Pacte d'esquerres

zentauroepp49011993 colau collboni190710131456

zentauroepp49011993 colau collboni190710131456

Colau i Collboni donen prioritat a la seguretat en el nou govern de Barcelona

Albert Batlle serà tinent d'alcalde de l'àrea que més preocupa els barcelonins

Sanz, nova segona tinenta d'alcalde i els districtes, al 50% per a cada partit

6
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau i Jaume Collboni han presentat aquest dimecres l’acord de govern que Barcelona en Comú i el PSC han tancat per dirigir la ciutat fins al 2023. Estrictament, és un preacord: ha de ser validat per les militàncies dels dos partits, però tot indica que el tràmit serà superat sense problemes. Dilluns es coneixeran ja aquests veredictes i dimarts el nou govern serà oficialitzat en el ple del cartipàs.

A grans trets, l’acord reflecteix un repartiment de les àrees en dues meitats, malgrat que la proporció en regidors és de 10 comuns i 8 socialistes. Hi haurà sis tinences d’alcaldia, de les quals tres recauen en persones de Barcelona en Comú i tres en el PSC. Sens dubte, el més rellevant és l’ascens que rep l’àrea de seguretat, en resposta a la constatació que des del gener passat és la principal preocupació dels barcelonins, segons les enquestes del consistori.

Es tracta d’un problema que centra el debat a Barcelona i d’una matèria per la qual Colau ha sigut  durament criticada per la seva gestió en l’anterior mandat, quan no hi havia regidor d’aquesta àrea. Un comissionat, Amadeu Recasens, s’encarregava de la seguretat. Ara, com estava gairebé anunciat per la seva trajectòria, el màxim responsable serà Albert Batlle, i amb rang de tinent d’alcalde.

El segon matrimoni

El segon matrimoni és la victòria de l’esperança sobre l’experiència, segons la cèlebre sentència de l’assagista anglès Samuel Johnson. Aliens o no a la frase, Colau i Collboni han presentat el seu segon pacte de govern en tres anys, després del que van tancar al maig del 2016 i va acabar abruptament el 2017 amb l’expulsió del PSC del govern pel seu suport a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya,prèvia consulta entre la militància de Barcelona en Comú, que va recolzar per la mínima fer fora els socialistes.

Tots dos han assegurat que el govern serà cohesionat. I si hi ha discrepàncies, es dirimiran amb elegància. Per exemple, el llaç groc. BComú recolza que segueixi a la façana, com la majoria de grups en la junta de portaveus, i el PSC el voldria fora. Però conviuran amb aquesta discrepància. L’alcaldessa ha destacat que des del 2007 no hi ha hagut un govern que sumi 18 edils. El socialista ha allargat la mà a l’oposició. Almenys seran necessaris tres vots més per guanyar algunes votacions.

Collboni, com s’estudiava, serà primer tinent d’alcalde –era el segon en el govern del mandat anterior–, titular d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda. Serà el responsable visible de les relacions amb les empreses, de la promoció econòmica de la ciutat, del turisme i de les relacions institucionals. El primer tinent d’alcalde incorpora les competències que va tenir fa dos anys la d’hisenda, règim intern, que estaran sota la batuta de la socialista Montse Ballarín, i la de pressupost.

Pla de Barris, Pressupost

Ballarín dirigirà la regidoria de Comerç, que dependrà de la primera tinença, com ho farà la regidoria de Pressupost, que recau en Jordi Martí, de qui s’espera que eviti sobresalts en els comptes com els dels últims anys, quan la falta de previsió va portar a témer un descens en els ingressos que segons el PSC va obligar a fer retallades al govern de Colau i segons Barcelona en Comú només va provocar algunes reprogramacions. És de suposar que el debat no ressorgirà ara que les dues parts són de nou sòcies, i que ja mai sabrem si van ser retallades o reprogramacions.

Si Martí dependrà de Collboni en aquest apartat, posant en pràctica la intenció dels dos partits que compartir la gestió de les àrees, ho farà directament de l’alcaldessa com a regidor de Presidència i Pla de Barris, el pla que el PSC ha criticat fins a la sacietat. També cal suposar que la polèmica sobre el Pla de Barris s’apagarà.  Xavier Marcè, a qui Collboni va voler nomenar comissionat de Cultura fa tres anys i va haver de desistirpel veto de BComú, serà regidor de Turisme i Indústries Creatives.

Sanz, segona tinenta

La segona tinença correspon a Janet Sanz, que va ser tercera de la candidatura de Colau a les municipals i que, quan encara falten quatre anys per escriure, se situa com a possible successora si l’alcaldessa compleix la seva previsió i deixa el consistori a l’acabar el seu segon mandat.  Sanz serà la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i d’ella dependrà la regidora de Mobilitat, la socialista Rosa Alarcón, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

Laia Bonet serà la tercera tinenta d’alcalde, d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana. S’intentarà no tornar a citar el càrrec sencer durant el que queda de mandat. La número dos de Collboni serà l’encarregada de mirar el futur de la gestió. D’ella dependrà el regidor d’Esports, David Escudé, comissionat de l’àrea en el govern de pacte del mandat anterior.

Laura Pérez, el front social

La quarta tinenta d’alcalde serà Laura Pérez, que assumeix l’espai que ocupava Laia Ortiz. Tinent d’alcalde de Drets Socials i Feminismes,  Pérez assumeix l’eix de la política social, un dels més rellevants. D’ella dependrà la regidora de Vivenda i Rehabilitació, Lucía Martín, la de Salut, Gemma Tarafa; la d’Infància, la socialista Marga Marí-Klose, reconeguda experta en la matèria, i el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, mà dreta de Jaume Asens en el mandat anterior.

Batlle, antic militant socialista, regidor a Barcelona de l’any 1983 al 2007, integrant d’Units per Avançar, partit hereu d’Unió que es va presentar a les municipals amb el PSC, serà el sisè tinent d’alcalde. Es tracta d’un polític amb àmplia experiència municipal i específicament en seguretat, molt allunyat del món antisistema del qual va arribar Colau a la política. Nomenar-lo tinent d’alcalde, diuen fonts coneixedores de la negociació, va ser reclamat pel PSC, que no en tenia prou que fos regidor. Batlle es troba amb diversos fronts oberts, des del top manta fins a la proliferació dels furts. Del sisè tinent d’alcalde, Joan Subirats, responsable de Cultura, Educació i Ciència, dependrà el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, tot i que Rabassa tindrà el seu front principal com a regidor de Ciutat Vella.

Notícies relacionades

BComú i el PSC s’han repartit els districtes. Si Ciutat Vella recau en Rabassa, conseller tècnic del districte quan Gala Pin era regidora, Jordi Martí assumeix l’Eixample, Lucía Martín, Sant Andreu; Eloi Badia manté Gràcia; Xavier Marcè assumeix les Corts; Batlle, Sarrià-Sant Gervasi; David Escudé, Sant Martí, i Nou Barris, el districte on Colau va perdre vots en mans del PSC, passa a ser responsabilitat socialista, en concret, de Marí-Klose.

L’oposició, menys Valls, dubte de l’acord

L’oposició ha reaccionat amb recel davant del pacte de govern presentat per Ada Colau i Jaume Collboni, amb comptades excepcions. Entre les quals, la del regidor que va fer possible aquest govern, Manuel Valls, que ha aplaudit el pacte i l’ha qualificat de “necessari i raonable”. Molt menys satisfet s’ha mostrat el grup d’ERC. El seu portaveu, Jordi Coronas, ha assegurat que l’acord “està fet a mida per al PSC”. Per JxCat, Jordi Martí ha declarat: “Tenim el govern que volia Manuel Valls”. Martí ha instat els nous socis a demostrar cohesió, fet que ha dificultat per l’antecedent de l’expulsió dels socialistes en l’anterior mandat. La cap de files de Ciutadans, Luz Guilarte, ha qualificat de “feble i inestable” el nou govern, que, ha recordat, neix pel recolzament d’un altre grup polític”, en al·lusió al seu excap de llista, Valls. Pel PP, Josep Bou ha atorgat “un marge de confiança” al nou executiu i ha assegurat que farà una oposició constructiva: “Veurem què fan, a replicar cada vegada que creguem que facin una cosa dolenta per a Barcelona.” 

Així hem narrat en directe els detalls del nou govern

Actualitzar

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Fa 1748 dies

Carregar més