L'oposició rebutja de nou la funerària pública i acusa Colau d'electoralista

Els grups retreuen al govern que torni a posar el cas sobre la taula sense suport per aprovar-ho

zentauroepp47146301 funeraria pleno190227102421

zentauroepp47146301 funeraria pleno190227102421

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

La funerària pública d’Ada Colau és com l’au Fénix però al revés: no és que sempre reneixi, és que sempre acaba morint. I ho ha tornat a fer en el ple extraordinari celebrat aquest dimecres, a instàncies del govern, perquè es votés una altra vegada el que no s’ha pogut aprovar des que Colau intenta tirar endavant una iniciativa que es justifica per un fet objectiu: el preu dels enterraments a Barcelona supera, de mitjana, els 6.000 euros. Sembla assenyat plantejar mesures per rebaixar aquests preus, però la mesura no ha aconseguit el recolzament polític necessari per prosperar.

El que se sotmetia a votació era la venda a Mémora del 15% de Serveis Funeraris de Barcelona que encara conserva l’ajuntament –que es va anar desprenent de l’empresa quan era plenament pública fins a convertir-se en soci minoritari el 2011– i la creació de la funerària pública. Tots els grups hi han votat en contra menys ERC, que s’ha abstingut, i Barcelona en Comú i la CUP, que hi han votat a favor.

Ball de retrets

El ball de retrets ha sigut l’habitual en qualsevol ple municipal amb el plus de la precampanya electoral, a tres mesos de les municipals. El regidor de Presidència, Eloi Badia, que tutela aquesta qüestió des que el govern es va proposar crear la funerària pública, ha retret la seva posició al PSC i ERC, que estaven cridats a ser els socis de Colau en aquest tema. Els socialistes

"La funerària de Colau és com l’au Fènix però al revés: sempre acaba morint"

Colau ha agraït el recolzament de la CUP en un tema que ha qualificat de sensible, “perquè afecta la mort”, i ha dit que no comprèn el PSC i ERC. Als republicans els ha acusat de demanar que es porti el tema al plenari per acabar negant el seu recolzament, i de passada ha recordat que, en canvi, els costa poc pactar amb els exconvergents a la Generalitat.

A Collboni, el seu exsoci, l’alcaldessa li ha retret que el PSC votés a favor de la venda d’un 36% de Serveis Funeraris el 2011 quan només faltaven tres mesos per a les eleccions municipals i que ara voti en contra i carregui contra el govern. “Aquí està guanyant l’electoralisme curtterminista”. En definitiva, les urnes, que tan presents estan des de fa mesos en el pols entre Colau i oposició, han tutelat el debat.

Picabaralla amb Recasens

Notícies relacionades

L’alcaldessa, visiblement irritada, ha mantingut una picabaralla final amb la regidora del PDECat Sònia Recasens, que primer ha retret que publiqués un vídeo a les xarxes socials defensant la funerària pública i que després ha demanat al secretari municipal que aclarís que el que s’estava votant era la posada en marxa de sis vetlles, un nombre que els exconvergentes consideren massa reduït per incidir en el mercat i reduir preus.

"El que no fa falta és una campanya de màrqueting electoral", ha afirmat per part d’ERC, el regidor Jordi Coronas. Més dura ha sigut la socialista Carmen Andrés: "Votarem en contra d’aquest disbarat". En un to similar s’han pronunciat el president del grup del PP Alberto Fernández Díaz i el regidor de Ciutadans Koldo Blanco.

“Mai em van enviar el detall de la factura de l’enterrament de la meva mare, de 9.300 euros”

La mare d’Antonio Ortega va morir a Barcelona el 12 de juny passat a casa seva i el seu és un dels casos que van motivar la inspecció municipal a Serveis Funeraris de Barcelona. Els seus familiars es van posar en contacte amb el tanatori de les Corts, que els va explicar que havien d’omplir el certificat de defunció abans de recollir el cos. Al tanatori, a Ortega i a la seva germana els van ensenyar un catàleg sense preus de taüts i en van elegir un: els van dir que costava 3.000 euros. Van renunciar al servei de xòfer, al llibre de firmes i als recordatoris. Van triar flors i música.<strong> El preu final: 9.300 euros. Ortega va pagar 5.000 euros i va demanar una factura en detall abans d’abonar la resta. No va rebre resposta de Serveis Funeraris tot i que hi va insistir diverses vegades. </strong>A l’agost, va denunciar el cas a l’Agència Catalana del Consum, que el va remetre a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor. Va acudir a la Síndica de Greuges de Barcelona. Serveis Funeraris no va arribar a enviar la factura i el va demandar per no pagar el total. La junta arbitral de l’OMIC s’ha de pronunciar al març sobre el cas, que paral·lelament té un recorregut judicial. “Quan vegi el detall comprovaré si és un abús o no. I llavors pagaré o demandaré”, afirma Ortega, que explica que en el seu moment va firmar i no va qüestionar la quantitat: “No estava en condicions de discutir”.