PATRIMONI DE GRÀCIA

Barcelona salva les façanes emblemàtiques del carrer de l'Encarnació

El regidor Eloi Badia anuncia que es podran conservar gràcies a la catalogació d'una alzina

encarnacio-15

encarnacio-15

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El regidor del districte de Gràcia de Barcelona, Eloi Badia, ha anunciat que les façanes de les tres finques emblemàtiques del carrer de l’Encarnació del districte de Gràcia es podran conservar gràcies a la catalogació de l’alzina que hi ha a les mateixes finques.

En una roda de premsa aquest divendres, Badia ha explicat que la llei d’espais naturals de la Generalitat contempla un article que indica que la catalogació del verd dona peu a una revocació de llicències d’obres que l’afectin: "Hem procedit a una suspensió cautelar de la llicència d’obres, i una vegada s’aprovi la catalogació de l’alzina, es passarà a revocar la llicència".

"També es mirarà si hi ha alguna cosa de l’interior que podem catalogar, però del que estem convençuts és de la preservació de les façanes", ha declarat.

Protecció del patrimoni

L’ajuntament està treballant en un pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni a la Vila de Gràcia i en part dels barris de la Salut, Vallcarca i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, on ha suspès les llicències durant un any per poder-lo redactar.

El regidor va explicar el desembre que el pla es veia motivat pel que havia passat amb les cases d’Encarnació –tot i que no permetia suspendre les llicències de les tres finques d’Encarnació perquè ja estaven donades–, i també per la necessitat de fer una revisió del patrimoni: "No es revisava des del 2015 amb el govern de CiU, i presenta moltes deficiències".

Ara, en el marc de l’elaboració de la protecció del patrimoni, es treballarà per catalogar les façanes de les tres cases d’Encarnació i el consistori ha de presentar en els pròxims dies una proposta definitiva per negociar amb la propietat, i si és necessari, indemnitzar-la.

Mobilitzacions ciutadanes

Badia ha recordat que després de conèixer-se la demolició de les finques d’Encarnació per part d’una immobiliària per construir una promoció de vivendes, hi va haver mobilitzacions ciutadanes "importants" que demanaven la preservació de l’alzina i la catalogació patrimonial de les cases.

Notícies relacionades

Va ser arran d’aquestes queixes que l’ajuntament va començar a tramitar la possible salvació de les cases negociant amb la propietat i acordant paralitzar temporalment les obres i també es va començar a treballar amb la catalogació de l’alzina, que s’aprovarà en el ple municipal de Gràcia el febrer o el març.

Preguntat sobre la possibilitat que l’ajuntament adquireixi les finques, Badia ha dit que no ho han descartat, però ha indicat que en cas que les compressin seria per a vivenda pública: "Si l’operació no contempla vivenda pública, el cost econòmic és massa alt per estar justificat".