La batalla de Barcelona

Colau: «No estic fent operacions estranyes amb Valls»

«No contemplem retirar la meva candidatura a la reelecció», recalca l'alcaldessa quan falten set dies per la investidura

Manté la seva aposta formal per un pacte tripartit amb ERC i el PSC: «Queda una setmana, res és impossible»

zentauroepp48538117 graf5376  barcelona  08 06 2019   la alcaldesa y candidata d190608123819

zentauroepp48538117 graf5376 barcelona 08 06 2019 la alcaldesa y candidata d190608123819 / Marta Perez

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

“No he canviat d’opinió ni estic fent pactes ni operacions estranyes amb (Manuel) Valls. No fem pactes amb forces de dreta, no participarem en operacions estranyes, em reafirmo”. Amb aquestes paraules ha contestat Ada Colau aquest dissabte a la pregunta que es fa tothom: ¿acceptarà o no els vots que Manuel Valls li ofereix perquè sigui investida de nou com a alcaldessa el 15 de juny? Com s’esperava, no ha contestat, o no ho ha fet de forma clara.

“Està fora de lloc si s’accepta o no s’accepta (el recolzament de l’ex primer ministre francès). Valls té el seu posicionament, el que jo he dit és que no pacto amb ell perquè no compartim model de ciutat amb ell ni amb Ciutadans. El nostre projecte no pot dependre del que faci Valls. Ell ha de respondre dels seus posicionaments”, ha afirmat.

En realitat, sí que ha dit una cosa que pot ser considerada una resposta a la pregunta en qüestió, quan ha anunciat que no té cap intenció de retirar la seva candidatura a la reelecció, cosa que deixa viva l’operació que proposa Valls.

Colau ha reiterat la proposta d’un tripartit amb ERC i el PSC i ha assegurat que ella hauria de ser alcaldessa d’aquest govern i no Ernest Maragall, tot i que va guanyar les eleccions, perquè ni Maragall ni el socialista Jaume Collboni creuen realment en aquest acord. És un argument peculiar: creu que tots dos s’haurien d’afegir a la fórmula, però no dirigir-la perquè no hi tenen fe. Ho ha resumit així: “Som l’única força que pot liderar aquest govern transversal. Per això estem convençuts de presentar-nos a l’alcaldia i no ens plantegem retirar la meva candidatura”.

De fet, Colau no considera Maragall guanyador de les eleccions. Tot i que ha fet al·lusió a la diferència mínima favorable al republicà a les urnes, ha recorregut diverses vegades al concepte “empat tècnic en regidors”, una cosa que no existeix. L’empat tècnic seria de vots, només 4.800 la van separar del resultat d’ERC. L’empat a 10 regidors és això, un empat. Sobre el fet que el tripartit ha sigut rebutjat ja fins a la sacietat per socialistes i republicans, Colau s’ha mantingut ferma en el discurs triat per BComú des del 26 de maig:  “Queda una setmana, res és impossible”.

Maragall, “desafortunat”

A Colau li han preguntat si encara hi ha opcions que BComú pacti amb ERC i faci alcalde a Maragall, una possibilitat que ha apuntat aquest dissabte l’extinent d’alcalde de Colau Jaume Asens en declaracions a RAC-1. I ha contestat que sí però no, que està “totalment d’acord amb Asens” en proposar un govern tripartit. És a dir, no.

L’alcaldessa ha retret a Maragall que l’hagi instat a decidir si està del costat de “les víctimes o dels carcellers”,en al·lusió al judici del procés, i l’ha instat a no tornar a fer-ho: “Em sembla totalment desafortunat”. També l’ha criticat per afirmar que ella no ha de parlar amb Collboni.

Dues setmanes després

Colau compareixia per segona vegada des de les municipals. Quan ho va fer per primera vegada, 24 hores després dels comicis, va demanar un pacte d’ERC amb BComú i el PSC, com ara, però sense reclamar l’alcaldia per a ella mateixa. Llavors res feia presagiar que tingués opcions de mantenir l’alcaldia. Aquest dissabte, ha parlat 12 hores després que el plenari de Barcelona en Comú avalés massivament la decisió que torni a optar a la reelecció.

Colau és molta a prop ara d’un segon mandat com a alcaldessa, compta amb el recolzament del PSC –que exigeix un pacte de govern previ– i els vots d’almenys tres regidors del grup de Valls, que, sumats amb els de Barcelona en Comú, li permetrien assolir els 21 regidors de la majoria absoluta.

Consulta telemàtica

Notícies relacionades

L’alcaldessa en funcions ha donat per fet que si es tanca un pacte de govern abans de la investidura serà sotmès a una consulta a BComú, una cosa que de fet és obligatòria. No obstant els comuns es resisteixen a fer-la. En aquest escenari tan complex, no sembla bona idea prendre riscos innecessaris. En el partit es resisteixen a l’exigència del PSC de tancar aquest acord. Han constatat als barris que la gent de Barcelona en Comú està disposada a digerir que Valls resulti decisiu per a la reelecció de Colau.

Si al final acabessin posant negre sobre blanc un acord de govern amb els socialistes, quedaria la via d’una consulta telemàtica, tot i que veuen amb recel el fet que el seu cens electoral és molt ampli i variat, cosa que podria no garantir que l’operació Valls sigui tan ben rebuda com fins ara.