PATRIMONI

Gràcia salva l'alzina (però, no, les casetes, del carrer Encarnació)

El regidor Eloi Badia confirma que els propietaris accepten salvar l'arbre centenari, però descarta convertir la finca en equipament i veu "difícil" que es mantinguin els edificis amenaçats de demolició

zentauroepp45821100 barcelona 09 11 2018 vecinos se oponen al derribo de casetes181109093904

zentauroepp45821100 barcelona 09 11 2018 vecinos se oponen al derribo de casetes181109093904 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

L’alzina centenària,  o bicentenària, del carrer Encarnació de Gràcia se salvarà. Les dues casetes al jardí del qual creix, als números 15 i 17 del carrer Encarnació, difícilment. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat avui que els propietaris de la finca, que tenen previst enderrocar-la per construir-hi 28 vivendes, per a la família propietària i per posar-les de lloguer, han acceptat modificar el projecte per mantenir l’arbre monumental. Tot i que això suposi reduir les places de pàrquing previstes, cosa que obligarà, per cert, l’Ajuntament a compensar-los.

El que Badia veu "difícil" és que es mantinguin les dues casetes unifamiliars. I ha descartat totalment comprar la finca. "La política municipal no és comprar a preu de vivenda per construir equipaments", ha conclòs.

Notícies relacionades

Pel que fa a la salvació de les casetes, en la reunió d’aquest dijous l’ajuntament va proposar a la propietat una alternativa, que es tracta de mantenir les vivendes i edificar fins al límit d’edificabilitat possible a la resta del solar (i fins i tot remuntant les cases que s’havien d’enderrocar el 9 de novembre passat, operació aturada per una vigorosa reacció municipal). Els propietaris van acceptar estudiar la proposta (que implicaria una altra compensació a càrrec de les arques municipals), però no es van mostrar en absolut a favor d’aquesta alternativa. Els edificis no van ser catalogats patrimonialment al seu dia, i no es poden catalogar amb efectes retroactius, ha afirmat Badia. L’alzina sí que serà inclosa, però únicament gràcies al beneplàcit de la propietat, al catàleg d’arbres monumentals de Barcelona.

En una interpel·lació en el ple a l’alcaldessa Ada Colau, el president del grup municipal del PDECat, Xavier Trias, ha admès que ara "no és fàcil resoldre el tema", però que el problema es deu al fet que "el conseller de Gràcia s’ha distret". Colau, després, ha replicat que el Govern municipal de Trias també hauria pogut incloure les cases en via de demolició al catàleg de protecció patrimonial "i no ho va fer".