Pols a la delinqüència

Colau assumeix que cal afrontar el 'top manta' amb més policia

El conseller Buch afrma que la venda ambulant «genera molta inseguretat»

zentauroepp48847253 barcelona 28 06 2019 manteros junto al palau de mar donde ha190629201336

zentauroepp48847253 barcelona 28 06 2019 manteros junto al palau de mar donde ha190629201336 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
P. CASTAN / Ó. HERNÁNDEZ

Tot i que amb la venda ambulant cal ser prudent, hi ha una part que és il·legal. Pel que fa a la gestió de l’espai públic, la Guàrdia Urbana no deixarà d’intervenir», va assegurar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la roda de premsa realitzada al costat del conseller d’Interior, Miquel Buch, que poc abans que ella va afirmar: “Frenarem el top manta perquè genera molta inseguretat”.

En un canvi d’actitud a l’hora d’enfrontar aquest problema de la venda ambulant sense permís en l’espai públic, l’alcaldessa va assegurar: “Tenim el model de l’estació de Plaça de Catalunya, que era una situació insegura, i seguirem amb aquest model, però fa falta tenir més agents i cal veure si l’origen de la mercaderia és il·legal”. Colau es referia així al desallotjament del vestíbul de l’estació de Renfe en el centre de la ciutat a principis d’any on van arribar a acumular-se més de cent venedors cada dia col·lapsant accessos i sortides d’evacuació.

Tot i així, Colau també ha precisat que “la venda ambulant no és només un problema policial. Està en altres municipis. I persisteix perquè hi ha persones que no tenen alternatives laborals. Nosaltres seguirem amb aquesta mirada, que inclogui tots els àmbits. Tot i que a la plaça de Catalunya el que hi havia era un problema de seguretat”. De fet, des de principis d’any, els Mossos i la Guàrdia Urbana han fet diversos desallotjaments de venedors en el centre de la ciutat. Buch contempla integrar l’ofensiva policial a un pla d’actuació integral.

Mesures immediates

El comerç de la ciutat afirma que el top manta ha alimentat la inseguretat a la ciutat, en la mesura que s’ha donat la imatge que “tot estava permès” i de la falta de recursos policials, mantenen a la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, que aglutina nombroses associacions i col·lectius. Aquests afectats porten més de tres anys reclamant mesures que no arribaven o que eren solucions puntuals, sense afrontar el fenomen decididament.

Per això, el representant del col·lectiu, Fermín Villar, té clar que avui l’actitud de Colau Y Buch suposa “un primer pas important en el canvi de discurs”. Apuntar a l’activitat il·legal com un dels problemes que requereixen solució urgent i organitzada (entre les dues administracions) obre la porta a l’esperança d’acabar amb aquest conflicte enquistat, afegeix el també president d’Amics de la Rambla, tot i que els afectats temen que els recursos arribin tard i és urgent afrontar el problema en plena època estival.

Notícies relacionades

Villar aplaudeix que per fi considerin que “disposar de policia és un pas necessari, al marge de les sortides socials”. “A la plaça de Catalunya va ser la solució, i és el que exigim ara: agents que ocupin l’espai preventivament perquè els venedors ambulants no s’hi instal·lin. No volem persecucions ni enfrontaments”, emfatitza.

“Colau ara és conscient que s’ha d’arreglar”, intervé. La plataforma proposa també endurir les multes, “com a Venècia, on és delicte si no es paguen”, mentre que “a Barcelona són de 50 euros i no se solen cobrar”. Creuen que si s’aconsegueix reduir significativament el volum de manters estables sobre la via pública, es podria arribar a combatre més tard els itinerants. Com els tafaners de la platja o els de la Rambla.