La cònsol de les Filipines a Barcelona, de mainadera a diplomàtica

Chona Abiertas compleix un any com a cònsol honorària, després de substituir Jordi Puig, cessat per criticar les càrregues de l'1-O

Quan va arribar a la ciutat, la tardor de 1987, les migrants només trobaven feina en el servei domèstic

zentauroepp48628601 chona190623182108

zentauroepp48628601 chona190623182108 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Olga Merino

La cònsol honorària de les Filipines, Chona Abiertas Tenorio (Mamburao, 1962), acaba de complir un any en l’exercici de les seves funcions. Advocada de professió, va rebre aquest diari la setmana passada al seu despatx per compartir tant els seus anhels com la seva història personal d’afany i resiliència: si va començar treballant com a mainadera, avui és la representant oficial del seu país a Barcelona.

El 26 de maig de 2018 i després d’un buit de diversos mesos, Chona Abiertas va substituir en el càrrec Jordi Puig, cessat pel Ministeri espanyol d’Afers Exteriors el gener d’aquell mateix any per haver manifestat la seva disconformitat, a través de Facebook, amb les càrregues policials de l’1 d’octubre. Almenys quatre representants consulars més a Barcelona han sigut destituïts en els últims anys per raons vinculades amb el ‘procés’, quan la Convenció de Viena els obliga a no implicar-se en “assumptes interns”.

A diferència delsdiplomàtics  de carrera, els representants honoraris no perceben cap contraprestació econòmica pels seus serveis ni poden estendre passaports, circumstància que complica bastant la vida als filipins residents en la jurisdicció que inclou el consolat; és a dir, Catalunya, Aragó i les illes Balears: unes 35.000 persones en total. El contratemps els obliga a demanar un dia de festa a la feina per resoldre la paperassa a l’Ambaixada de les Filipines a Madrid.

Assessoria laboral

En l’exercici de les seves funcions, la cònsol filipina ajuda els seus compatriotes a obtenir documents notarials i els presta assistència si es troben en situació de desemparament. Com a advocada, també els assessora en qüestions laborals, ja que, fa set anys, va poder instituir el seu propi despatx: CAT Law. (Les sigles CAT, per cert, responen a les seves inicials, Chona Abiertas Tenorio). “El que em mou sobretot és ajudar la meva comunitat —confessa—. M’agradaria inspirar els filipins migrants a tot el món, que se sentissin orgullosos i confiessin en si mateixos: si jo he pogut, ells també poden”.

Notícies relacionades

L’advocada mira enrere en el temps i es recorda a si mateixa, amb 24 anys, quan va posar els peus per primera vegada a Barcelona la tardor de 1987. Venia de passada —la seva intenció era fer el salt de seguida als Estats Units—, però es va enamorar de la ciutat, i aquí pretén acabar els seus dies. No li va resultar fàcil. Encara que Chona Abiertas havia treballat com a funcionària a l’administració local de Mindoro, la seva illa natal, aquí només trobava feina en el servei domèstic, així que, empassant-se l’orgull, va acceptar un lloc com a mainadera que, a més, ensenyava anglès a les criatures. Al principi,l’idioma  li va fer alguna broma. ¿Què era la carn a la planxa?, ¿que potser havia d’agafar la taula i planxar el filet?

Després va trobar feina com a secretària i va poder matricular-se a la Facultat de Dret de la UB: ja tenia 45 anys, i era l’única filipina a classe. També va cursar un màster en Relacions Consulars. Mai és tard, repeteix.