l'ajuntament de la capital catalana

Barcelona en Comú proposarà aquest divendres que Ada Colau opti a la reelecció com a alcaldessa

El partit reuneix aquest divendres el seu plenari, que haurà d'aprovar la proposta

Els comuns evitarien una consulta interna per no tancar pactes de govern previs

zentauroepp48346550 colau190528103719

zentauroepp48346550 colau190528103719 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

La coordinadora de Barcelona en Comú ha anunciat aquest dijous que proposarà que Ada Colau torni a optar a l’alcaldia en el ple d’investidura que l’ajuntament celebrarà el pròxim 15 de juny. Es tracta d’una decisió més que rellevant que haurà de ser ratificada demà pels activistes que formen el plenari de BComú, un equivalent al consell nacional d’altres partits, que es reuniran a La Sedeta en una reunió que inicialment només havia de registrar un debat sobre els passos que s’havia de seguir i que finalment constarà d’una votació.

Si els membres de l’òrgan voten a favor de la proposta de la direcció, i tot indica que així serà, Colau es presentarà a l’alcaldia i així haurà fet un pas que semblava inviable la nit electoral, quan va comparèixer després d’haver perdut per només 4.800 vots i va felicitar Ernest Maragall, el candidat d’ERC.

L’anunci de BComú, que s’ha produït passades les nou de la nit, i de manera inesperada, ha sigut llegit immediatament com la prova que Colau es disposa a participar d’una reelecció que necessitarà el recolzament dels vuit regidors del PSC, que seria el seu soci de govern, i d’almenys tres més, imprescindibles per arribar als 21 edils que marquen la majoria absoluta. Aquests tres vots han sigut públicament oferts per la candidatura de Manuel Valls, cosa que ha provocat incomoditat a Ciutadans, el partit que va recolzar i va prestar els seus drets electorals a l’ex primer ministre francès. No és descartable que Valls trenqui amb els d’Albert Rivera. Si acaba investint Colau, com ha promès, a canvi de res, ho haurà aconseguit tot: impedir que un independentista sigui alcalde de Barcelona. Missió complerta.

El paper del PSC

Però en la direcció del PSC la visió no és, formalment, la que s’obrin les portes al PSC i al recolzament de Valls. La cúpula dels comuns afirma que havia de fer un moviment davant el bloqueig en el qual hi havia les negociacions i, sobretot, davant la constatació que la seva proposta d’un tripartit format per ERC, els socialistes i BComú no prosperava. Els dos socis pretesos per Colau ho descarten de ple.

BComú proposa que Colau es presenti a la investidura amb la convicció que serà inviable fer-ho havent tancat abans un pacte de govern amb el PSC. Una condició que els socialistes han plantejat aquest mateix dijous: Jaume Collboni adverteix que si no hi ha acord previ, no votaran Colau. Segons BComú, si amb ERC s’havien creuat documents, no ha sigut així amb els socialistes.

Consulta evitada

El matís no és en cap cas menor. Si no hi ha pacte de govern tancat, no és necessari que Barcelona en Comú ho sotmeti a una consulta interna, com preveuen els seus estatuts. A començaments de setmana, en el partit s’assegurava que fins i tot en el cas d’un acord d’investidura es faria aquesta consulta, però a hores d’ara sembla una opció descartada.

Els comuns asseguren que a tan sols vuit dies de la investidura –una vegada es confirmi demà, mitjançant la votació, que Colau opta de nou al càrrec– és impossible per qüestions de calendari tancar un pacte amb els socialistes i sotmetre’l a consulta. I ho consideren una prova que proposar que l’alcaldessa opti a la reelecció no suposa acceptar d’entrada l’operació que els uneix amb el PSC i Valls. Que en realitat és assumir el risc que el dia 15 es quedin només amb els seus 10 vots. Però es fa molt difícil pensar que el PSC desaprofiti aquesta oportunitat.

Quant a ERC, que va suspendre les negociacions amb BComú exigint a Colau que elegís entre ells i el PSC, l’anunci dels comuns suposa un cop de porta considerable. El més semblant al final infeliç d’una pel·lícula.

Alcaldessa i tripartit

Notícies relacionades

Segons la versió de Barcelona en Comú, l’anunci no suposa de cap manera renunciar a la seva proposta que la ciutat sigui dirigida durant els pròxims quatre anys per un tripartit format juntament amb ERC i el PSC. Però ara no només reclamen aquesta fórmula, sinó que Colau sigui l’alcaldessa d’aquesta aliança a tres. En definitiva, tant el calendari com l’aritmètica porten a un desenllaç que la mateixa alcaldessa descartava en campanya i que per a ella suposa grans beneficis i alguna hipoteca potencial.

Entre els beneficis, el més evident és mantenir el poder. Un altre mandat per consolidar les polítiques que va iniciar en l’anterior, que van resultar minvades pels 11 regidors (15, durant l’any i mig en el qual va tenir el PSC com a soci) de què va disposar. Entre les hipoteques destaca que BComú i els socialistes sumen 20 edils, que és molt, però que per un edil no assoleix la majoria absoluta. Valls podria convertir-se en l’àrbitre d’aquest vot.