ENTREVISTA A L'ALCALDESSA DE BARCELONA

Ada Colau: «Torra també hauria d'haver condemnat els insults masclistes de la plaça»

«Les dones d'ERC van rebutjar les declaracions masclistes. Crec que Maragall es va equivocar»

L'alcaldessa assegura que ningú al seu equip comptava que Valls fos decisiu per reelegir-la

zentauroepp48734069 bcn ada colau190621193128

zentauroepp48734069 bcn ada colau190621193128 / ALBERT BERTRAN

6
Es llegeix en minuts
Anna Cristeto / Toni Sust

-La seva investidura va ser possible per tres vots de Manuel Valls. ¿Què li diria als que l’han criticat per això?

-Es va produir una situació que no hem amagat i que mai vam imaginar. Hi va haver un empat a regidors i una mínima diferència en vots. ERC va guanyar pel 0,6%. Vam poder optar a l’alcaldia perquè Valls va decidir pel seu compte i, sense que ningú l’hi demanés, donar-nos els seus vots. No hi ha hagut cap pacte amb Valls. Aquests dies s’ha demostrat amb la seva crisi amb Ciutadans. I amb una representació mínima de dos regidors ja no pot formar part de cap possible acord de governabilitat. Hem assistit a un cas de dues maneres de tractar, i no és nou. Amb ERC i amb un cert independentisme hem viscut l’acusació que has de ser pur. Els republicans ens acusaven de parlar amb els carcellers, pel PSC, quan en desenes de municipis hi ha hagut pactes amb els socialistes. Ja voldria jo aquest pacte, amb ERC i el PSC, per a Barcelona. I el continuaré defensant.

“(Amb el recolzament de Valls) Es va produir una situació que no hem amagat i que mai vam imaginar”

-Vostè és la primera alcaldessa de Barcelona que governa sense haver guanyat les municipals.

-La normativa electoral als ajuntaments diu que si no hi ha majoria absoluta governa el més votat. Tots l’hem aplicada i per aquesta normativa soc alcaldessa. Crec que quan hi ha resultats molt ajustats podria tenir sentit una segona volta. És un debat sobre el qual no tinc clara la meva actitud. Els dos sistemes són democràtics.

“Quan hi ha resultats molt ajustats podria tenir sentit una segona volta. És un debat sobre el qual no tinc clara la meva postura”

-¿Quan es va veure alcaldessa? Potser no la nit electoral.

-Hem aconseguit uns bons resultats, amb uns socialistes a l’alça, en el context de l’efecte de Pedro Sánchez, amb una situació en la qual hi ha presos polítics, d’excepcionalitat, que ha fet que ERC tingués ja molt bons resultats a les generals. Hem mantingut una posició de lideratge juntament amb ERC, amb 10 regidors: només n’hem perdut un. Però és cert, no hem guanyat en vots i el primer que vam fer és reconèixer-ho. La nit electoral vam fer una aposta, que hem mantingut, per una majoria d’esquerres amb ERC i el PSC, que suma 28 regidors. Aquella nit vaig intervenir abans que Ernest Maragall. El seu discurs va ser una decepció. També això va modificar la nostra posició. M’hauria encantat que Maragall hagués apostat per la majoria d’esquerres, i que s’hagués presentat per liderar-la com a guanyador en vots. Tot hauria sigut diferent. Però es va presentar com el guanyador, com a alcalde, i va dir que donava prioritat a Junts per Catalunya. El seu discurs va ser independentista, no de ciutat. Vam continuar defensant la majoria d’esquerres i després va aparèixer Valls sense que ningú l’anés a buscar i va fer la seva proposta, i això va alterar les possibles majories.

“Vam aconseguir uns bons resultats, amb els socialistes a l’alça, en el context de l’efecte de Pedro Sánchez, i amb una situació en la qual hi ha presos polítics, d’excepcionalitat, que va fer que ERC tingués ja molt bons resultats a les generals”

-¿No hi ha ningú al seu equip que fe dies, des d’abans de les eleccions, que preveiés que això de Valls podia passar?

-Els asseguro que no. No vam fer càbales.

Colau, aquest divendres al mirador que és a la cúpula de l’ajuntament, amb el mar al fons. / ALBERT BERTRAN

-Tornant a la investidura, hi va haver incidents quan van travessar la plaça. Van rebre insults. Elisenda Alamany ha condemnat aquestes actituds. Maragall, amb matisos. S’ha comparat amb els escarnis de la PAH. ¿Troba a faltar condemnes per part del president de la Generalitat o la portaveu del Govern? 

-Hi va haver una protesta a la plaça, i això no ha d’espantar a qui es dediqui a la política. Estic acostumada que passi. He participat en protestes i com a alcaldessa n’he rebut. No t’ha d’incomodar. Una altra cosa és que hi hagi agressions, la violència és un límit, i també que hi hagi comentaris d’odi, homòfobs o masclistes, com van ser. Sí que em sembla trist que no hi hagi hagut una condemna unànime i em sembla injustificable. Lamento profundament les declaracions d’Ernest Maragall. Sé que no és l’única veu. Les dones d’ERC van condemnar clarament els comentaris masclistes. En canvi, Maragall els va condemnar però hi va posar un però, va dir que si haguéssim pactat amb ell això no hauria passat. No hi ha justificació per a un comentari masclista. Es va equivocar amb les seves declaracions i espero que no les torni a fer. Sobre el president de la Generalitat, crec que també hagués tocat que ell o el seu portaveu haguessin condemnat aquests insults masclistes.

“Maragall es va equivocar amb les seves declaracions i espero que no les torni a fer. Crec que també hagués tocat que el president de la Generalitat hagués condemnat els insults masclistes de la plaça”

-Després d’elegir el PSC com a soci, ha tornat a col·locar el llaç groc al balcó. ¿És una manera d’intentar que l’estimi tothom?

-No, és coherència. Vam dir que mantindríem la nostra política sobre la judicialització, sobre una situació injusta. I tenim un regidor en actiu que és un pres polític. Hi havia certa urgència en fer el mateix plantejament que en el mandat anterior. El llaç no el vam retirar nosaltres, sinó la junta electoral. En general, no m’agrada que hi hagi elements permanents a la façana, però hi ha una situació d’excepcionalitat i considerem pertinent que hi sigui el llaç.

-¿Com va ser veure Joaquim Forn traslladat des de la presó, custodiat per la policia, tornat a presó?

-El vaig poder veure divendres quan va venir a fer tràmits. Però a la investidura va ser molt impactant, amb la seva mare, la seva dona, les seves filles. Humanament molt dur. I alhora va ser reconfortant que tingués un moment per ser aquí, reivindicar-se políticament i ser reconegut.

“Va ser molt impactant veure Forn a la investidura amb la seva mare, la seva dona, les seves filles. Humanament molt dur. I alhora va ser reconfortant que tingués un moment per ser aquí, reivindicar-se políticament i ser reconegut”

-¿Tem que una sentència dura al judici del procés tensi molt més l’ambient?

-La situació és injusta, el judici no s’hauria d’haver produït. Però cal veure què podem fer per resoldre aquesta situació. Els que tenim responsabilitat de govern hem de liderar les solucions, no les protestes.

-¿Si Torra programa una gran manifestació juntament amb entitats, vostè aniria amb ell a la capçalera?

-Prefereixo no entrar en hipòtesis. Insisteixo que les protestes les ha de convocar la ciutadania organitzada.

-¿Es reunirà amb Torra?

-He demanat una reunió amb ell, hi ha molts temes pendents amb la Generalitat.

“Igual que no m’agradava tenir un president de la Fira que es posicionava de forma antiindependentista, tampoc en voldria un que es definís per ser independentista”

Notícies relacionades

-La Cambra de Comerç de Barcelona és ara en mans de l’ANC. ¿Li preocupa algun gir estrany, tenint en compte que ha activat un cercador d’empreses afins?

-El que em preocupa és que hi hagi propostes que distingeixin entre bons i mals catalans. Em sembla negatiu, l’últim que necessitem. Igual que no m’agradava tenir un president de la Fira que es posicionava de forma antiindependentista, tampoc en voldria un que es definís per ser independentista.