MEDI AMBIENT

Tímid pla de Barcelona per netejar l'aire de les escoles

El consistori llança un programa per crear murs verds entre les escoles i la contaminació

El projecte, a quatre anys vista, compta amb 5,7 milions, quatre dels quals surten dels fons europeus

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190226194942

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190226194942 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

La ciutat com a contenidor per educar, però també com a eina educativa. Així ha resumit aquest dimecres el comissionat d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, el nou projecte del consistoriperquè les escoles siguin espais més amables, menys contaminants, més vivibles. El pla es diu Barcelona Respira i disposa d’un pressupost de 5,7 milions d’euros (4 milions són fons europeus) per intervenir urbanísticament als centres educatius, per formar més i millor en matèria de medi ambient i per intentar que la mobilitat generi menys fums al perímetre de les escoles.

La mesura inclou gairebé 60 intervencions concretes, arriba a dos mesos de les eleccions municipals i respon, segons ha relatat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, a la voluntat de “capgirar l’urbanisme de Barcelona”, cosa que, ha defensat, persegueixen des del dia en què Barcelona en Comú va assumir l’alcaldia de la ciutat. El projecte inclou una auditoria de l’aire de les escoles. Ja s’estan fent cinc proves pilot i la idea és abordar 20 centres més l’any que ve. A partir d’aquí, ha detallat Sanz, es treballarà en “murs verds, refugis climàtics que generin seguretat per a la salut”. “Tenen molt més efecte en els alumnes que donin un cop de mà en la creació d’aquesta paret vegetal que 20 xerrades sobre contaminació”, ha afegit Essomba, que ha insistit que la ciutat “no pot ser un espai neutre, passiu i aliè a l’educació” dels més petits.

El més difícil

Notícies relacionades

La mobilitat és potser el punt més complicat d’abordar. La intenció del programa Barcelona Respira en aquest aspecte és centrar-se en els districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts, els que més escoles concentren. S’instarà els centres educatius a compartir autocars i en horari fraccionat, i es treballarà perquè les cantonades d’illa de l’Eixample siguin menys per als cotxes i més per a les persones, sobretot els estudiants de les escoles limítrofes. En aquest sentit, ja s’ha actuat a les escoles Diputació, Auró i Maria Auxiliadora.

El projecte disposa d’un pressupost de 5,7 milions d’euros per als pròxims quatre anys i el 70,2% dels fons provenen de la Unió Europea. Sanz ha aprofitat per recordar el treball fet durant aquest mandat en matèria de lluita contra el canvi climàtic, com les superilles o el veto als vehicles més contaminants durant els episodis extrems de pol·lució en l’àrea metropolitana de Barcelona. "L’objectiu –ha avançat– és que cada barceloní acabi tenint un metre quadrat de verd a la ciutat".