A la Vall d'Hebron

Segona operació de desallotjament a l'institut de Barcelona on es va rodar 'Merlí'

Mossos, Guàrdia Urbana i Policia Nacional tornen al centre públic ocupat per bandes de lladres de pisos i famílies vulnerables

En total hi ha hagut una vintena de detinguts i s'han identificat 79 ciutadans georgians

desalojo insti / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escola Menéndez Pidal va tancar després del curs escolar 2011-12 perquè, en plena crisi econòmica, el transvasament d’alumnes als centres públics va delmar l’escolarització d’aquesta escola concertada. L’espai, ubicat darrere de l’hospital de la Vall d’Hebron, va tenir una segona vida convertint-se en l’escenari on es va rodar l’exitosa sèrie 'Merlí' de TV-3. No seria l’última: quan va acabar la ficció va arribar una altra realitat, la de bandes de lladres de pisos d’origen georgià que van trobar en la vella escola el lloc ideal per ocultar-se.

El 4 d’abril els Mossos d’Esquadra van activar una operació policial que va servir per arrestar una desena d’homes implicats en un centenar de robatoris amb força en domicilis. Durant el registre es van identificar una trentena de ciutadans procedents de Geòrgia, la meitat d’ells sense antecedents policials, que van ser detinguts pelCos Nacional de Policia (CNP) i expulsats de l’Estat en compliment de la llei d’estrangeria. Hores després d’aquell dispositiu, l’escola tornava a estar plena.

Aquest dimecres, la policia catalana, juntament amb el CNP i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), ha tornat a l’escola amb una ordre del jutjat social 5 de Barcelona per desallotjar-la del tot. L’operatiu ha començat poc després de les deu del matí i s’han identificat 79 persones d’origen georgià i 40 d’altres nacionalitats, també l’espanyola. La Policia Nacional s’ha emportat arrestadesuna vintena de persones i els Mossos només dos per requeriments pendents.

Crits i plors

La convivència entre els ocupes de l’escola i els veïns dels blocs de davant no ha sigut fàcil. Alguns dels veïns relaten que en més d’una ocasió van veure, i van atendre,dones que en sortien "colpejades". També sentien plorarnens que semblaven "estar rebent una pallissa".

La mateixa globalització que havia provocat que una escola abandonada als afores de Barcelona, al barri de Sant Genís dels Agudells, hagués acabat sent una residència de lladres georgians de cases, també va provocar que entre els veïns hi hagués més ciutadans de l’est d’Europa, que entenien les discussions que sortien a crits per les finestres de les antigues aules. "Esrepartien els botins cridant", asseguren.

Els bars rebien diàriament les visites d’alguns dels presumptes lladres. Hi acudien a comprar ampolles de licor amb bitllets de 200 euros o a buscar tabac. Des d’aquestes cafeteries van veure en una ocasió com van portar "dues dones molt guapes dins d’un Audi". Les noies van intentar sortir del cotxe i un dels georgians "les va obligar a quedar-s’hi donant-los puntades de peu", explica una veïna.

Famílies vulnerables

Notícies relacionades

L’arribada de ciutadans georgians ha sigut constant durant els últims mesos. Als nouvinguts els citaven en un dels bars a mitjanit i sortien a buscar-los des de l’escola. Han anat venint tant adults –gairebé tots– com dones i nens. Els serveis socials de l’ajuntament es faran càrrec dels més vulnerables. L’operació ha començat a les deu del matí per minimitzar les possibilitats que la irrupció dels antiavalots coincidís amb els menors. Tot i que la sospita és que algunes de les criatures ni tan sols estan escolaritzades. 

El dispositiu ha finalitzat a les dues del migdia. La secretària judicial ha tornat les claus del vell Menéndez Pidal als seus propietaris. El dispositiu ha finalitzat cap a les dues del migdia. L’institut de ‘Merlí’, sense alumnes, sense actors de TV-3, sense lladres de cases, sense famílies vulnerables, torna a ser buit.