ENTREVISTA A L'ALCALDESSA DE BARCELONA

Ada Colau: «Vull ser alcaldessa d'un govern de 18 regidors, no de dos governs»

«Seria lògic que Collboni fos ara primer tinent d'alcalde», afirma sobre el seu pacte amb el PSC

«Esperem poder executar com més aviat millor la connexió del tramvia en el tram de Glòries a Verdaguer», assegura

ada-colau-entrevista / periodico

5
Es llegeix en minuts
Anna Cristeto / Toni Sust

Una setmana després de la seva reelecció, Ada Colau repassa les seves prioritats de futur, el govern que formarà amb el PSC, i confia que ERC s’obri a pactar grans qüestions de ciutat.  

-¿Quines són les seves prioritats en aquest segon mandat?

-Consolidar les polítiques valentes que hem fet: d’algunes se’n deia que eren impossibles, com l’operador energètic municipal. Som la ciutat amb més inversió en política social i hem iniciat polítiques que no s’havien fet en vivenda, com multar els fons voltors, obligar els privats a fer vivenda protegida. Fer de Barcelona una ciutat verda, saludable, amable. Lluitar contra la contaminació. Necessitem un segon mandat per fer un salt d’escala.

-¿Com van les negociacions amb el PSC per formar un govern?

-La setmana que ve hem d’intensificar les reunions.  Hem nomenat un cartipàs provisional i la nova gerent municipal, Sara Berbel, feminista. Estic molt contenta que acceptés. Amb el PSC ens hem d’esforçar a treballar junts. Vull ser alcaldessa d’un govern de 18 regidors, no de dos governs.

-¿Hi haurà regidor de Seguretat?

-Hi haurà regidor de Seguretat, segur.

-Seria molt estrany que no fos Albert Batlle.

-No vull repartir carteres, perquè si no entrem en una conversa que encara no hem començat amb el PSC.

-Potser s’ha plantejat quin càrrec tindrà Jaume Collboni amb la nova proporció de regidors. Són 10 contra 8 quan en el seu anterior pacte eren 11 contra 4. S’ha parlat d’una vicealcaldia.

-Han sortit molts noms. Crec que no s’han d’inventar càrrecs que no hi ha a la normativa. No estaria clar ni quines competències tindria. I si al mandat anterior, amb quatre regidors, Collboni era segon tinent d’alcalde, amb vuit crec que és lògic que es plantegi la primera tinença d’alcaldia. Em sembla raonable i de sentit comú.

“Si amb quatre regidors, Collboni era segon tinent d’alcalde, amb vuit crec que és lògic que es plantegi la primera tinença d’alcaldia. No s’han d’inventar càrrecs”

-Molts projectes del mandat passat van quedar en l’aire. El tramvia, la funerària. ¿Quines seran les seves prioritats principals?

-Hi ha prioritats en marxa, com la producció de vivenda pública, de milers de pisos, que volem accelerar. La política de vivenda continuarà sent una prioritat. També la lluita contra la contaminació. La connexió del tramvia, que traurà 12.000 cotxes de la ciutat, està preparada, així com el consens, una vegada ERC va canviar la seva posició. Esperem poder executar com més aviat millor la connexió, començant pel tram de Glòries a Verdaguer.

-¿A la tardor?

-No m’atreveixo a dir quan començaran les obres.

“No m’atreveixo a dir quan començaran les obres de la connexió del tramvia. Esperem poder executar-la com més aviat millor”

-Per a aquesta i altres votacions necessitarà tres vots més o una abstenció significativa. La posició dels 10 regidors d’ERC serà decisiva. ¿Compta amb qui s’avingui a pactar?

-Tenim una coincidència programàtica de ciutat a què hem apel·lat, però també un context nacional d’excepcionalitat en el qual sembla que la nostra posició mai ha sigut suficient. Hem denunciat la judicialització, les càrregues de l’1-O, i sempre se’ns ha tractat de febles, de no haver actuat prou. Maragall ho va situar al centre de la seva campanya. A la investidura ell va dir: “No ens estenguin la mà”. Entenc que va ser un dia difícil, però superat aquell moment hem de recordar que som aquí per governar la ciutat en benefici de la gent. I veient els nostres programes és evident que ERC, el PSC i nosaltres hauríem d’arribar a acords. Hi treballaré. Amb humilitat, donant la mà, i si me la rebutgen ho tornaré a fer. És la meva obligació com a alcaldessa.

Colau, al seu despatx institucional, amb fotos de dones catalanes que van fer historia de fons / ALBERT BERTRAN

-¿La multiconsulta es reactivarà?

-La multiconsulta és una normativa democràtica aprovada malgrat els atacs antidemocràtics que rebem d’una multinacional. Es farà l’any que ve sí o sí. Les entitats veïnals demanen des de fa dècades poder participar sense passar pels partits polítics. Ja hi ha un col·lectiu que ha reunit les firmes per demanar la gestió pública de l’aigua. Això se suma al fet que a l’AMB, on es va fer la privatització de la gestió, amb frau, sense un concurs, s’espera una confirmació d’una primera sentència contra l’empresa que es va crear. Si això passa, la privatització s’ha de desfer. La nostra proposta és una gestió pública. Entenc que si la sentència confirma que la privatització de l’aigua no es va fer bé, el PSC estarà obert a revisar com es va fer i a fer-ho millor.

“Entenc que si la sentència confirma que la privatització de l’aigua no es va fer bé, el PSC estarà obert a revisar com es va fer i a fer-ho millor”

-El PSC va ser tremendament dur amb la seva gestió després de ser expulsat del govern per haver recolzat el 155. ¿S’han llimat aquestes asprors?

-Hem parlat de les coincidències que vam tenir. Junts vam governar bé. I hi va haver dificultats per la situació que es va viure a Catalunya. Les nostres relacions es van ressentir, però sempre vam poder parlar.

-Tenir segon mandat suposa que vostè podrà inaugurar els pisos que va iniciar. ¿Creu que serà suficient l’herència que deixarà al parc de vivenda públic?

-Sempre estaré d’acord que se’ns demani més, però hem fet un punt d’inflexió en vivenda, ens estan arribant els reconeixements. Ho diu Europa, les Nacions Unides, no jo.

“Amb els socialistes hem parlat de les coincidències que vam tenir. Junts vam governar bé. Hi va haver dificultats per la situació que es va viure a Catalunya. Les nostres relacions es van ressentir, però sempre vam poder parlar”

-¿Quina ha de ser la posició d’Unides Podem davant de la investidura de Pedro Sánchez?

Crec que seria molt bo que quan abans es pugui concretar un govern d’esquerres progressista a l’Estat, que avancin positivament les converses entre PSOE i Unides Podem. Fa falta una majoria el més estable possible per fer les polítiques progressistes que necessitem. Per demostrar que hi ha una alternativa al creixement de la dreta i l’extrema dreta que s’està produint a tot Europa.

“Espero que l’acord d’esquerres a Madrid i el que estem treballant amb Collboni faciliti que la regulació dels lloguers sigui una realitat en mesos”

Notícies relacionades

-¿Què li demana a Sánchez per a Barcelona?

Espero que aquest Govern ens pugui facilitar recolzament en infraestructures, en inversió en transport públic i sobretot en la regulació dels lloguers, que ja no pot esperar més. Era un compromís que Sánchez tenia amb nosaltres, amb mi personalment, poder regular els lloguers. Espero que tant l’acord d’esquerres a Madrid com el que estem treballant a Barcelona amb Collboni faciliti que aquesta regulació sigui una realitat en qüestió de mesos.