SEGONA JORNADA AMB ATURADES PARCIALS

Les biblioteques públiques de Barcelona tornen a protestar avui per les seves condicions laborals

El comitè d'empresa demana reforçar les plantilles, minvades per nombroses baixes per ansietat i estrès

bibliotecas-1

bibliotecas-1
bibliotecas-2

/

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El comitè d’empresa de les 40 biblioteques públiques de Barcelona manté la vaga convocada demà per denunciar una “situació de precarietat” provocada principalment per la falta de personal. En aquest sentit, els representants dels treballadors sol·liciten una ampliació de la plantilla d’entre el 10 i el 15%, que suposaria la incorporació d’unes 40 persones i que serviria per reforçar totes les biblioteques amb un mínim d’una persona.

Aquesta demanda i d’altres, com les relatives a la seguretat i la falta d’una veritable borsa de treballadors interins que permeti reforçar la plantilla en moments puntuals i cobrir baixes, van ser recollides en un manifest publicat a finals del 2018. La situació, assegura el comitè d’empresa, “ha empitjorat” mig any després, i estan sota mínims a causa de nombroses baixes per ansietat i estrès.

El primer dia de vaga va tenir lloc dilluns passat 27 de maig i els pròxims tindran lloc avui, entre les 15.30 hores i les 18.00 hores, i el 17 de juny, de 18.00 a 20.00 hores. “És la primera vegada que fem vaga, però estem treballant al límit i hem de visibilitzar aquest tema”, explica la secretària del Comitè d’Empresa de Biblioteques de Barcelona, Iris González, molt agraïda pel recolzament dels usuaris. “És un treball molt vocacional i ens sap greu tancar el servei, tot i que sigui només durant unes quantes hores, però arriba un punt en què t’has de plantar. I els usuaris ens han mostrat recolzament en la recollida de firmes i a les xarxes socials”, afegeix.

El comitè assegura que els treballadors se senten “indefensos” en situacions violentes d’agressions físiques i verbals. Aquests episodis requereixen, segons els representants dels treballadors, alguna cosa més que un vigilant de seguretat. “La figura de l’educador social pot ajudar a solucionar conflictes. A la biblioteca de Trinitat Vella, per exemple, va funcionar perquè es va aconseguir reconduir la situació”, detalla González. Els treballadors també demanen un protocol d’actuació i acompanyament per als treballadors que rebin qualsevol tipus d’agressió.

La resposta del gerent

El gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona (CBB), Ramon Bosch, consultat per EL PERIÓDICO, reconeix que estan lluny dels «estàndards de qualitat d’abans de la crisi» i es compromet a augmentar la plantilla en un 5% en els pròxims quatre anys.   L’empresa assegura que els pressupostos del CBB no tenen capacitat per cobrir l’augment del 10-15% que sol·licita el comitè i que el moment actual del mandat, en funcions fins a la nova constitució del consistori, no és “la més propícia per recollir aquest tipus de demandes”. Així, fins i tot passat l’estiu, calcula Bosch, no serà possible tractar aquest assumpte.

Notícies relacionades

Respecte al personal interí, el comitè denuncia que aquesta borsa es va destinar a les biblioteques de nova creació, i demana la recuperació efectiva d’aquest equip d’itinerants.  Bosch, que fa tres anys que ocupa el càrrec, assegura que si no es va ampliar el personal amb aquestes obertures és perquè la Llei General de Pressupostos de l’Estat “no permetia augmentar la plantilla” i es van veure obligats a recórrer als interins. “Vaig veure que la borsa s’havia reduït a nou, i en aquests tres anys hem passat de nou a 23 interins”, puntualitza el gerent, que també adverteix que en cap biblioteca estan “per sota dels mínims marcats pels estàndards” de la biblioteca pública de Catalunya.

Respecte a la seguretat, el gerent del CBB remarca que és un problema «molt residual» i que, en qualsevol cas, s’ha triplicat el pressupost de vigilància privada a les biblioteques i s’han instal·lat càmeres de videovigilància en vuit biblioteques per minimitzar les situacions de violència que es poguessin produir. Així mateix, Bosch també es compromet a “parlar i discutir” un protocol de seguretat i recorda que el personal que pateix qualsevol tipus d’agressió rep un acompanyament per part dels serveis jurídics del CBB tant a l’hora de posar la denúncia a la comissaria com en el posterior judici.

Temes:

Biblioteques