A LES ANTIGUES CASERNES

El projecte del COI a Sant Andreu divideix les associacions de veïns

Les entitats veïnals temen que la zona esportiva per a atletes refugiats pugui retardar més l'arribada dels equipaments pactats en aquests terrenys

zentauroepp46555688 barcelona  15  de enero 2019  terrenos de casernes de sant a190115181453

zentauroepp46555688 barcelona 15 de enero 2019 terrenos de casernes de sant a190115181453 / juan camilo moreno

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El projecte de convertir els terrenys cedits en precari a la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona en una zona poliesportiva per a la selecció d’atletes refugiats creada pel Comitè Olímpics Internacional (COI) té dividit els veïns. L’associació de veïns Sant Andreu Sud ha sigut la primera entitat a mostrar públicament la seva disconformitat. L’entitat amb seu a Can Portabella sostenia en un tuit dimarts, el mateix dia que saltava la notícia a través d’EL PERIÓDICO, que el consistori estava trepitjant “l’acord d’equipaments pactats per a Casernes, sense dret a veu ni vot” per als veïns.  

Les entitats veïnals de la zona nord del districte de Sant Andreu i altres associacions com ara l’AMPA del’escola Eulàlia Bota estan convocades pel Districte el 22 de gener. Aquell dia coneixeran més detalls de la iniciativa. El pla per ubicar aquest nou espai solidari i esportiu a parts iguals als terrenys de les antigues casernes d’artilleria de Sant Andreu s’està cuinant amb molta discreció des del mes de juny passat. La regidora del districte, Laia Ortiz, explicarà els detalls del preacord amb el COI en aquesta trobada, si bé ja han transcendit detalls com ara la inclusió d’una pista d’atletisme, pistes de bàsquet i un rocòdrom. La també tinent d’alcalde de Drets Socials de Barcelona hauria preferit invertir l’ordre dels fets i parlar primer amb les entitats i després amb els periodistes, però les converses amb l’organisme olímpic van sortir a la llum pública abans.

La presidenta de l’associació de Sant Andreu Sud, Cristina Galán, assegura: “Les entitats han dedicat molt temps a moltes reunions per valorar quins equipaments eren necessaris perquè ara el districte ens presenti un projecte que ja està gairebé fet”. Galán entén que és l’excusa perfecta per desallotjar els exlegionaris i simpatitzants del cos, una mesura amb què està “indiscutiblement d’acord”, però tem que aquest nou projecte que arriba “per imposició” posi en risc els equipaments esperats.

L’associació presidida des de fa un any per Galán no ha sigut convidada per l’ajuntament a la reunió. Segons fonts municipals, per una qüestió merament territorial. Els terrenys de les antigues casernes estan situats en l’àmbit del’Associació de Veïns Sant Andreu Nord-Tramuntana, una entitat que fa anys que lluita pels equipaments de Casernes mà a mà amb els veïns de l’associació de veïns Sant Andreu de Palomar.

Condicions innegociables

Tot i que la reunió va ser convocada la setmana passada, el projecte que té l’ajuntament sobre la taula ha agafat amb el peu canviat l’associació Sant Andreu Nord-Tramuntana. “Sabíem alguna cosa del projecte, però no hem tingut temps material per parlar-ho tots en la junta per poder fer-ne una valoració en profunditat”, avança el seu president, Manuel Muñoz, que, en tot cas, celebra que els terrenys puguin ser utilitzats ara per tots els veïns. “En la reunió amb la regidora demanarem que ens confirmi que aquestes instal·lacions estaran a disposició dels veïns –afegeix Muñoz– i que aquest pla no retardarà més la construcció dels equipaments pactats, com el poliesportiu”.

Notícies relacionades

La marxa dels exlegionaris i simpatitzants de la Legió dels5.000 metres quadrats que ara es convertiran en una zona esportiva és motiu de celebració per a bona part del veïnat. “Vivim just al costat i és insuportable el soroll que fan, i veure’ls desfilar aixecant el braç i cridant. Quan hi ha alguna festivitat com el Dia de la Hispanitat hi ha negocis que fins i tot tanquen per evitar problemes amb ells”, explica Sílvia Jiménez, membre de l’associació de veïns Sant Andreu Nord-Tramuntana.

El pati de l’Eulàlia Bota

Membres de l’associació de pares i mares d’alumnes de l’Escola Eulàlia Bota també acudirà a la trobada preocupats pel futur de la seva zona d’esbarjo. Els terrenys cedits en precari als legionaris pel Consorci de la Zona Franca (CZF), que va comprar els terrenys al Ministeri de Defensa, confinen amb el pati d’aquest centre educatiu. “Teníem un pati molt petit, totalment insuficient, i vam aconseguir que el consorci ens cedís un terreny molt més gran que hem adequat. Si el perdem, en necessitarem un altre per mantenir una ràtio correcta”, explica la presidenta de l’AMPA, Cristina Díaz, que ha enviat una instància que compta amb el suport de l’equip directiu del centre per aclarir aquest punt. “El projecte del COI s’haurà de fer i no ens hi oposem, perquè tampoc podem fer-ho. Som conscients que estem en un espai cedit pel consorci, però exigim una alternativa”, afegeix la presidenta. Dimarts vinent, 22 de gener, esperen poder abordar aquest tema amb la regidora i el seu equip.