CONFLICTE D'INTERESSOS A CIUTAT VELLA

Gala Pin deixa en suspens la revocació de la cessió de la Misericòrdia al Macba

L'ajuntament no presentarà el tràmit fins que la comissió de treball que estudia l'ampliació del museu a l'edifici Meier certifiqui que és viable

zentauroepp46768868 barcelona 30 01 2019 barceloneando mal estado del cap raval 190211195815

zentauroepp46768868 barcelona 30 01 2019 barceloneando mal estado del cap raval 190211195815 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La dessacralització de la capella de la Misericòrdia fa anys que està aprovada, mentre que la revocació de la seva sessió al Macba comença a agafar aires de viacrucis. De moment, la recuperació de l’espai per part de l’Ajuntament (retirar-li l’ús al museu per cedir-lo a CatSalut per aixecar el nou CAP Raval Nord) queda en suspens. La idea del consistori era consumar l’anul·lació de la cessió en el ple del 22 de febrer però aquest matí Gala Pin, la regidora de Ciutat Vella, ha acceptat posposar-lo fins que finalitzin els estudis de la taula de treball creada pel museu i l’ajuntamentper veure la viabilitat de les noves ubicacions proposades pel municipi per a l’ampliació del centre de l’art si aquest, finalment, no creix per la Misericòrdia. Això pot ser abans del pròxim ple o després. En cas que el treball dels tècnics es demori i no entri en la convocatòria del mes de febrer, quedaria encara el ple ordinari del març. I sempre existeix la possibilitat de convocar-ne un d’extraordinari, si es presenta.   

La decisió l’ha pres Pin durant la seva compareixença en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, en la qual el grup del PSC ha presentat una proposta per exigir que no es porti a votació cap expedient sobre el tema sense el consens de totes les institucions implicades (Conselleria de Cultura, de Sanitat i consistori), proposta no vinculant però que ha sigut aprovada amb els vots del mateix PSC, PDCat, Cs, el PP i Juanjo Puigcorbé (regidor no adscrit) i l’abstenció d’ERC i BComú. La CUP s’hi ha situat en contra. El debat ha durat una hora i ha donat per reiterar que l’ajuntament manté que, fins que no es demostri el contrari, el solar de l’antiga església és la millor ubicació per aixecar un nou i urgent CAP Raval Nord; mentre que l’oposició, CUP al marge, es mostra ferm que, mentre no es demostri el contrari, l’antiga capella es va cedir al museu per a la seva ampliació i totes les altres coses són crear problemes on no n’hi havia.

El dictamen de la comissió d’Economia

Sí que coincideixen, govern i oposició, en un punt: tant el centre d’atenció primària com el Macba (i per tant, el Raval) tenen dret a una ampliació en les millors condicions possibles. I tots demanen consens. O sigui, trobar espais per a les dues institucions acceptats per totes dues. Cosa prou difícil si es tenen en compte que tant el CAP com el Macba insisteixen que l’única opció viable per a ells és la de la Misericòrdia. Des de divendres passat, el museu té sobre la taula quatre propostes realitzades per l’ajuntament sobre la seva ampliació que passen per construir un cub al costat de l’actual edifici de Richard Meier. Després de rebre-les, la comissió delegada del Macba va decidir crear una comissió de tècnics per estudiar la seva viabilitat. Per això Pin ha acceptat esperar a saber els resultats per prosseguir amb la revocació de la cessió de la capella al Macba.

Notícies relacionades

Ho va deixar en suspens però només una mica, ja que aquest dimarts passarà el tràmit en la comissió d’Economia i Hisenda, indispensable per procedir a la revocació. Segons Pin, "si les conclusions del grup de treball diuen que l’ampliació del Macba és viable  [a l’edifici que ocupa actualment], hem de poder accelerar el procés per tenir un nou centre d’atenció primària allà on, fins ara, sembla que és el lloc més òptim per estar ubicat". O sigui, la capella. El dictamen de la comissió d’Economia no és decisiu ja que l’única votació vàlida serà la del plenari. Però sí que és indicatiu per intuir si BComú comptaria amb la majoria simple necessària per procedir a la revocació en cas de portar-se al ple. Això si els grups ensenyen el seu vot; sempre poden reservar-lo per no mostrar les seves cartes.

Edifici urgent per al CAP Raval Nord

Tot això fa mesos que porta cua. El CAP Raval Nord necessita a crits un nou edifici des del 2006. La cosa s’ha anat posposant fins ara. Donada la densitat urbana del Raval, el consistori no ha trobat cap solar que compleixi les condicions necessàries per al nou centre sanitari, segons els criteris de Catsalut (organisme que decideix la ubicació), que no sigui la capella de la Misericòrdia. El problema rau en el fet que l’espai estava cedit des del 2013 al Macba per a la seva ampliació. De manera que per oferir-lo a la Conselleria de Salut cal revocar la cessió a Cultura i trobar un nou espai de creixement per al Macba que reuneixi les característiques òptimes. Mentrestant, l’enfrontament entre conselleries, i entre Salut i Cultura, està servit.