LA BATALLA PER LA CAPITAL CATALANA

Forn s'obre a «grans acords» amb el PSC a Barcelona

L'exconseller lamenta que Colau vulgui fer creure que els vots de Valls «són a canvi de res»

S'oposa «a qualsevol cordó sanitari» i lamenta l'operació per evitar un alcalde independentista

forn

forn / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A quatre dies del ple d’investidura de l’Ajuntament de Barcelona, el caseller d’incerteses segueix per davant del de les certeses. En aquell segon calaix s’ha sumat aquest dimarts la notícia que Joaquim Forn, número 1 de la llista de Junts x Catalunya, finalment podrà assistir al conclave municipal de dissabte, del que encara no està clar qui sortirà amb la vara d’alcalde. O alcaldessa. En una entrevista concedida a Betevé, l’exconseller d’Interior, que segueix en presó preventiva i a l’espera de finalitzar, aquesta setmana, el judici pel procés independentista, ha advertit a la líder de Barcelona en Comú que els hipotètics vots de Manuel Valls no sortiran gratis. I que des del seu punt de vista, deixar de banda el PSC en “pactes de ciutat” és un error.

Les paraules del també exregidor, que va ser primer tinent d’alcalde durantl’etapa de Xavier Trias al capdavant del consistori, arriben en un moment clau de la negociació pel control de la ciutat. El cap de setmana semblava perdre pes l’opció d’Ernest Maragall, guanyador de les eleccions del 26 de maig, després que les bases dels comuns aprovessin a mà alçada presentar la investidura de Colau. Això, per estrany que sonés, requeriria el concurs d’almenys tres edils de la plataforma que lideral’exprimer ministre francès. D’altra banda, i poques hores després, el socialista Jaume Collboni li recordava a l’actual alcaldessa que els seus vuit vots no seran gratis: “No tindria sentit votar la investidura de Colau si abans no hem arribat a un acord de govern”. Se suposa que hi estan treballant, tot i que l’alcaldable d’Esquerra ha obert aquest dimarts un nou front a l’obrir una petita esquerda a la possibilitat de formar un tripartit d’esquerres a la ciutat. 

Noves hipòtesis

De l’entrevista amb Forn emesa per la televisió pública de Barcelona criden l’atenció les seves paraules sobre els socialistes: “L’endemà de les eleccions, la tercera persona a qui vaig trucar va ser Collboni. El vaig felicitar pels resultats. Soc contrari a qualsevol tipus de cordó sanitari. Durant la campanya ja vaig dir que Barcelona necessita grans acords i no tindria sentit prescindir del PSC”. Curiós que Maragall sí que hagi aixecat (així ha sigut fins ara) un mur als socialistes pel seu recolzament al 155 i que Forn, que segueix els esdeveniments des de la presó, no vegi tan malament pactar-hi. Hi haurà qui, en un exercici de fabulació, vegi en aquesta proximitat una possible finestra per evitar que Colau sigui alcaldessa.

Notícies relacionades

Els cinc edils de JxCat, afegits als sis de Valls, els vuit del PSC i els dos del PP arriben als 21 necessaris per brandir l’alcaldia. Pura matemàtica. Posats a imaginar pactes imprevisibles, com ho és el de BComú amb Ciutadans per evitar ERC, ¿per què no els neoconvergents juntament amb elssignants del 155 amb l’objectiu d’apartar Colau? Sona impossible, com també el semblava l’entesa Valls-comuns. Més encara, si s’escolten les paraules de la mateixa alcaldessa quatre anys enrere, quan existia un cert rum-rum sobre la possibilitat d’un pacte de perdedors per deixar-la sense l’alcaldia. Llavors, l’exportaveu de la PAH va considerar “un frau de llei i democràtic” qualsevol eventual majoria alternativa “contra natura”.

En qualsevol cas, Forn, en la xerrada amb Betevé, adverteix que en política res surt de franc: “Colau no pot fer creure que Valls li regala els seus vots a canvi de res”. Sobre aquest hipotètic pacte, l’exconseller assegura que a l’alcaldessa “li costarà molt explicar-lo” i afirma que es tracta d’una operació “orquestrada pels ‘poderosos’ que ella tant critica i que volen evitar tant sí com no que Barcelona tingui un alcalde independentista”. La resolució, dissabte al Saló de Cent de l’ajuntament.