PACTES A LA CAPITAL CATALANA

Valls ofereix els seus vots «sense condicions» a un govern Colau-Collboni i Cs se'n desmarca

L'exprimer ministre francès argumenta que l'alcaldia «no pot caure en mans de l'independentisme»

Els taronges desautoritzen el seu candidat i asseguren que només negociaran una investidura amb el PSC

zentauroepp48347473 grafcat9911  barcelona  27 05 2019   el ex primer ministro f190529121928

zentauroepp48347473 grafcat9911 barcelona 27 05 2019 el ex primer ministro f190529121928 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Manuel Valls Ciutadans (Cs) ja no amaguen les seves topades. L’exprimer ministre francès va oferir aquest dimecres els seus regidors a Ada Colau i Jaume Collboni “sense condicions prèvies ni ultimàtums” per “evitar un alcalde independentista” a Barcelona. Ho va fer en una roda de premsa en solitari en què va parlar en nom dels sis regidors electes, inclosos els de Cs. La direcció nacional dels taronges va tardar menys de mitja hora en emetre un breu comunicat de desmarcatge en què deixaven de banda l’alcaldessa en funcions i s’obrien a negociar només amb el candidat socialista i amb restriccions sobre la taula. “Si calgués impedir que hi hagi un alcalde independentista o populista els regidors de Cs negociarien amb un candidat que no sigui ni independentista ni populista. Malgrat les diferències que hi ha, l’opció que compleix aquestes condicions és Collboni”, aclaria el text que, a tall d’esmena a la totalitat, apostava per una ciutat “constitucionalista”.

El líder de Barcelona pel Canvi-Cs inaugurava així una nova polèmica després de la seva advertència de ruptura si pacten amb Vox en algun municipi o comunitat. Valls va argumentar la seva doble estesa de mà contra el secessionisme i va dir que era una “qüestió de principis i de valors” evitar que el guanyador de les eleccions, Ernest Maragall, alci la vara. “Sovint, en política, cal escollir la decisió que sigui menys dolenta”, va justificar, sabent que la seva campanya s’ha desenvolupat tant amb atacs a ERC com a BComú i que obrir les portes a Colau suposa una reculada discursiva que els seus esponsors no estan disposats a acceptar. “Tot i que la solució no resulti fàcil, no hi ha subterfugi o escapatòria possible”, va censurar, desdenyant per “impossible” un tripartit d’esquerres i posant de relleu la majoria absoluta de BComú, el PSC i el seu partit: “La prioritat és evitar que Barcelona sigui la palanca de l’independentisme i la capital d’una república imaginària”, va recordar, aventurant un cop de porta de Cs.

Els tres regidors taronges (Mariluz GuilarteMarilén Barceló i Paco Sierra) no van escoltar el discurs a la sala però fonts de Cs insisteixen que la seva disciplina de partit els obligarà a actuar amb conseqüència si Valls segueix el curs de les seves idees, al costat de l’exministre socialista Celestino Corbacho i la número quatre de la papereta, Eva Parera. La ruptura d’aquesta aliança s’apressa i el líder es va sobreposar a les files taronges dient que a ell no se li “imposa cap línia vermella”. Va provar de rebaixar la tensió que creixia i va dir que treballen “ben” junts, almenys, de moment. Va voler reforçar la seva tesi amb una fotografia a Twitter menjant els sis junts després de la desautorització de Cs.

Sense vetos

Collboni va recollir el guant en una entrevista a Cuatro. Va agrair el “gest de gran responsabilitat i generositat” i va afegir que ho tindrà en compte “en la direcció de tenir un govern pro Barcelona d’orientació progressista”. Tant ell com l’exprimer ministre francès van demanar a Colau que mogués fitxa per poder fer una encaixada de mans. “No demanem res, no entrem en cap negociació”, va insistir Valls amb benevolència, deixant clar que la seva disposició és per a una investidura i que no demana res a canvi, encara menys un seient en el futur govern municipal que podrien consolidar els que ja eleva a socis. “No dic com s’han de fer les coses, però m’ofereixo per trobar aquesta solució”, va aclarir.

Notícies relacionades

Preguntat per si renega de les declaracions en què acusava Maragall i Colau de ser “dues cares de la mateixa moneda”, es va escudar que “en un moment històric com aquest” cal “ser capaços d’anar més enllà del que ha sigut la campanya i el sentit d’algunes frases”. Quant a un eventual veto al nom de l’alcaldessa en funcions, va dir que ell “no parla” de noms i “encara menys” fa consideracions “amb sobreactuació excloent una persona o una altra”. “No entrem dient ‘aquest no’. Aquesta solució és per evitar un alcalde independentista”, va assegurar per resituar la discussió. 

Valls va assumir que els resultats electorals queden lluny de les seves expectatives, però va sentenciar que "com a servidor públic” es compromet a seguir endavant: "Hevingut a Barcelona per quedar-me i em quedo". Ara la pilota és a la teulada de Colau, que haurà de decidir si posa per davant un veto a Maragall havent d’acceptar uns vots incòmodes de Valls per recuperar el comandament del consistori.