Valls dispara contra Cs per «pactar amb reaccionaris» i reafirma el seu aval a Colau

Avisa els taronges que «l'estratègia de 'com pitjor, millor' és equivocada i està plena de perills»

Defensa que hi ha un espai electoral «orfe» i s'obre a acompanyar el partit que cou el seu entorn

valls / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha disparat aquest dimecres contra Ciutadans (Cs) després de la consumació de la seva ruptura i s’ha reafirmat en totes i cada una de les decisions que va prendre des que va forjar la seva tortuosa aliança amb Albert Rivera. “Cs s’ha convertit en el partit que ara pacta amb una formació il·liberal, reaccionària i antieuropea”, ha atiat, “no val amagar-se darrere del PP”. Cada un és responsable dels seus actes i considero que és una deriva greu que no comparteixen molts dels seus militants i electors”, ha llançat l’ex primer ministre francès, sense amagar aquesta vegada quines van ser les topades que van acabar amb la seva relació.

En una sala de premsa atapeïda de periodistes, Valls ha assegurat que la separació ha sigut fruit d’un “problema polític greu” i no “personal”, amb un partit amb el qual ha compartit “esforços, il·lusions i també desenganys”. Ha repassat la seva trajectòria al costat dels taronges i els ha acusat d’agitar el conflicte i d’haver “sacrificat Catalunya per avantatges electorals en la resta d’Espanya”. “Ara sí que puc explicar que en alguns moments va ser el meu compromís amb Barcelona l’únic que va frenar la ruptura després de les eleccions andaluses”, ha explicat, i ha tornat a insistir que la fotografia de la triple dreta a la plaça de Colón “va ser un error” i per això no s’hi va postrar. “Com a home d’esquerres i progressista no vaig venir per acabar dirigint la lluita per liderar les dretes, o rellevar al PP, o impedir un govern amb majoria constitucionalista en aquest país”, ha dit.

L’ara regidor ha advertit a Cs de què “l’estratègia del ‘com pitjor, millor’ és equivocada i està plena de perills”, i els ha alertat que han “deixat òrfenes” les persones que van apostar per ells el 21-D. “No. Com pitjor, pitjor”, ha alliçonat. 

Sobre el seu futur, ha afirmat que treballarà des de l’Ajuntament de Barcelona per reconstruir una “estratègia constitucionalista” i ha deixat la porta oberta a recolzar el nou partit de tarannà catalanista moderat que estan forjant personalitats del seu entorn,com va explicar a aquest diari: “No soc un nacionalista català. Tinc una visió del que és Europa, dels Estats-Nació. Però bé, esperem, acabem de sortir d’eleccions. Ja veurem com es plantaran les coses”, ha valorat, tot i que ha dit que el seu compromís amb el consistori és “absolut” i “prioritari” i que no entrarà en la construcció dels fonaments d’aquest futur partit polític. Això sí, ha desdenyat postular-se amb el PSOE o Cs i fer el salt a la política nacional com havien apuntat altres mitjans. 

"No votar Colau era votar Maragall"

L’ex primer ministre francès ha defensat la seva aposta per facilitar la investidurad’Ada Colau  com a alcaldessa de Barcelona i ha carregat contra els tres regidors de Cs que van votar en blanc desatenent la seva directriu: “Van decidir no exercir el seu dret a manifestar el seu rebuig de l’alcaldia independentista i van optar per acatar les decisions del seu partit eludint la seva pròpia responsabilitat política. No votar Colau era votar Maragall”, ha etzibat.

Segons el seu parer, aquesta discrepància era “administrable” dins del grup municipal i no s’havia d’acabar amb una divisió al consistori. No s’ha oblidat del cop de porta de Celestino Corbacho, que es va sumar aquest dimarts a les files taronges com a independent. Una maniobra que titllat d’“incomprensible”. “Cadascú és responsable i coherent, o no”, ha afegit.

“Jo no rebo lliçons d’oposició als populismes ni al nacionalisme ni a França, ni aquí. Soc coherent i ho vaig demostrar una vegada més dissabte recordant que no hi ha presos polítics ni exiliats al ple”, s’ha excusat. “Siguem seriosos. És la senyora Colau la mateixa cosa que el senyor Maragall? No són la mateixa cosa, ni ella ni les bases de BComú, ni els seus electors. Ignorar això és absurd o mentir”, ha prosseguit, ignorant que va declarar davant del Foro Primera Plan@ organitzat per EL PERIÓDICO que “Colau i Maragall eren dues cares de la mateixa moneda”. Això sí, ha reprovat l’alcaldessa per haver penjat de nou el llaç groc a la façana del consistori barceloní i li ha exigit que el retiri.

Notícies relacionades

“Colau ha hagut de provar una medicina que no li és aliena. La dels escarnis. El que vam viure dissabte és intolerable i confirma l’encert de la meva decisió. Vam veure a la plaça de Sant Jaume, una altra vegada, el que és l’odi organitzat del separatisme”, ha afegit sobre la manifestació sobiranista que va esbroncar alguns regidors.

"No ens donarà lliçons"

La portaveu nacional de Cs, Inés Arrimadas, ha replicat des de Navarra que Valls "no donarà lliçons de defensa del constitucionalisme a ningú". "I menys quan ens hem partit la cara a Catalunya, hem patit amenaces de mort, agressions i persecucions", ha afegit. També amb un to contundent, ha assegurat que no pot alliçonar aquell que ha fet alcaldessa "una de les persones més sectàries i populistes" i ha recordat que el seu grup té més regidors que el de l’ex primer ministre francès.