EL FRONT DE LA VIVENDA

Dues protestes veïnals contra promocions a Gràcia s'aferren a una alzina i un plataner

Residents en l'entorn d'Astúries reclamen replantejar uns pisos públics

El consistori planeja catalogar un arbre a Encarnació per salvar unes cases

zentauroepp46646957 gracia asturias190121165607

zentauroepp46646957 gracia asturias190121165607 / juan camilo moreno

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A Barcelona, a la Vila de Gràcia, un grup de veïns pressiona l’ajuntament perquè no es construeixin uns pisos. Afirmen que la promoció previstaperjudicarà el seu entorn i que les obres amenacen l’existència d’un arbre amb més d’un segle d’existència.

En realitat, existeixen dos grups de veïns, dues promocions previstes i dos arbres. En un cas, al carrer d’Encarnació, el consistori està fent tot el que pot per salvar una alzina bicentenària i aturar la construcció dels pisos. En el segon cas, l’arbre és un plataner centenari i l’ajuntament és el promotor de les vivendes, previstes com a pisos públics de lloguer assequible. El conflicte ho delata: a Gràcia no sobra cap metre quadrat.

28 pisos projectats

El primer cas ésel de les cases del carrer d’Encarnació, situades als números 15 i 17 de la via. Ha generat des de fa mesos una protesta veïnal intensa que persegueix impedir la demolició de dues vivendes per a la construcció de 28 pisos. El projecte comportava la tala d’una alzina bicentenària que és al jardí i per aquí va començar a frenar-se l’assumpte. El consistori va parlar amb els promotors i va remarcar que eren tots d’una família, que no tenien diners per mantenir l’edifici en el seu estat actual i que no volien construir per vendre, sinó per llogar, cosa que, d’entrada, impedia recórrer a l’estratègia d’una adquisició municipal.

En vista que no es podia aturar legalment l’operació immobiliària, l’alzina va centrar el cas i es va negociar amb la propietat replantejar l’operació immobiliària per salvar-la. Peròla setmana passada el consistori va anunciar un pla, com que no pot catalogar les vivendes, catalogarà l’arbre. Una vegada l’alzina estigui catalogada, va anunciar el regidor de Gràcia,Eloi Badia, divendres passat, es podrà retirar de manera retroactiva la llicència d’obres que es va concedir perquè es poguessin construir els 28 pisos. Segons ha admès el mateix govern d’Ada Colau, aquests pisos estaven previstos ja fa un any sense que s’encengués llavors cap alarma ni es qüestionés la llicència atorgada fins que els veïns van alçar la veu.

La base per retirar-la, va precisar Badia, seran els articles 9 i 10 de la llei d’espais naturals de Catalunya. En conversa amb aquest diari, el regidor dona per fet que aquesta decisió no tindrà conseqüències legals, que està blindada i que es correspon amb decisions anteriors preses en altres espais. Badia explica que ara els promotors d’Encarnació treballen en un nou disseny que permeti salvar l’alzina i les façanes, cosa que obligaria a reduir el nombre de vivendes previstes.

De l’alzina al plataner d’Astúries

La catalogació de l’alzina està prevista per al ple del mes de febrer o març, quan faltin dos mesos per a les eleccions municipals. Aleshores, si la previsió no es torça, ja s’haurà produït la modificació del Pla General Metropolità que permetrà al consistori construir 15 pisos públics al carrer de l’Àngel, a l’interior de l’illa del carrer d’Astúries. Fa dècades que estava previst allargar dos carrers d’aquesta zona: el de l’Àngel, que arribarà fins a Astúries, i, en una iniciativa que ja no prosperarà, la Rambla del Prat, perquè, perforant un tros considerable, arribés fins a Torrent de l’Olla.

En temps de l’alcalde Xavier Trias, es va optar per minimitzar l’afectació que hi havia des del 1976 i es va confirmar l’arribada prevista d’Àngel fins a Astúries. L’octubre passat, el govern de Colau, buscant llocs on es pogués aconseguir vivenda pública, va modificar el PGM de nou per preveure tres edificis a la zona on es pogués construir vivenda pública. Un, a l’interior de l’illa abans citada. Un altre, a la propera travessia de Sant Antoni, en un immoble que acollia un bordell, projecte que els veïns no discuteixen. El tercer està previst al carrer de Jaén, preveu vuit vivendes i desperta rebuig d’algun resident pròxim i de la residència d’artistes Jiwar, que té un jardí al solar.

Planta baixa + tres pisos

La protesta veïnal és més sorda i minoritària que en el cas d’Encarnació. Els veïns de l’interior de l’illa d’Astúries van començar per protestar contra el fet que la modificació del PGM fos considerada puntual –cosa que permetia no obrir un període d’exposició pública– en lloc de substancial. Al final sí que hi va haver exposició, però, sense canvis.

Els veïns recorren a diversos arguments per oposar-se al projecte. Consideren que l’obra faria malbé el teixit urbanístic propi de Gràcia d’aquest interior d’illa. Apel·len a la conservació del plataner, diuen que no sobreviuria a l’obra, i fins i tot proposen catalogar-lo. Que veient el cas de l’alzina d’Encarnació no era un mal pla per frenar l’obra, però no ha funcionat.

Badia: “No vindrà d’un metre"

Així mateix, argumenten que l’alçària prevista per al nou edifici és un problema per dues raons. La primera raó, segons diuen, que el bloc deixaria l’interior de l’illa sense llum ni ventilació. La segona, que suposa trencar amb la legalitat vigent, que a un privat només li permetria construir planta baixa més un pis. Finalment, remarquen que l’immoble amenaça la continuïtat d’una escola infantil, que té l’arbre al seu jardí.

Però el regidor Badia, que en el cas d’Encarnació veu sentit a la lluita veïnal, considera que no la té en el cas d’Astúries. “És un problema d’alçària de l’edifici”, afirma. I explica que sí,que el consistori pot fer més plantes que un privat per l’interès general del projecte. “Si només fem planta baixa més un pis, només es podran construir quatre vivendes i no serà rendible, i utilitzem diners públics”. També precisa quel’arbre està fora de perill, com l’escola. I assegura que, si això no fos així, hi ha temps per modificar els detalls de la distància: “No vindrà d’un metre”.

Alzina: 1, plataner: 0

Notícies relacionades

Badia, querebrà dimecres els veïns d’Astúries, preveu que el ple de divendres certifiqui la previsió municipal i es justifica afirmant que a Gràcia gairebé no hi ha vivenda pública i que no serà ell qui disminueixi la seva planificació. Afirma que l’arbre no té un pedigrí considerablei rebutja construir els pisos en altres emplaçaments: els veïns proposen un immoble buit d’Astúries, cosa que en principi demostra que no els mou la por de conviure amb nous veïns pobres. I indiquen la possibilitat que les vivendes previstes al carrer de Jaén es facin en un altre solar contigu, on una empresa està començant a construir vivendes. I Badia replica que si hi ha altres llocs on erigir pisos públics han de ser aprofitats. Però no com a alternativa als ja elegits.

Mentrestant, els experts en arbres demanen que cessi la demagògia: afirmen que l’alzina té un valor relatiu i el plataner, una cosa menor.