ELECCIONS MUNICIPALS

Colau demana el "vot útil de l'esquerra" per derrotar Maragall

Remarca que l'alcaldable d'ERC s'obre ara a pactar amb la dreta perquè es veu derrotat

L'alcaldessa es mostra crítica amb Quim Torra: «Em sap greu que no s'hagi cregut el càrrec»

230519 primeraplana colau / periodico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau ha demanat aquest dijous el “vot útil de l’esquerra” per assegurar la victòria de Barcelona en Comú i per evitar la de l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, del qual ha celebrat que hagi sigut “sincer” i hagi obert la porta públicament a un pacte amb la dreta, en al·lusió a Junts per Catalunya, fins i tot si no guanya les eleccions.

Colau ha llançat aquesta petició de vot progressista –un clàssic de tota la vida en campanya electoral– al col·loqui Primera Plan@, que organitzen EL PERIÓDICO i el Banc Sabadell. La candidata no ha volgut contemplar la hipòtesi de quedar segona i ser alcaldessa amb el recolzament d’altres grups: “Només contemplo guanyar”.

Barcelona contra Girona

“No fa gràcia, com a alcaldessa ni com a catalana. Com a catalana em sap molt de greu tenir un president que no s’ha cregut el càrrec i que no ha exercit com tal”, ha dit la candidata sobre Quim Torra arran que aquest assegurés que Barcelona havia abdicat com a capital de Catalunya deixant aquest paper a Girona. Ha lamentat que Torra “confronti Barcelona amb Girona” i de passada ha atacat Esquerra per ser el seu soci: “Em sap greu que faci anys que ERC bloqueja els pressupostos més socials i faci anys que governa la Generalitat amb la dreta corrupta catalana. Les forces d’esquerra haurien de recordar que són d’esquerres”.

Al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, Colau ha repassat la gestió del seu govern en els últims quatre anys, i, com sol fer, ha destacat l’increment en inversió social, l’operadora energètica municipal, el dentista, i mesures que va aconseguir pactar amb altres grups i administracions, com el tancament de la Model i l’arribada del metro a la Marina. També ha citat l’acord amb la Sagrada Família perquè pagui impostos i al qual va aribar amb el Barça perquè reorganitzi el seu entorn. Sobre la situació política general, ha tornat a apostar per la política d’acords i la sortida de la presó dels polítics presos pel procés.

Buch, l’enemic

L’alcaldable de Barcelona en Comú ha tornat a qüestionar l’actuació del conseller d’Interior, Miquel Buch, en relació amb la ciutat, i l’ha acusat de desatendre interessadament els seus problemes de seguretat.

Colau ha negat que el seu govern hagi sigut permissiu amb el top manta i ha recordat que es dona en altres ciutats. Ha demanat col·laboració de la Generalitat i l’Estat per potenciar plans d’ocupació perquè els manters es dediquin a una activitat legal, i per això ha sol·licitat un canvi de la llei d’estrangeria –“Una llei racista”, ha denunciat– que faciliti l’accés als permisos de feina.

“És un escàndol que la llei tracti les dues situacions de la mateixa forma”, ha afirmat sobre les ocupacions de pisos per part de famílies vulnerables i de les dels que ocupen per obrir narcopisos.

El pitjor conseller

Notícies relacionades

Colau ha aprofitat que parlava d’educació i, entre d’altres coses, del projecte de convertir centres concertats de la ciutat en públics, per afirmar que Maragall va ser “el pitjor conseller d’Ensenyament” i recordar que va blindar els concerts amb escoles que separen nens i nenes en línies diferents.

L’alcaldable ha reafirmat el seu compromís d’aconseguir la connexió del tramvia i de la retirada gradual dels cotxes de la ciutat. També ha assegurat que només s’imagina ser alcaldessa dos mandats: "No tinc cap altre pla al meu cap". No es tanca, ha precisat, a un tercer mandat.