seguint la seva filosofia de treball en xarxa, ajuda mútua i sentiment de barri, el que sí que tenen ja en funcionament és un cercador de professionals del districte. El van poder llançar, també, gràcies a Impulsem el que fas, subvenció de Barcelona Activa (si d’alguna cosa són expertes és a aprofitar oportunitats).

El seu altre gran projecte, Sana Delicia, és un servei de càtering ecològic i vegà, que fomenta el consum responsable. També treballen per a entitats del districte, en què a més de cuinar el càtering ofereixen xerrades i tallers sobre alimentació conscient. “El problema amb què ens trobem és que les entitats d’aquí tampoc tenen gaires diners per pagar aquest tipus de càtering, que evidentment surt molt més car que obrir una bossa de patates i unes olives”, reflexiona la Lola. Per això, com amb Dona Sana, s’estan obrint a altres mercats.

A més del llançament de la botiga ‘online’, per al curs que ve un altre dels seus reptes és el projecte ‘Els nous economistes socials’, tallers sobre economia social i solidària per a nens i joves del districte, per plantejar aquests valors en escoles, instituts, esplais i caus.