ESTUDI PIONER

El Fòrum de les pudors: els veïns revisen la zona amb una 'app'

Una iniciativa de ciència ciutadana inicia un projecte pilot en Barcelona per analitzar l'impacte odorífer de les plantes de tractament de residus i altres instal·lacions industrials

zentauroepp48072800 barcelona 09 05 2019 un grupo de voluntarios saldr n del mus190510182504

zentauroepp48072800 barcelona 09 05 2019 un grupo de voluntarios saldr n del mus190510182504 / ALVARO MONGE

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La contaminació per l’olor existeix. Com la mala qualitat de l’aire, aquesta problemàtica és invisible als ulls però empitjora la qualitat de vida de les persones que la pateixen diàriament. Per la concentració de grans plantes de tractament de residus al barri, els veïns que estan més a prop del Fòrum de Barcelona prou que ho saben perquè estan molt exposats a la contaminació odorífera. “Ens hem proposat apoderar la gent, posar el problema sobre el mapa i demostrar que passa alguna cosa”, explica Rosa Arias, coordinadora de D-Noses, un projecte de ciència ciutadana basat en una ‘app’ mòbil.

“De nit és quan detecto algunes pudors, sobretot quan surto a la terrassa”, explica per telèfon Rosa Franquet, una de les veïnes que s’ha interessat per aquest projecte i col·labora com a voluntària recorrent la zona i registrant les olors a l’aplicació. “És important que tinguin dades sobre la problemàtica o mai faran res. Alguns problemes només es resolen des de la pressió ciutadana”, assegura aquesta professora d’universitat veïna de Diagonal Mar, que també denuncia els problemes de soroll i la mala qualitat de l’aire que pateixen diàriament les persones que viuen més a la vora de la ronda Litoral.

Els impulsors de D-Noses recorden que conviure diàriament amb pudors perjudica la salut. Existeixen evidències científiques, asseguren, que relacionen l’exposició continuada a les pudors amb alteracions de salut com l’insomni, l’ansietat, els maldecaps i fins i tot poden agreujar problemes respiratoris. És precisament per aquesta raó que Arias i el seu equip s’han proposat crear un mapa de les pudors en aquest punt de Barcelona. 

La plataforma Moviment Diagonal Mar s’ha interessat pel projecte. Les pudors són, amb la inseguretat i l’abandonament d’alguns parcs, un dels principals mals endèmics del barri, comenta un dels seus membres, Albert Porta, que també forma part de l’equip de ‘caçapudors’. Diversos membres de l’Associació de Veïns i Veïnes Barri Maresme, una entitat veïnal que recentment va impulsar una campanya de vídeos per lluitar contra la brutícia al barri del Besòs i el Maresme, també col·laboren amb aquesta iniciativa. “El dia que vam sortir de ruta amb l’‘app’ vaig detectar una olor similar al de la goma cremada i penso apuntar tots els que em vagi trobant a partir d’ara”, explica Ramón Pur, membre de l’entitat veïnal. “Mai t’acostumes a viure amb les pudors, perquè van canviant. No sempre són iguals”, afegeix el responsable de medi ambient de l’associació, que assegura que porten uns tres anys denunciant aquesta problemàtica –i organitzant manifestacions– sense una resposta clara per part del consistori.

Nassos entrenats

Fins ara s’hi han interessat una dotzena de persones, que dimecres van assistir a una formació al Museu Blau –que incloïa un tast peculiar de tota mena d’olors putrefactes– i un breu recorregut pel Fòrum amb l’‘app’ preparada per registrar qualsevol brisa pudent. No van tenir massa sort amb la primera incursió. “La humitat afecta”, va explicar Arias als voluntaris, que prèviament havien après a diferenciar l’olor de residu fresc, residu descompost, biogàs i lixiviat, entre d’altres. De moment, ja hi ha mig centenar de contribucions sobre el terreny i pujant. Tot el veïnat està convidat a participar-hi. Quantes més aportacions rebin, asseguren els responsables de D-Noses, més significatives podran ser les dades recollides per l’aplicació. 

Una de les voluntàries del pilot pioner de D-Noses, en un moment de la formació olfactiva / álvaro monge

Una vegada registrats a l’aplicació gratuïta ‘OdourCollect’ mitjançant un correu electrònic i permès l’accés a la localització perquè les observacions es puguin afegir al mapa, els participants només han d’afegir una nova olor i respondre unes quantes preguntes: com d’agradable o desagradable és l’olor, escollir el tipus i subtipus de l’olor percebuda, puntuar de l’1 (molt baixa) al 6 (extremadament forta) la intensitat i afegir la durada de l’olor. “El nas humà és el millor sensor per  mesurar una olor”, recalca la coordinadora de D-Nosesque remarca l’alta capacitat olfactiva dels éssers humans. “Mentre tenim cinc gustos –continua-, podem distingir bilions d’olors i les combinacions d’olors són pràcticament infinites”.

Acceptar que existeix un problema

D-Noses ha arrencat aquest maig amb un pilot a la ciutat de Barcelona. I continuarà a altres ciutats de Portugal, Grècia, Xile i Bulgària. “A ningú li agrada que la seva ciutat aculli un pilot pioner com aquest perquè d’alguna manera estan reconeixent que existeix la contaminació per olors, però ho han de veure com una oportunitat. L’‘app’ de D-Noses permet conèixer per primera vegada en temps real aquest problema, i això és el primer pas per posar-hi solució”, afirma Arias, que des del 2004 treballa en temes científics relacionats amb les olors però al laboratori.

Notícies relacionades

Tres dels principals focus emissors de pudor de la ciutat estan situats a la zona del Fòrum: la depuradora d’aigües residuals urbanes del Besòs, la planta de tractament de fangs Metrofang, i la planta de gestió de residus i biometització anomenada Ecoparc del Mediterrani –que rep unes 260.000 tones a l’any de residus sòlids urbans. Titulars d’algunes instal·lacions com Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) col·laboren en el cas pilot de la zona del Fòrum i s’ha compromès a facilitar la informació i l’accés a les plantes si fos necessari. “En altres zones de Barcelona poden patir pudors produïdes per la recollida pneumàtica i el clavegueram, sobretot abans que plogui, per l’anomenada inversió tècnica”, puntualitza Arias.

Estudi previ 

L’objectiu fundacional de la plataforma veïnal Aire Net és lluitar contra la contaminació i, sobretot, les males pràctiques de les indústries ubicades a la zona del Fòrum de Barcelona i Sant Adrià del Besós. Aquesta plataforma, en què hi ha integrades 12 associacions de veïns, va  participar en un estudi sobre l’impacte odorífer al Fòrum realitzat per la consultora Socioenginyeria a finals del 2016 a petició de l’Ajuntament de Barcelona. Es va confirmar la presència de compostos químics provinents en un 85% de dues plantes situades a la zona del Fòrum i el dipòsit de Taulat. “Vam aconseguir que els camions que transporten fangs vagin coberts amb una lona i que surtin de la planta sense fer mala olor després de rebre un tractament químic a tall de desodorant”, explica un membre de la plataforma, Enric Navarro, que espera que D-Noses pugui aportar més informació sobre una problemàtica que porta de cap els veïns. “Continuem patint les pudors perquè encara no s’han pres mesurades realment efectives. Ens diuen que les alertes per pudor han disminuït però això és enganyós. El problema és que molts veïns s’han acostumat a conviure amb aquestes pudors”, explica Silvina Frucella, també membre d’Aire Net.